В Русия се присмиват на обещаните на Украйна западни танкове

Може да нямат решаващо влияние върху бойните действия поради логистични проблеми
27 яну 2023 18:24, Елка Василева
606
В Русия се присмиват на обещаните на Украйна западни танкове
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна е изправена пред логистични проблеми, свързани с доставките на западни танкове, пише в заглавие в. "Вашингтон пост".

Още по темата
Американското издание припомня, че почти година след началото на руската инвазия в Украйна западните ѝ съюзници се споразумяха да изпратят на Киев така необходимите му модерни бойни танкове.

Първият батальон ще се състои от близо 60 танка, включително по-новите германски "Леопард 2А6s" и може да пристигне през пролетта.

Широкoбхватният пакет, договорен тази седмица от САЩ и европейски държави от НАТО, съдържа различни видове техника, обвързани с различен период на доставка и специфични логистични трудности. Според цитирани от изданието военни експерти не е сигурно дали тези танкове ще окажат решаващо влияние върху хода на бойните действия, а за използването им украинските сили ще се нуждаят от допълнителна подготовка.

Украйна обяви, че се нуждае от най-малко 300 танка в подкрепа на голяма пролетна офанзива срещу руските сили и нарече решението на западните държави за доставката им повратен момент, отбелязва "Вашингтон пост".

Изданието цитира военния експерт Франц-Щефан Гади от лондонския Международен институт за стратегически изследвания, според когото заради забавянето на решението на Германия за изпращане на танкове "Леопард" е малко вероятно те да изиграят съществена роля при една евентуално пролетно настъпление.

Този миш-маш от различни видове танкове ще направи използването им "доста трудно от логистична гледна точка, каза пред изданието военният експерт по танковете Сони Бътъруърд от британската аналитична компания "Джейнс", специализирана в сферата на военното разузнаване.

"Вашингтон пост" отбелязва, че британските танкове "Чалънджър" използват различни боеприпаси от стандартните на НАТО, а по отношение на танковете "Леопард" също има известни различия при отделните модели. Използването на американски танкове "Ейбрамс" също изисква значителна подготовка, включително обучение, което ще става извън Украйна. Съседна Полша приема също на въоръжение танкове "Ейбрамс", което може да улесни логистиката и поддържането им в Украйна, смятат цитирани от изданието експерти.

Голям комплициращ фактор е обедненият уран, използван в бронята на типа танкове "Ейбрамс", произвеждани за американската армия. Бронята съдържа секретни компоненти, затова САЩ по принцип не ги изнасят, цитира вестникът добре информиран източник, пожелал да остане анонимен.

Изданието посочва, че досега Киев е разчитал на стари съветски танкове Т-72, чиито боеприпаси бързо се изчерпват при конфликти, в които доминира тежката артилерия. Новите танкове използват боеприпаси, с които съюзниците могат да снабдяват Украйна, за да издържи във войната на изтощение, отбелязва "Вашингтон пост".

"Руска телевизия се присмя на обещаните на Украйна западни танкове", пише в заглавие в. "Гардиън".

Руската държавна телевизия реагира с остри критики на новината, че САЩ и Германия най-накрая са се договорили да изпратят танкове в Украйна, посочва британското издание.

Телевизионният канал "Россия-24" излъчи поредица от подигравателни истории. В предаване, озаглавено „Беззъби котки“, водещият каза, че произведените в Германия танкове са „по-примитивни“, по-тежки, по-малко маневрени и имат по-къс обсег на стрелба в сравнение с руските Т-90.

Посочвайки графика на екрана, показваща въображаема битка между танкове T-90 и "Леопард", водещият каза, че половината от взвода на НАТО ще бъде поразен, преди дори да стигне до бойното поле, отбелязва "Гардиън".

Друго предаване на руската телевизия нарече произведените в САЩ танкове „очуканите Ейбрамс“ и показа кадри на поразени американски танкове в редица минали конфликти, посочва вестникът.

Изданието отбелязва, че само ден след решението на западните държави да предоставят модерни танкове на Киев, Русия извърши масирана ракетна атака срещу Украйна с общо 55 крилати ракети, при която бяха убити 11 души.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


606
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
395
8
 
23
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
До 452 - При Курск един Тигър е унищожил по 5 танка Т-34 - вярно, но битката е загубена, както и войната по-късно. При желание е можело да не оставят жив немец след края на войната и това е щяло да подобри равносметката, ако са искали, но те не са нацисти все пак! Сега съотношението няма как да е 3 към 1. Русия не разполага с 300 танка! Сега запада ще отбие номера, ще забави доставката над три месеца и после ще получат под 100 танка, но не на куп, а на малки порции и без ремонтни бази.
394
11
 
18
 
! Отговори
ААА Те и на преди 1 година
HIMARS се хилиха, после на Джавелин, на Стингър...Вече не им е смешно
393
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последния се смял се смее най добре
392
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
амбрасите ползват ракетно гориво .При най малката повреда отиват за скраб в Русия.ХАХХАХАХАХХАХААХА
391
14
 
