Зеленски покани китайския президент да посети Украйна

Миналата седмица Си Цзинпин посети Москва
29 мар 2023 19:38, Елка Василева
70
Зеленски покани китайския президент да посети Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отправи покана към китайския президент Си Цзинпин да посети страната му. Той направи това в интервю за Асошиейтед прес.

"Готови сме да се срещнем с него", каза Зеленски пред АП, откроявайки китайския президент като един от най-значимите и стратегически важни световни лидери, които все още не са посещавали Украйна. "Искам да разговарям с него. Имах контакти с него преди пълномащабната война. Но през тази една година, повече от една година, не съм имал."

Още по темата
Китай има тесни политическо-икономически връзки с Русия от десетилетия и подпомогна президента Владимир Путин в дипломатическо отношение, заемайки официална позиция на неутралитет във войната.

Миналата седмица Си посети Москва, което предизвика коментари, че Пекин може да окаже военна помощ на Русия в конфликта, но в крайна сметка визитата на китайския президент завърши без обявяване на подобно решение. Само дни по-късно Путин обяви, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, което доближи ядрения арсенал на Кремъл до границите на НАТО.

Според Зеленски този ход на руския президент е имал за цел да отвлече вниманието от това, че не е получил никакви гаранции от Китай.

"Какво означава това? Означава, че визитата (на Си) не е завършила с добър резултат за Русия", предположи украинският президент.

Миналия месец Китай публикува план от 12 точки за "мирно решаване на украинската криза". Предложението на Пекин включва призив за намаляване на напрежението и последващо прекратяване на огъня в Украйна.

Но САЩ изразиха резерви относно плана на Китай заради това, че Пекин възприе позицията да не осъжда руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Според Вашингтон възможно примирие точно сега ще запази руските териториални придобивки и ще даде време на армията на Путин да се прегрупира.

Киев приветства дипломатическата намеса на Китай, но Зеленски заяви, че ще обмисли мирно споразумение с Русия само ако войските ѝ напуснат територията на Украйна.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
12
 
! Отговори
Shshshshsh преди 1 година
Зеленчука всеки ден ли ще го го кани китаеца?
22
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
не! добре е китаеца да отиде при него, и зеления плъх да приеме исканията на русия, само така може да спаси себе си и каквото е останало от тоя народ там!
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Юдеин унищожи украйна и изби населението й. Как можа този народ да му се върже на Юдейската мутра и да го избере да ги управлява? А що се отнася за поканата към Китайският президент наркомана ще чака от у мрел писмо.
20
0
 
5
 
! Отговори
СлаваУринаКинефСлава преди 1 година
До Анонимен 16// "Убиецът кани на вечеря" по Бертол Шекспирт на Чехов от Укрина във Вишнева Градина на Ярослав Хашек
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркоманче,селските ти номера не минават пред жълтият император!
18
0
 
8
 
! Отговори
VолодоМОР Zеления преди 1 година
Искам да разговарям с него. Имах контакти с него преди пълномащабната война. Но през тази една година, повече от една година, не съм имал....КАК НЕ ГО Е СРАМ !!!
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркомана не е канил Си . Каза ,че искал да говори с него (заповядва му) . ????????? Естественно на такава" покана" е ясен отговора .
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ЗеленотоЩекатило главата му е празна а вените са кокаин инджекшън, майнъ Филибето Марица тича из полето
15
0
 
12
 
! Отговори
СЛАВА КОКАИНА ! преди 1 година
Дааа..ама Си Дзин Пин не ползва КОКАИН !!! За какво тогава ще си говорят ?
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако войната наистина беше пълномащабна, щяха ли да ходят в Украйна всички, които си поискат? В Украйна война няма. Войната се води в Русия, тъй като Донбас вече е руска територия.
13
0
 
21
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
" Искам,искам,искам" .Искаш ,ама те те не искат. Освен платени жрици какво друго може да предложиш на Китай? Когато Киев си стане руски , може и да го посети.)
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убиец на гости да те кани?
11
0
 
15
 
! Отговори
уфььь... преди 1 година
Тоя пак е пребозал с бело....
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Китай изобщо те им дреме за Украйна. Който е застанал зад Зеленски, добро не е видял. И какво да прави Китайският президент в Украйна? Нали Кулеба каза, че държавите, които не помагали на страната му били неприятелски и щели да си платят по късно. Зеленски да не е решил да връчи сметката? Чуди се и той вече кой да хване на въдицата, че да издруса колкото се може повече подаръци БЕЗВЪЗМЕЗДНО
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Второто пришествие ще настъпи когато Зеленски пожелае Исус Христос да посети Киев!! И да за засвидетелства подкрепата за Украйна.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хахаха. Що ?
7
0
 
18
 
! Отговори
паси трабантът преда преди 1 година
Престъпната Англосаксонска *** направи тоя наркоман клоун Човек Номер -1 който решава съдбата на Света. Всички Европейски лидери по заповед от Задокеанският тиранин веднага посещават Киев- центърът на Селената . Остана и Китайският лидер да отиде на краката на тоя наркоман.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Си трябва да посети Украйна, но малко по-късно, че сме букнали Папата за другия месец, а после идва Далай лама.
5
16
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
На русофила му спря дъха от тази новина. Голем страх ги гони че Си може да посети Украйна!!!
4
0
 
17
 
! Отговори
Си Дзин Пин преди 1 година
Аз с наркомани не разговарям !!!