Танкерите с нефт към "Росенец" също са цел на украинската армия

Това потвърди съветник на Зеленски
11 авг 2023 21:30, Стела Стоянова
434
Танкерите с нефт към "Росенец" също са цел на украинската армия
Снимка БГНЕС, архив

Танкерите в Черно море, които пътуват със суров нефт за "Лукойл" от Новоросийск към терминала "Росенец" край Бургас, са легитимна военна цел на украинската армия.

Това потвърди икономическия съветник на Володимир Зеленски Олег Устенко. В интервю за "Политико" на 8 август Устенко разкри решението на Киев:

"Всичко, което руснаците превозват през Черно море, е наша съществена военна цел. Че Украйна не се шегува, показва пробойната в петролния танкер SIG, чийто снимки се появиха в петък в социалните мрежи".

Държавната служба за морски и речен транспорт на Украйна обяви, че шест руски пристанища - включително Новоросийск, Туапсе и Таман - ще бъдат част от "зоната на военен риск" до второ нареждане. От Новоросийск тръгват и танкерите със суров петрол за България.

Украйна започва да си връща на Русия със същите методи, които руснаците използват срещу Украйна. Киев атакува всички кораби, превозващи руски петрол и петролни продукти в Черно и Азовско море. Проблемът е в това, че лъвският дял от товарите, превърнати в мишени, е предназначен за пазара на ЕС. От своя страна това означава, че всеки момент може да прехвръкнат искри между Киев и Запада.

Това е своеобразен натиск върху Запада: дайте ни това, от което се нуждаем за ефективна контраофанзива, тогава ние няма да атакуваме руски петролни танкери в Черно море - обяснява д-р Даниел Шелиговски, координатор на програмата за Източна Европа в Полски институт по международни отношения (PISM) в интервю за портала Interiа.

Подобна стъпка, според д-р Шелиговски, е пряк отговор на това, че Русия нарушава зърненото споразумение извърши поредица от атаки срещу украински зърнени складове и пристанища . „ Тази история започна оттам, че Русия блокира зърнения коридор, заплашвайки да атакува нашите кораби и да унищожи нашите пристанища. Нашата морска инфраструктура е постоянно обект на руски атаки“, аргументира се съветникът на украинския държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много нискоинтелигентно писание за пари сорросоидите излагате се.
367
10
 
3
 
! Отговори
Пикая на Русия преди 8 месеца
Ясно ли е
366
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ние българите нищо не даваме всичко се дава от бг фашистите начело с ТТ. Това разбира се е национално предателство както и за реакторите и за самолетите и за много други на пръв поглед по дребни неща базите също !
365
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Диваци и варвари в България са само фашистите , Г. Димитров на немски език пред съдията на инспирирания Лайпцигски процес където разобличава фашизма. Ако трябва ще го напиша и на немски език много добре звучи.
364
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сорросоидните вестникарчета цитатчици освен Русия очерниха и възрожденците. С един куршум два заека. Повечето хора пак са за Русия.
363
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ние им даваме оръжия а тагатев им ги дава а те с радост са готови да ги използват срещу нас. Викат крещят заплашват щели да гонят българите и прочие. Справка форумите.
362
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Една десета от населението щяла да изгони останалите девет десети. Как ще стане. Ние сами ще се махнем ще останете само калпазаните многознайковци.
361
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По добре се загрижи за твоята собствена съдба. Времето бързо лети но сорросоидните работодатели едва ли ти плащат осигуровки за сорросоидни излеяния и драсканици ти подхвърлят някой лев като на сабака. Жалки сти.
360
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските олигарси от бандата на Путин-Милер,Алекперов,Абрамович,Усманов, Мордашов,Фридман,Авен,Дерипаска, са загрижени и развълнувани за съдбата на средностатистическия българин.Коци и Румбата им благодарят чистосърдечно!
359
15
 
4
 
! Отговори
Учете история преди 8 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
358
16
 
5
 
! Отговори
Следва преди 8 месеца
Изгонване на всички руски фашисти от БЪлгария СПЕШНО!!!
357
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна забрави че е между *** и наковалнята и вместо да балансира политиката си се хвана на свирката на запада да са по-американци от американците. Освен това власста е в ръцете на група радикали. Как половин Украйна говори на Руски, гледа руски сериали, но мразели Русия ? Направиха се на хитри, после се учдят защо Русия им влезе в задния двор и сега цял свят им играе по свирката, а те освен да провокират още конфликти друго няма да направят.
356
2
 
23
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
Ние им даваме оръжие - те водят военни действия срещу България.
355
2
 
3
 
! Отговори
До 359 преди 8 месеца
Зле сте информиран. Пакистан е в основата на унищожаването на Афганистан. И СССР и САЩ са направили грешката да се опитват да променят Афганистан. В резултат на това търпят огромни загуби - финансови и човешки.
354
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Alternativen variant bob i leschta drugo nema v Bg che tova nema
353
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонименti na kvo si a kvo schte kajesch za 33 godischnata banda na bg oligqrsite det zatrixa bg a??????
352
14
 
2
 
! Отговори
Алтернатива за Бълга преди 8 месеца
От 2024-та, минаваме към общ източници на нефт. Бургас ще може да работи на други алтернативни варианти. Затова на редовния гражданин ще може да кара с по-качествено гориво. Така или иначе, танкерите от Новоросийск към Росенец спират.
351
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските военни каквито са кривогледи може само да слагат мини в Черно море и някой танкер ще вземе на настъпи такава мина. Ние да си гледаме да имаме няколко източника на енергетика.
350
15
 
2
 
! Отговори
Нас за какво ни е ен преди 8 месеца
Към Росенец може да идват и танкери от други страни. Другите танкери са добре дошли. Какво ни е еня ако под ръководството на Путин, Лукойл не може да изпълни своите задължения? Ние ще вземем нефт от другаде ако Русия не може да сключи мир, зареди избор на некомпетентен мениджър (ниското джудже в Кремъл е този некомпетентен мениджър)
349
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С нашите снаряди ще потапят нашите кораби ще унищожат нашето Черно море. А ние угодно ще храним богатите укро туристи" бежанци" . Какво се случва продажни предатели? Спи народе заспал! Гледай за последно морето! Може би за това са солени цените? Последно лято.