Украйна има добре развита мрежа за саботаж, разположена на руска територия?

Това твърди американското разузнаване
5 юни 2023 20:07, Нели Христова
103
Украйна има добре развита мрежа за саботаж, разположена на руска територия?
Снимка: БГНЕС

Украйна е култивирала мрежа от агенти и симпатизанти в Русия, които да извършват саботажи срещу руски цели и е започнала да им предоставя дронове за организиране на атаки, твърдят много хора, запознати с американското разузнаване по въпроса пред CNN.

Американски служители смятат, че именно тези проукраински агенти в Русия са извършили атаката с дрон, насочена към Кремъл в началото на май, като са пуснали дронове от Русия, вместо да ги издигат от Украйна до Москва.

Не е ясно дали други атаки с дронове, извършени през последните дни, включително тази, насочена към жилищен квартал близо до Москва и срещу петролните рафинерии в Южна Русия, също са били извършени от вътрешността на Русия или са били проведени от тази мрежа от проукраински оперативни лица.

Но американски служители смятат, че Украйна е развила саботажни клетки в Русия, съставени от смесица от проукраински симпатизанти и оперативни работници, добре обучени в този вид война. Смята се, че Украйна им е предоставила произведени в Украйна дронове, а двама американски служители твърдят пред CNN, че няма доказателства, че някой от ударите с дронове е извършен с помощта на предоставени от САЩ дронове.

Длъжностни лица не успяват да обяснят как Украйна е успяла да премести дроновете зад вражеските линии, но двама от източниците казват на CNN, че е установила добре развити контрабандни маршрути, които биха могли да бъдат използвани за изпращане на дронове или компоненти за дронове в Русия, които след това биха могли да бъдат сглобени.

"Парите вършат чудеса"

Служител на европейското разузнаване отбелязва пред CNN, че руско-украинската граница е обширна и много трудна за контрол, което я прави подходяща за контрабанда – нещо, което според служителя украинците са правили през по-голямата част от десетилетието, през което са били във война с про-руските сили.

"Също така трябва да имате предвид, че това е периферна зона на Русия", казва служителят. "Оцеляването е проблем на всеки, така че парите вършат чудеса."

Кой точно контролира тези активи също е мистерия, твърдят източниците на CNN, въпреки че американски служители смятат, че са замесени елементи от разузнавателната общност на Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски е определил общи параметри за това, което неговите служби за разузнаване и сигурност имат право да правят, казват двама от източниците, но не всяка операция изисква неговото одобрение.

Потърсен за коментар, говорител на ръководителя на украинската служба за сигурност предположи пред CNN, че мистериозните експлозии и удари с дронове в Русия ще продължат.

"Ще коментираме случаите едва след нашата победа", казва той. Цитирайки началника на Службата за сигурност Васил Малюк, говорителят добави, че независимо от това "памукът" е горял, гори и ще продължи да гори.

"Памук" е жаргонна дума, която украинците използват за означаване на експлозии, обикновено в Русия или окупираните от Русия територии в Украйна. Произходът й датира от първите седмици на войната и произтича от факта, че руската дума за "поп" е много подобна на украинската дума за памук.

"Кулминация на месеци усилия"

Имаше постоянни случаи на мистериозни пожари и експлозии в Русия през последната година, насочени към петролни и горивни складове, железопътни линии, военни комисии, складове и тръбопроводи. Но служители забелязаха увеличение на тези атаки на руска земя през последните седмици, като се започне с атаката срещу сградата на Кремъл. Изглежда, че това е "кулминация на месеци усилия" на украинците да създадат инфраструктура за такъв саботаж, каза един от източниците, запознати с разузнаването.

"От месеци има доста последователен натиск от някои в Украйна да бъдат по-агресивни", казва този човек, говорейки анонимно поради чувствителността на американското разузнаване. "И със сигурност имаше известно желание на по-високи нива. Предизвикателството винаги е било способността им да го правят."

Шефът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов последователно предлага някои от най-наглите планове за операции срещу Русия и цени символични действия, казват американски служители пред CNN.

Класифицирани документи на Пентагона, изтекли онлайн по-рано тази година, разкриха, че ЦРУ е призовало Буданов да "отложи" атаките срещу Русия на годишнината от нейното нахлуване в Украйна, според Washington Post. Буданов се е съгласил с искането на ЦРУ, се казва в секретните документи. Но дронове бяха забелязани близо до Москва на 28 февруари, само няколко дни след като Украйна отбеляза една година от началото на войната.

Друг изтекъл доклад на американското разузнаване, получен от CNN, гласи, че Зеленски в края на февруари е "предложил да се ударят руски позиции в Ростовска област на Русия" с помощта на дронове, тъй като Украйна не разполага с оръжия с голям обсег, способни да достигнат толкова далеч .

Не е ясно дали този план е напреднал, но петролни съоръжения в Ростовска област се запалиха, след като бяха ударени от предполагаеми дронове няколко пъти през последната година – атаки, които Русия сега разследва и обвини "престъпни действия от въоръжени формирования на Украйна."

"Всичко, което ще коментирам, е, че ние убиваме руснаци", каза Буданов пред Yahoo News миналия месец, когато го попитаха за атаката с кола бомба, която уби дъщерята на виден руски политически деец в предградията на Москва. Американската разузнавателна общност прецени, че тази операция е била разрешена от елементи в украинското правителство.

"Ние ще продължим да убиваме руснаци навсякъде по света до пълната победа на Украйна", добави Буданов.

