Поредното парче от пъзела: Бяла кола с експлозиви е била заснета върху Нова Каховка

Тя е била паркирана на язовира дни преди той да бъде взривен
Обновена: 20 юни 2023 08:22 | 20 юни 2023 07:12, Нели Христова
376
Поредното парче от пъзела: Бяла кола с експлозиви е била заснета върху Нова Каховка
Снимка: БГНЕС

Твърди се, че снимка на кола, очевидно натоварена с експлозиви, паркирана върху язовир Каховка в Украйна малко преди да бъде взривен, предлага допълнителни доказателства, че Русия стои зад инцидента.

Изображението, направено от украински дрон и предоставено на Associated Press, е направено на 28 май. Изглежда, че показва бяла кола с отворен покрив, разкриващ големи варели вътре, един от които изглежда е прикрепен към противопехотна мина върху капака. Кабел минава от варела към страната на реката, държана от руските сили.

Служител на комуникациите на украинските специални части каза пред Асошиейтед прес, че смята, че колата е била там, за да спре всяко украинско настъпление към язовира и да усили планирана експлозия, произхождаща от машинното отделение.

Повече от 11 000 души бяха евакуирани, след като язовирът се срути на 6 юни, наводнявайки земите надолу по течението. В понеделник броят на загиналите се увеличи до 52. Руските официални лица казаха, че 35 души са загинали в районите на Херсон, които са били под техен контрол, докато вътрешното министерство на Украйна каза, че им е известно за 17 смъртни случая и 31 души, които са изчезнали.

Воюващите страни си размениха обвинения кой е отговорен за екологичната и човешката катастрофа. Украински служители твърдят пред Асошиейтед прес, че руските войски са поставили огнева позиция в язовира малко преди взрива.

Володимир Зеленски отдавна твърди, че язовирът е миниран от Русия.

Владимир Путин каза на военни блогъри на скорошна среща, че няма интерес да взриви язовира, който наводни територия, контролирана от Русия. Той призна, че офанзивните планове на Украйна може да са били повлияни от наводнението на река Днепър, която украинските сили трябва да прекосят, за да получат достъп до частите на Херсон, контролирани от Москва.

Изображението на бялата кола, паркирана на върха на язовира, е само последното парче от пъзела, като експертите съветват, че не може да се направи авторитетна оценка, докато не бъде даден достъп на независими инженери.

Миналата седмица международната юридическа фирма за правата на човека Global Rights Compliance, действаща в подкрепа на главния прокурор на Украйна, заяви, че смята, че е "много вероятно руските сили умишлено да са разрушили язовира" и че наскоро приет руски закон, който забранява разследването на инциденти в хидротехническата структури в окупираната от Русия Украйна предложиха убедителни, макар и косвени доказателства за този случай.

Сеизмични сигнали от експлозия на язовира са приети от сензори в 2.35 сутринта и 2.54 часа сутринта на 6 юни. Смята се, че размерът на експлозията отхвърля външна атака като причина.

Институтът за изследване на войната, американски мозъчен тръст, който наблюдава руските действия в Украйна от началото на войната, твърди, че "балансът на доказателства, разсъждения и реторика предполага, че руснаците умишлено са повредили язовира".

Украинската разузнавателна служба публикува прихванат разговор, за който се твърди, че е между руски войник и някой друг, в който войникът казва, че "нашите диверсионни групи са били там. Искаха да всят страх с язовира. Не вървеше съвсем по план."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Едва ли са руснаците, било е учение, объркало се е нещо.
14
17
 
4
 
! Отговори
Пако Рабани преди 11 месеца
До 1 Ерементарно Защото си руzшистка сфиня която иска да спре украинската контра офанзива.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Почвам да мисля че са наели Кустурица да режисира антируската пропаганда.
12
3
 
19
 
! Отговори
да бе, преди 11 месеца
и от какъв зор? строен е от руснаци, ползва се от руснаци.....може ли да отрежеш клона на който седиш? дрън-дрън!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо не разбрах, докарали са експлозиви с колата, разтоварили са ги и са си тръгнали пеша ли? Или самата пълна с експлозили кола е била взривена, ама като гледам нищо й няма?
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бля бля бля бля бля ........ Явно си вярват украинците. След наглите украинки по нашето черноморие, тръгнали на шопинг с гооооооооолЕмите претенции НЕ ми е нужна друга "реклама". И никакви доводи.
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много ясно се виждаше и химическо оръжие в Сирия и Ирак
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този път много бързо сглобиха пъзела. МН17 го сглобяваха 6 години.
7
5
 
23
 
! Отговори
Вандим преди 11 месеца
Дори видях и снимка на Путин. А накъде се насочва взрива при отворен покрив.? Естествено по най-малкото съпротивление май.
6
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Язовира си е руски. Каквото иска това ще прави. Удавени окраинци ако има са бонус.
5
5
 
6
 
! Отговори
Рамбо преди 11 месеца
До Сър Пичук-Фактите не ни интересуват, Русия винаги е права! Това е основната аксиома на живота!
4
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ИСТИНАТА КОЯТО КРИЯТ ОТ ВАС!!!!!! Втората световна свършва , когато Хитлер е изгорен жив в едно кино в Париж от американски диверсанти! Има и филм по случая!
3
4
 
36
 
! Отговори
Сър Пичук преди 11 месеца
Казвам ви го като строителен инженер от 15 години, няма как да взривиш язовирна стена, ако експлозиви те не са вкарани в самата нея.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
'доказателства, че Русия стои зад инцидента' -- що бе, колата да не е била масквич? може да е била запорожец
1
13
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо ти е да взривяваш язовир който е под твой контрол? При положение че можеш да отвориш шлюзовете? А вярно- за да си оставиш хората без вода, как не се сетих.....