Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия

Нищо не оправдава тази война, заяви германският канцлер
5 фев 2023 09:40, Елка Василева
616
Шолц категоричен: Русия няма да бъде атакувана със западни оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Има консенсус с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени на тази страна от Запада, да не се използват за атаки по руската територия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за седмичника "Билд ам зонтаг".

Още по темата
Съюзниците на Украйна обещаха на тази страна тежки танкове и ракети с по-голям обсег. Ракетите GLSDB, обещани от САЩ на Украйна, биха удвоили ударната сила на украинските военни. Те са с малък диаметър и са с наземно изстрелване, при което могат да достигнат цел, отстояща на 150 километра и следователно да застрашат руските позиции зад фронтовите линии.

Германия и още западни страни пък обещаха танкове "Леопард 2" и Киев каза, че очаква между 120 и 140 такива танка от различни държави. Германия ще достави 14 такива танка. А по този повод руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че "германските танкове отново заплашват Русия".

"Тези думи се вписват в една серия от странни сравнения, които той (Путин) използва, за да оправдае атаката си срещу Украйна", коментира Шолц в интервюто за германското издание. "Нищо не оправдава тази война", допълни той.

"С нашите съюзници ние предоставяме бойни танкове на Украйна, за да може тя да се защитава. Ние грижливо преценихме всяка доставка на оръжия, в тясна координация с нашите съюзници, като се започне от САЩ. Този общ подход позволява да се избегне една ескалация на войната", увери германският канцлер.

По време на телефонните разговори, които той е провел с руския президент в началото на войната, Путин не е отправял заплахи нито срещу Запада, нито лично срещу него, каза Шолц в отговор на въпрос на изданието.

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви в документален филм, че руският президент го  е заплашил, споменавайки ракетно изстрелване. Кремъл отхвърли тези твърдения.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


616
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
2
 
19
 
! Отговори
Байдън преди 1 година
Гуд бой! Добро куче Щолц!
385
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя воломит все просе оръжия ,умират хора защо не търси Путин за премирие а търси сащ и ЕС да му подаряват оръжия и милиарди
384
0
 
26
 
! Отговори
Въобще преди 1 година
Не вярвам на Шолц. Той е зависим от САЩ защото е подписал Канцлер Пакт.
383
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Думата на тоя струва колкото пилешка курешка
382
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западните политици винаги лъжат...
381
3
 
30
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Лъже! Тя вече е атакувана, няколко пъти бяха сваляни ракети AGM-88 различни модификации. Лъже както излъгаха Оланд и Меркел, лъже както лъже всеки един западен политик. Лъже!
380
5
 
12
 
! Отговори
Жак преди 1 година
Направо да си излизаме от ЕС и да се вьрне всичко както преди 35 години . За тези който не са биле родени тогава или са били на вьзраст кьдето не си го спомнят да питат старите или да си направат една екскурзия до СССР за поне една година И тгава ще говорим.
379
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На русофобите Байдън им е отредил много хубаво местенце в Америка. Сега когато целият свят има нужда от ресурси богатата Аляска и Канадска пустош ще трябва да се заселват с колкото се може повече краваророби и необятните им територии да се усвояват и разработват. Това ще е мисията в живота ви нещастни русофоби и това ще е единственото смислено и полезно нещо което ще сте направили в жалкият си и изпълнен със злоба животец!
378
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия никога няма да си даде териториите, които й принадлежат! Сто години ще води война със САЩ, НАТО и ЕС, но ще си ги върне пак! Какво става в Херсон? Май няма цивилни граждани, които да имат желание да живеят там и да умират за фюрера от Киев и хунтата му! Хахахахахаа! Така ще е с Запорожие, с ДНР, с ЛНР, с Одеса, с Харков и накрая Киев!!!
377
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отявлените русофоби в България са около 9-10хил. Заблудените русофоби са около 12-15хил. Феновете на русофобията са около 35-40хил. След победата на Русия тези 9-10хил. отявлени и неизлечимо болни русофоби ще бъдат подканени да напуснат България и да отидат в истинската си родина САЩ при менторите си. Нежелаещите да си отидат, ще бъдат подложени на лечение, ампутация на мозъка. Заблудените и феновете ще оздравеят бързо, бързо.
376
1
 
16
 
! Отговори
Няма? нима? преди 1 година
Интересно НАТО как ще произведе 'източни' оръжия?
375
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободна Европа! Руснаците се изтеглиха преди 33 години! А САЩ кога??? Кога бе? Още колко войни ще правят??
374
5
 
12
 
! Отговори
неутрален преди 1 година
До ФАКТно не са питани за членството ни в нато и ес
373
12
 
5
 
! Отговори
ДА БЕ преди 1 година
До русский ПУТИН Е ГОЛЯМ КАПИТАЛИСТ. НОВАТА МУ ЖЕНА СЪЩО. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДЪЩЕРИТЕ МУ.
372
18
 
5
 
! Отговори
Поддържам 441 преди 1 година
Освен българите русофили - къщи и вили в страни на НАТО, и деца учещи там, а не в Матушката, ВСИЧКИ ПУТИНИСТИ В НАРОДНОТО ИМ СЪБРАНИЕ, В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РУСИЯ ИМАТ ПАРИ В ЗАПАДНИ БАНКИ (А НЕ В КИТАЙ), ИМАТ НЕДВИЖИМОСТТИ И ФИРМИ СЪЩО. ДЕЦАТА НА НЯКОЙ ОТ ТЯХ ДОРИ ЛОШО ГОВОРЯТ РУСКИ, А АНГЛИЙСКИ ПРЕКРАСНО! НА ГОВОРИТЕЛЯ НА П..... ЖЕНА МУ Е КАНДИДАТСТВА В САЩ ЗА ЗЕЛЕНА КАРТА, ГОВОРИТЕЛКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ..... СНИМКИ ОТ ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ.
371
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно, *** го кажи на Белгородска област
370
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт.Може би,а може би и в Европа и не искаме кланящи се на Бандера човечета там.
369
12
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
ВСИЧКИ,КОИТО СЕ РАДВАТ НА ПУТИН ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ,ЖИВЕЯТ В НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ!
368
3
 
11
 
! Отговори
Дърт преди 1 година
Хер Шолц правилно ли е прочел, това което са написали господарите му?41535
367
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е обещаването не е като даването. Ще видим какво ще стане.