Разумна военна стратегия

Публично високопоставени американски служители осъдиха ударите в Русия, предупреждавайки за потенциала за ескалация на войната. Но говорейки пред CNN, американски и западни служители казаха, че вярват, че трансграничните атаки са умна военна стратегия, която може да отклони руските ресурси към защита на собствената си територия, докато Украйна се подготвя за голяма контраофанзива.

Във вторник външният министър на Обединеното кралство каза пред репортери, че Украйна има "правото да проектира сила извън своите граници, за да подкопае способността на Русия да проектира сила в самата Украйна. Легитимните военни цели извън нейните собствени граници са международно признати като част от самоотбраната на нацията. Трябва да признаем това."

Френският вицеадмирал Никола Вожур, началник на операциите на Обединения щаб, каза пред CNN в петък, че атаките в Русия са просто "част от война" и предлагат възможност да се изпрати послание към руското население.

"Там има война и това може да накара руската общественост да се притесни", каза Вожур за атаките. "Това е добър начин за украинците да отправят послание не само към Владимир Путин, но и към руското население."

Относно атаките той каза, че на Украйна не й е "забранено" да мисли за това.

Освен това украински официални лица са казали насаме, че планират да продължат атаките в Русия, тъй като това е добра тактика за отвличане на вниманието, която принуждава Русия да се тревожи за собствената си сигурност у дома, според американски източник, който е разговарял с украински официални лица през последните дни.

В актуална информация от разузнаването Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че атаките на проукраинските партизански групи и ударите с дронове в граничния регион на Белгород са принудили Русия да разположи "пълния набор от военна огнева мощ на собствената си територия".

"Сега руските командири са изправени пред остра дилема", се казва в актуализацията, "дали да укрепят отбраната в граничните региони на Русия или да подсилят своите линии в окупираната Украйна."


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
който не скача е червен ...да живеят демокрацията и западните ценности
75
0
 
2
 
! Отговори
СМЕРШ преди 3 месеца
Тези ,,агенти и симпатизанти" вече са мъртъвци.
74
0
 
2
 
! Отговори
Колко преди 3 месеца
Е Украинска мрежата от диверсанти в Русия само ЦРУ може да каже.
73
0
 
2
 
! Отговори
Колко преди 3 месеца
Е Украинска мрежата от диверсанти в Русия само ЦРУ може да каже.
72
2
 
4
 
! Отговори
Защо преди 3 месеца
Полските наемници все по-често се изпъряват от фронта. Авно е сврзано с мрежата и лисно ги ловят.
71
1
 
3
 
! Отговори
Де бе преди 3 месеца
Между мрежа, развита и реален съботаж има разлика като мажду много исках и не го направих
70
2
 
5
 
! Отговори
Дааа преди 3 месеца
Руснаците пък имат чудесна колекция от скалпове на саботьори.
69
2
 
4
 
! Отговори
Z. преди 3 месеца
Също така, в хода на контрабатарейна битка, въоръжените сили на РФ потиснаха пет украински минометни взвода, унищожиха бойна машина Град MLRS във Волчанския район на Харковска област и две полски самоходни артилерийски установки Krab, които атакуваха руска територия.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руските военни отблъснаха атаката на въоръжените сили на Украйна, унищожавайки 17 танка!
67
0
 
6
 
! Отговори
окрайна свърши.... преди 3 месеца
До Та както казах....Мечти....мечти......
66
1
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
51, прочете ли какво написа?
65
2
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
Пак нелихристовизми...
64
1
 
5
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 3 месеца
На 11-и септември Саудитска Арабия е култивирала мрежа от агенти и симпатизанти в САЩ, които да извършват саботажи срещу високи сгради и е им предоставила самолети за организиране на атаки, твърдят много хора...
63
3
 
7
 
! Отговори
Чавдарче преди 3 месеца
До Септемвриец- Ти наясно ли си, че запада и дори самия Борел, заявиха че ако я няма цялата всеобхватна помощ и съучастие на НАТО и колективния запад, Украйна няма да издържи и два дена!!!!!? За какво и е на Русия да бърза след като, освен Украйна, така се обезкървява и запада? Големите офанзиви дават с пъти повече жертви от отбраняващите и те са патент на украинците. Руснаците я карат бавничко като прочистват с артилерия преди това. И могат да чакат и до другата пролет "великата пролетна":)
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само 80 коментара? Путиняци, къде сте, квсичко наред ли е?
61
9
 
4
 
! Отговори
До 65 тоест преди 3 месеца
Няма как Украйна да бъде наречена терористична държава ако ако атакува цели във фашистка Русия. По същия начин 2СВ обединените сили с Англия, СССР, САЩ и т.н. няма как да бъдат наричани терористични когато са бомбардирали нацистка Германия.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По времето на СССР интелигентното население беше в териториите на сегашни Украйна, Естония, Литва, Латвия, Грузия до някъде. Сега тези страни са вражески за Русия, със съюзници Европа, САЩ, Южна Корея, Япония, Австралия... Руснаците трябва да са зомбирани без край да не си дават сметка че са от грешната страна на света - Северна Корея, Никарагуа, Ангола, Иран. А Китай и Индия си пазаруват евтини горива. Не им пука за рашистите.
59
0
 
2
 
! Отговори
Към 70 преди 3 месеца
70 не са рерористи а Терористи !!!!
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ТОВА ОЗНАЧАВА САМО ЕДНО !!! ТЕ СА РЕРОРИСТИ !!!
57
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
не се казва саботаж, а съботаж, щото винаги стават в събота.