Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия

Нищо не оправдава тази война, заяви германският канцлер
5 фев 2023 09:40, Елка Василева
616
Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Има консенсус с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени на тази страна от Запада, да не се използват за атаки по руската територия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за седмичника "Билд ам зонтаг".

Още по темата
Съюзниците на Украйна обещаха на тази страна тежки танкове и ракети с по-голям обсег. Ракетите GLSDB, обещани от САЩ на Украйна, биха удвоили ударната сила на украинските военни. Те са с малък диаметър и са с наземно изстрелване, при което могат да достигнат цел, отстояща на 150 километра и следователно да застрашат руските позиции зад фронтовите линии.

Германия и още западни страни пък обещаха танкове "Леопард 2" и Киев каза, че очаква между 120 и 140 такива танка от различни държави. Германия ще достави 14 такива танка. А по този повод руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че "германските танкове отново заплашват Русия".

"Тези думи се вписват в една серия от странни сравнения, които той (Путин) използва, за да оправдае атаката си срещу Украйна", коментира Шолц в интервюто за германското издание. "Нищо не оправдава тази война", допълни той.

"С нашите съюзници ние предоставяме бойни танкове на Украйна, за да може тя да се защитава. Ние грижливо преценихме всяка доставка на оръжия, в тясна координация с нашите съюзници, като се започне от САЩ. Този общ подход позволява да се избегне една ескалация на войната", увери германският канцлер.

По време на телефонните разговори, които той е провел с руския президент в началото на войната, Путин не е отправял заплахи нито срещу Запада, нито лично срещу него, каза Шолц в отговор на въпрос на изданието.

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви в документален филм, че руският президент го  е заплашил, споменавайки ракетно изстрелване. Кремъл отхвърли тези твърдения.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


616
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
426
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите технологии промениха света и вече всичко не е както преди. Даването на оръжия не е безобидно мероприятие а участие във войната.
425
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подаръчните *** е отрицателно явление до мозъка на костите си.
424
1
 
15
 
! Отговори
Улав Шулц преди 1 година
Нали никой не е толкова *** че да ми повярва - хахаха
423
2
 
5
 
! Отговори
Uiu преди 1 година
До Подаръчно пликчеИ един мармот завива шоколада в станиол ... Мечтите са безплатни, давай смело :Д
422
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хора не разбират че например нюрнбергския процес е от германци за германци както и народния съд в Бг е от бг за бг.Така че Шолц ще бъде съден от немския народ за това че вместо за мир работи за война както и останалите европейски лидери. Когато работиш за мир трябва да си последователен а не като бг глашатаите пред камерите едно зад гърба на народа друго. Докато не се понесе отговорност нищо няма да стане това е.
421
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин незабавно трябва да бъде сменен заради неговото " меко" поведение спрямо укрофашистите и фашизирана ЕС и Саш.
420
1
 
16
 
! Отговори
Манюъл Макарона преди 1 година
Гаранция - Франция!
419
2
 
25
 
! Отговори
Татко Карло преди 1 година
Шолц да се спре малко, че носът му 1 метър стана.
418
25
 
5
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 1 година
Русия да напусне териториите,които е окупирала включително Крим и няма да има нужда от немски танкове. Подписват мир с клауза,че всичко ще възстановят в тези територии с репарации. Това е всичко. Иначе няма споразумение със запада и рано или късно ще капитулира.
417
9
 
25
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Ще ме изкефи, ако новите европейци докопат стингерите от оркайна, и започнат да свалят цивилни самолети в франсоалия, германистан и англикапур. Ще се си отворя скъпо вино по случай празника.
416
4
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Дядо ти на какво мнение е,хер дойч?
415
5
 
23
 
! Отговори
Гаранция Франция преди 1 година
За да е по достоверно това обещание трябва Франция да го гарантира. Путин не вярва на обещания. Обещаваха те едно след разпада на СССР и така си и останаха с обещанията. Москва слезам не верит.
414
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия през 1991 година също така обещали на Горбачов, че Нато няма да разшири на изток но видяхаме резултатите)) Между 2014 и 2022 в минските преговори пак лъгаха на Руснаците..
413
14
 
1
 
! Отговори
ПРОРОКА преди 1 година
ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ...........
412
4
 
26
 
! Отговори
Империя на лъжите преди 1 година
До Анонимен Имаше един категоричен Колин Пауъл в ООН ,един категоричен Тони Блеър ,едни категорични демократи ,който с пяна на устатата ,доказваха химически ,бактериологични оръжия на Садам Хюсеин , в Сомалия, после същите категорично доказваха атомно оръжие в Либия ,доказваха Бен Ладен в Торо-Бора ,разрушен от Съветската армия ,октомври 1980 година .
411
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е че от този ник винаги има взаимно изключващи се напълно противоположни мнения и никога не отговаряш защо.
410
35
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Русия винаги дърпа България към мизерия
409
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите следвоенни лидери на Украйна едва ли ще се подчинят лесно на западните си кредитори, а кредиторите ще си поискат заемите с лихвите. Ето тогава ще стане интересно. Ако в предните месеци Путин не знаеше как да излезе от тази война, днес Западът не знае какво да прави с бъркотията, която създаде. Нищо, ще остане в учебниците да се знае какво да не се прави, докато не дойдат ДВОЙКАДЖИИТЕ КАТО БАЙДЪН И ДЖОНСЪН отново на власт.
408
18
 
24
 
! Отговори
В0нящ жълтопаветник преди 1 година
Тоя сайт вoни, вони на мpъcни миpижливи русофоби!
407
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия си връща териториите по трудния начин. Горбачов трябва да гори в Пъкала за това, че разчлени Русия на живо. Поколението на Горбачов си отива по естествен път. Новото поколение в Украйна обръгна покрай войната и няма лесно да се върже на неолибералните глупости просто така. Интересното тепърва предстои.