Зеленски покани китайския президент да посети Украйна

Миналата седмица Си Цзинпин посети Москва
29 мар 2023 19:38, Елка Василева
70
Зеленски покани китайския президент да посети Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отправи покана към китайския президент Си Цзинпин да посети страната му. Той направи това в интервю за Асошиейтед прес.

"Готови сме да се срещнем с него", каза Зеленски пред АП, откроявайки китайския президент като един от най-значимите и стратегически важни световни лидери, които все още не са посещавали Украйна. "Искам да разговарям с него. Имах контакти с него преди пълномащабната война. Но през тази една година, повече от една година, не съм имал."

Още по темата
Китай има тесни политическо-икономически връзки с Русия от десетилетия и подпомогна президента Владимир Путин в дипломатическо отношение, заемайки официална позиция на неутралитет във войната.

Миналата седмица Си посети Москва, което предизвика коментари, че Пекин може да окаже военна помощ на Русия в конфликта, но в крайна сметка визитата на китайския президент завърши без обявяване на подобно решение. Само дни по-късно Путин обяви, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, което доближи ядрения арсенал на Кремъл до границите на НАТО.

Според Зеленски този ход на руския президент е имал за цел да отвлече вниманието от това, че не е получил никакви гаранции от Китай.

"Какво означава това? Означава, че визитата (на Си) не е завършила с добър резултат за Русия", предположи украинският президент.

Миналия месец Китай публикува план от 12 точки за "мирно решаване на украинската криза". Предложението на Пекин включва призив за намаляване на напрежението и последващо прекратяване на огъня в Украйна.

Но САЩ изразиха резерви относно плана на Китай заради това, че Пекин възприе позицията да не осъжда руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Според Вашингтон възможно примирие точно сега ще запази руските териториални придобивки и ще даде време на армията на Путин да се прегрупира.

Киев приветства дипломатическата намеса на Китай, но Зеленски заяви, че ще обмисли мирно споразумение с Русия само ако войските ѝ напуснат територията на Украйна.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Александр преди 1 година
Китайското външно нямат такава информация за покана от Зеленский към Си Д. Да посети Киев *** пак лъже
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия обяви че ще реновират 1600 танка антики от втората световна война да ги вкарат в битка през следващите 3 години. Локиид Мартин обяви че през следващите 3 години ще произведе 13 000 джавлин ракети..... ХА ха ха
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уркопитеците бяха прави! Украйна напълно победи!!!!
40
0
 
9
 
! Отговори
10милиона авантаджии преди 1 година
в сравнение с разходите на Зеленски, размерът на фронтовата линия, съюзниците, Хитлер, за първата година от войната с 6 милиьонна армия е употребил по малко финанси, бензин и нафта,тежка и лека бойна техника,самолети и танкове,кораби и подводници.Зеленски действа като агент на Коминтерна под прикритие.Тоязадник разби европейските бизнеси,предизвика луда инфлация,окраде натовските данъкоплатци с над 200 милярда суха пара, профука влакови и корабни количества оръжие боепропаси, хран и мед запаси
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главата му празна. Вените му на фуел кокин турбо инжекцион. Днепърското кокаинно чудо била убедено да мине на три фазов Запорожски електрически контактин. Ази ди е хаирлия! Льондратъ си е купила нова служебна дамска чантичка с ваър лесен вибратор с дистанционно управление по програма за двутактен вагоанален залаштък с функцията "влез-излез" ровтори
38
0
 
11
 
! Отговори
Си: преди 1 година
"С и33трещяли надрYСaни некъпани краварски марионетки не разговарям!"
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте официалното обръщение на киевския наркоман от тази вечер - лично признава по ТВ за "частични"!!! успехи на руската армия в ЧЕТИРИ населени места ЕДНОВРЕМЕННО - Артьомовск (Бахмут), Авдеевка, Белогоровка и Маринка
36
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Язък дето Путин направи такова грандиозно посрещане на китайския президент в стил Петър Велики, за да го впечатли и респектира света! Нищо съществено не произтече за него, та се наложи пак да дрънка заплашително с ядрените си арсенали пред прага на Европа.
35
1
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Си ей сега ще се втурне при Зеля.
34
2
 
10
 
! Отговори
само преди 1 година
Възраждане
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой себеуважаващ се човек ще обърне внимание на това дребното нашмъркано зелено човече?!? Много си е повярвал.
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя се помисли за фактор
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато Украйна подкрепя Тайван няма шансове това да се случи.
30
1
 
15
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Пан Порошенко не биваше да губи президентските избори 2019-та. На украинците нямаше да им се налага да разбират по трудния начин, че цената на някои решения е твърде висока. Пан Зеленски не е симпатичния и невинен Василий Голобородко от сериала.
29
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ама на китаеца не са му началниците нито в Брюксел,нито пък във Вашингтон,а и той има глава на раменете и я ползва както се вижда по предназначение не като нашите политици само за украса...
28
22
 
6
 
! Отговори
Слава Украiнiе преди 1 година
Ще е добре Си Дзи Пин да се съобрази с поканата и да посети Украйна! Че да не се налага Украйна да посети Китай заедно с Пантерите и Химарс!!
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало мисирката другарят Си е председател, а не президент набий си го най-после в дънната платка.
26
0
 
8
 
! Отговори
ЗПОФ преди 1 година
В някои спец ресторанти на Южните азиатски водни-островни територии се е появило в менютата им ЗПОФ = "Зелено Пълнено с Орис на Фурна"
25
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много активни *** днес! Марш в Масква
24
0
 
11
 
! Отговори
БоршБезЗеленоТиня преди 1 година
ахаааа, Зеленият *** ще моли Китай да притисне и заповяда на комплексния Запад да му доставели колто, когато квото му е необходимо