В Русия се присмиват на обещаните на Украйна западни танкове

Може да нямат решаващо влияние върху бойните действия поради логистични проблеми
27 яну 2023 18:24, Елка Василева
606
В Русия се присмиват на обещаните на Украйна западни танкове
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна е изправена пред логистични проблеми, свързани с доставките на западни танкове, пише в заглавие в. "Вашингтон пост".

Още по темата
Американското издание припомня, че почти година след началото на руската инвазия в Украйна западните ѝ съюзници се споразумяха да изпратят на Киев така необходимите му модерни бойни танкове.

Първият батальон ще се състои от близо 60 танка, включително по-новите германски "Леопард 2А6s" и може да пристигне през пролетта.

Широкoбхватният пакет, договорен тази седмица от САЩ и европейски държави от НАТО, съдържа различни видове техника, обвързани с различен период на доставка и специфични логистични трудности. Според цитирани от изданието военни експерти не е сигурно дали тези танкове ще окажат решаващо влияние върху хода на бойните действия, а за използването им украинските сили ще се нуждаят от допълнителна подготовка.

Украйна обяви, че се нуждае от най-малко 300 танка в подкрепа на голяма пролетна офанзива срещу руските сили и нарече решението на западните държави за доставката им повратен момент, отбелязва "Вашингтон пост".

Изданието цитира военния експерт Франц-Щефан Гади от лондонския Международен институт за стратегически изследвания, според когото заради забавянето на решението на Германия за изпращане на танкове "Леопард" е малко вероятно те да изиграят съществена роля при една евентуално пролетно настъпление.

Този миш-маш от различни видове танкове ще направи използването им "доста трудно от логистична гледна точка, каза пред изданието военният експерт по танковете Сони Бътъруърд от британската аналитична компания "Джейнс", специализирана в сферата на военното разузнаване.

"Вашингтон пост" отбелязва, че британските танкове "Чалънджър" използват различни боеприпаси от стандартните на НАТО, а по отношение на танковете "Леопард" също има известни различия при отделните модели. Използването на американски танкове "Ейбрамс" също изисква значителна подготовка, включително обучение, което ще става извън Украйна. Съседна Полша приема също на въоръжение танкове "Ейбрамс", което може да улесни логистиката и поддържането им в Украйна, смятат цитирани от изданието експерти.

Голям комплициращ фактор е обедненият уран, използван в бронята на типа танкове "Ейбрамс", произвеждани за американската армия. Бронята съдържа секретни компоненти, затова САЩ по принцип не ги изнасят, цитира вестникът добре информиран източник, пожелал да остане анонимен.

Изданието посочва, че досега Киев е разчитал на стари съветски танкове Т-72, чиито боеприпаси бързо се изчерпват при конфликти, в които доминира тежката артилерия. Новите танкове използват боеприпаси, с които съюзниците могат да снабдяват Украйна, за да издържи във войната на изтощение, отбелязва "Вашингтон пост".

"Руска телевизия се присмя на обещаните на Украйна западни танкове", пише в заглавие в. "Гардиън".

Руската държавна телевизия реагира с остри критики на новината, че САЩ и Германия най-накрая са се договорили да изпратят танкове в Украйна, посочва британското издание.

Телевизионният канал "Россия-24" излъчи поредица от подигравателни истории. В предаване, озаглавено „Беззъби котки“, водещият каза, че произведените в Германия танкове са „по-примитивни“, по-тежки, по-малко маневрени и имат по-къс обсег на стрелба в сравнение с руските Т-90.

Посочвайки графика на екрана, показваща въображаема битка между танкове T-90 и "Леопард", водещият каза, че половината от взвода на НАТО ще бъде поразен, преди дори да стигне до бойното поле, отбелязва "Гардиън".

Друго предаване на руската телевизия нарече произведените в САЩ танкове „очуканите Ейбрамс“ и показа кадри на поразени американски танкове в редица минали конфликти, посочва вестникът.