11
 
! Отговори
и при Курската битка преди 1 година
Руснаците се водят победители ама един тигър е унищожавал по 5 --руски немските танкисти не са можели да повярват откъде никнат тези танкове ! Само че сега е абсурд да си позволят такива съотношения макар че и във момента е минимум 3;1 руснаци срещу украйнци и във жертви и във количество хора и техника !
390
23
 
19
 
! Отговори
Аз сега руски ..... преди 1 година
Че ги е стрх руснаците от новите технологи --страх ги е ! За това е и тази истерия ! Да и ние знаем че руснаците не са свършили и че пак ще правят мобилизации защото ,не че имат жертви ,ами така ! Ако някога си отиде кремълския режим, чак тогава ще се разкрие грозната картина !
389
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До455. Българите не са шовинисти като руснаците, сърбите , поляците. Те са навсякъде и най много в Европа. Чувстват се свободни.
388
6
 
17
 
! Отговори
Аз сега руски танко- преди 1 година
--ве почти не виждам ! Единствената успешна тактика е бивши затворници след тях вагнер и огнен вал от далекобойна артилерия която не може да бъде подавена от Украйнската защото нямат доставена далекобойна -- друго превъзходство на вагнера е почти западното оборудване на щурмовите групи нощем си имат термовизьори и каквото трябва още ! Ако не бяха вагнер руската армия нямаше да има записана победа ,само не знаем истинската и цена за вагнер . Новите технологии ще обърнат войната !
387
8
 
17
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
До 472 - Не е важно толкова какво ти се иска, а какво ще стане. В "Пустинна буря" при пълно въздушно превъзходство, наличие на крилати ракети томахоук, деморализиран противник и при съотношение на танковете, което няма нищо общо с това на руския фронт, успяха да покажат колко са велики срещу някой който не може да им се противопостави. И унищожиха известен брой стари Т-72. В Украйна няма томахоук, няма авиация, срещу нея основно са Т-90 и западния гювеч е от под 100 танка които няма кой да кара.
386
22
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В пустинна буря, абрамсите и брадлито разбиха руските танкове на Садам. Сега пак ще ги разбият.
385
5
 
14
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
До 475 - Много важно нещо е връщането на онази точица от закона, че нашите служби могат да преследват враговете на родината и извън територията на страната защото много от западните марионетки ще се опитат да избягат с откраднатото някъде там от където са им дърпали конците. А за списъците с кой какво е правил не се безпокойте... Те може да си мислят, че никой вече не го помни, но не е точно така!
384
15
 
26
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Евала на руснаците, че милеят за родината си и не се огънаха на чуждата пропаганда и на евтините подкупи и обещания за щастливо робство (псевдо свобода). За съжаление в България нещата не стоят така. Тук хората мизерстват и всеки се спасява по единично. Държава отдавна няма, обективни медии също. Журналисти като Гайтанджиева ги прогонват. Изнасят златото ни, продават ни ток, газ и какво ли не с пъти завишени, но хората си траят. Армия почти няма заради страх от преврат и за да не сме независими.
383
13
 
18
 
! Отговори
Жълтур преди 1 година
До РавнопосавеностВ допълнение братушките пазят още безброй т-34 в резерв, там някъде, зад Урал, където никой не знае какво има! Стария железен войн може пак да потрябва-с малка модернизация той при изгодни условия може пак да пърли козината на разни измислени хищници! Да не забравяме, че в края на ВСВ Сталин разполагашесъс 100 000 танка и САУ, като такова количество машини никой не е имал, няма и да има!
382
15
 
25
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Малко на брой немски танкове с нацистки свастики и по-добри характеристики срещу много на брой руски танкове с малко по-лоши характеристики. Хората казват, че който не си знае историята е обречен да я повтаря. Гювеч от под 100 танка твърде много време (3 месеца) без логистика (проблема на Хитлер при Курск) срещу 27000 руски танка с бази за ремонт наблизо и съвместимост. За три месеца руснаците биха могли ако искат да произведат над 100 бр. Т-14, а той бие по характеристики обещанията на Украйна.
381
32
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Присмял се Щърбел на Хърбел....:))Колко жалко, че толкова огромно население като руското се оставя да бъде манипулирано от един диктатор от миналия век или поне не се съпротивлява и не се обединява срещу инвазията му в съседна на Русия страна! Страхливци.
380
17
 
29
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Докъде се докарахме - да обсъждаме въоръжения, докато хора умират. Прав е Тръмп - по негово време нямаше война. Как - ами някак. Танкове и самолети, само това дай на Запада да размахват, че и се и изкарах жертви. Всички знаем, че Горбачов отстъпи, в замяна на европейски мир и еди-какво си - но го излъгаха. Съвсем по магураджийски.
379
29
 
34
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Като ги запраскат тия танкове ще спрат да се смеят, а ще зареват.
378
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умират от смях. Буквално
377
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
буквално умират от смях.
376
27
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мумията бай дън иска светът да го короняса за император на планетата земя -- ха-ха, хи-хи ! Опитва се да стяга мускулчета пред огледалото. Не понял, че епохата им мина.