Украйна ще преразгледа стратегията, ако няма покана за НАТО

В такъв случай основното нещо ще са гаранциите за сигурност
10 юли 2023 07:51, Елка Василева
72
Украйна ще преразгледа стратегията, ако няма покана за НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна ще бъде принудена да "преразгледа стратегията си", ако не бъде поканена да се присъедини към НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли, заяви вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина в интервю за вестник "Европейска правда".

Още по темата
"Това определено ще наложи преразглеждане на стратегията", каза тя в отговор на въпрос за реакцията на Киев, ако на срещата на върха във Вилнюс НАТО не покани Украйна да се присъедини към алианса след края на конфликта.

Стефанишина обясни, че ако Украйна не получи покана, тя ще измести фокуса от членството в НАТО към гаранциите за сигурност за Киев от западните държави. "Тоест, ако във Вилнюс имаме отсрочено решение или нямаме решение относно членството на Украйна в НАТО, това означава, че тогава основното нещо са гаранциите за сигурност. Следователно фокусът очевидно се измества", каза вицепремиерът.

Тя допълни, че решението на НАТО във Вилнюс поставя началото на процеси, свързани със стратегическото планиране, военната помощ, военното планиране, въпроса за трансформацията на сектора за сигурност и въоръжените сили, приоритетите в сътрудничеството със съюзниците, съдържанието на самите гаранции за сигурност.

В интервюто Стефанишина каза също, че украинският президент Володимир Зеленски все още не е взел окончателно решение за пътуването си до Вилнюс за срещата на върха на НАТО.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че на срещата на върха във Вилнюс НАТО трябва да постигне съгласие по план от три точки, който да доближи присъединяването на Украйна към алианса. Той обаче не обеща, че Украйна ще бъде поканена да се присъедини към НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли след края на военните действия в страната.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да си я преразглежда колкото иска.Не отговарят на условията за прием,защото 8 години са стреляли по свои мирни граждани от източната част.
46
2
 
26
 
! Отговори
Анализатор преди 10 месеца
Дри.ло, за каква стратегия ломотиш птицо лекокрила? Превърнахте се в гадни просяци на оръжие, за да убивате, а грачите за мир, фашизирани елементи. Няма такава държава, с толкова нахални и арогантни типове...
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бай дън рекъл, че докато Украйна не е в НАТО, Съединените щати ще й осигурят такива гаранции за сигурност, каквито има Израел. Т.е. ще продължат да предоставят на украинската армия, която се отбранява, оръжията, необходими за спиране на руската агресия. Израелският модел на гаранции за сигурност представлява 10-годишен ангажимент, поет от Съединените щати, предвижда предоставяне на пакети от военна и финансова помощ, както и възможност за съвместно производство. Демет, тлеещ с години конфликт.
44
1
 
11
 
! Отговори
Нахални и преди 10 месеца
Нагли
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Знаят отдавна, че няма да ги поканят. Самият устав не го позволява, тъй като са във въоръжен конфликт. А и не ги искат. Относно гаранциите - Те просто нищо не струват. Имаше гаранции от Германия, Франция за минските споразумения, но... Айде айде. А пък и нато няма да стане официално фашистка структура. Не и официално.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Макароня е крив
41
3
 
23
 
! Отговори
Бгг преди 10 месеца
Укрите ще разберат, че на никой не му пука за тях, и само ги използват. Но доста кръв още ще пролеят.
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нашето правителство, освен благата от ЕС в замяна на вярност, получава и уникален шанс за необезпокоявано мирно корупционно съществувание. ПП ще ги познаете по работата на тъмно и скрито. От Герб и ДПС само могат да приветстват, нали са в играта.
39
2
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
Ха ха ха кодират вече и Путин със звездички хи хи хиии
38
3
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
Путин
37
8
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
Айде Украйна в НАТО и Грузия и Швеция.НАТО расте за радост на ***
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За съжаление, България също е жертва на геополитиката. Пример: правителството. Има го само защото трябва да изпълни волята на съюзниците: да подкрепя Украйна, да няма национална политика и да приема безпрекословно всички решения на ЕС, дори да са очевидно неблагоприятни за България. Срещу всичко това, ще има евро, Шенген и възстаноаителен фонд от ковид-а. В какъв рай живеем!
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И тая мустаката като Лена :)))
34
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русофилите лицемерно пледират за мирно решаване на "конфликта", докато медоед заплашва с ядрена война! Но мирното решаване би означавало победа за Русия и грабеж! Много ли сте хитри, другари купейковци! Ще има мирно уреждане след разгрома на Русия! БОООЙ, БОООЙ!
33
3
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
горбачов и реигън какво подписаха в малта никакво разширяване на изтоквсички ще пострадаме по веригата украинците да спазват човешките права и никоиняма да се напада както бяхме 78 години в европа
32
1
 
20
 
! Отговори
До Слава на Украйна преди 10 месеца
Ти си уникален тъ@@пак................Русия има повече ядрени бойни глави от всички страни в НАТО.............взети заедно.................укро-фашистите губите войната, вече изгубихте Крим и 20 % от украйна..................още ли искаш да загубите????
31
1
 
17
 
! Отговори
??? преди 10 месеца
тия тъ@@паци не разбраха ли,че докато са във война????.....................няма НАТО, няма ЕС..................да сядат на една маса с руснаците да се разбират и да се спира тая братоубийствена война!!!
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна може само да души под опашката си. Никога за нищо не е имала стратегия, затова е на това дередже. А днес дори да има желание, не тя решава.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е,единственото ,което могат да им предложат е да се изписва Украйна с латинското "С"
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 30 - ти пък кой си, та се изказваш от името на БЪЛГАРИТЕ?!?!?!?!?!?!?!?