Изданието отбелязва, че само ден след решението на западните държави да предоставят модерни танкове на Киев, Русия извърши масирана ракетна атака срещу Украйна с общо 55 крилати ракети, при която бяха убити 11 души.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


606
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
19
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Рашките се присмиваха и на HIMARS,но след голямото БУУУУМ в Макеевка се озъбиха.Да не стане и с танковете така?
34
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак да се присмиват, въобще не е вярно. Оръжието си е оръжие и е съпроводено със смърт. Не мисля, че руснаците горят от желание да убиват хората на Украйна. впрочем, много е вероятно танковете да са с екоипажи неукраинци. Неведнъж руските коментатори са изразявали съжаление, че са принудени да "работят" срещу пратени като пушечно месо мобилизирани украинци. Напоследък кръвожадните партии в Б-я нещо не пускат фойерверки за подпомагане на Зеленски, да се разбира - за оголване на нашата държава.
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кос. След около 2 часа е време за вечерния плач на Дзиления.
32
6
 
12
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Айе краваристанци, марш на обучение и април да подкарате танковете срещу рашките... ===)))
31
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така или иначе стана ясно, че Ейбрамс няма как да има поне докрая на лятото, но дори и тогава няма да бъдат изпратени с пълната им броня заради секретните компоненти които Американците не искат да попадат в Руснаците. По този начин Ейбрамс се превръщат в една купчина желязо която отстъпва в пъти пред Т90. С две думи отново само Европа е прецакана да си даде въоръжението.
30
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джавилины, байрактары, хаймарсы, М777, сколько их осталось у Украины. Тоже будет и с танками. Западные фашисты забыли 1945год. Придтся вспомнить.Евреи США Родшилды, Рокфеллера и прочие выкормили Гитлера, а сейчас поставили на Зеленского.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Много. Не са много обаче много дращят и симулират масовка.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе разбрахме,че много са гледали филма Белия Тигър,ама е трябвало да гледат Дързост и Красота.
27
14
 
6
 
! Отговори
Много преди 1 година
Много привърженици за Украйна има тука в тоя сайт така и трябва. Ама резултата ба мача се знае от самото начало .
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако НАТО не може да се справи с една Русия тогава каккъв е смисъла от съществуването на НАТО? От кого ни пази?
25
11
 
29
 
! Отговори
Кос преди 1 година
Какви Леопарди ви гонят и слонове да им пратите все тая. Над 60% от локациите на изток за доставки са отрязани, военните складове смляни .. Само днес такъв мариз е имало по укри и наемници по почти целият фронт, че сигурно зеленчука ще излезе довечера да плаче по зелени слипове по тв-та. Кравофилите помучете си, белким ви олекне.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До USAСУПЕР КИРО Е НОФ, пак ли си избягал от лудницата бе откачалник?
23
6
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Ти се моли да не излети някой самолет от нашата територия,че оссереш гащите ,това ще е най-доброто зло за теб ще е,да се нааакаш от страх.
22
7
 
17
 
! Отговори
OZZY преди 1 година
Укрофилите,знаете ли кои са цветовета на "Сдружението на болните от болеста на Даун",да да,точно така - синьо и жълто!Така ,че не се учудвайте на някои симптоми,особено като седнете пред клавиатурата.
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25. Верно ли са достатъчни няколко ескадрили Фъ-тлийси и петь ? А кой ще ги остави да фърчат необезпокоявано ми е интересно да обЯсниш ?
20
8
 
10
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Смее се аго, ама не му е драго хахаха
19
29
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7, Трета световна война означава, по руските градове да захвърчат бомби и ракети, както в момента те тероризират украинските цивилни граждани! Само няколко ескадрили Ф35 са достатъчни да разсипят остатъците от руската армия, без да има вaтeнките с какво да им отговорят! Ами даже и в Кремъл не са чак толкова луди, че да си изпросят това на главите
18
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не е това реакцията в Русия, но за съжаление нямам време да ви отварям очите. Много накратко - сериозните анализатори нито се смеят, нито се плашат.
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15. Симулациите са за симулиране и стимулиране на търговийката. Иначе няма да има нужда на бой между танкове. Едно РПГ е достатъчно.
16
6
 
24
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Който се смее последен, се смее най-добре !