Танкерите с нефт към "Росенец" също са цел на украинската армия

Това потвърди съветник на Зеленски
11 авг 2023 21:30, Стела Стоянова
434
Танкерите с нефт към "Росенец" също са цел на украинската армия
Снимка БГНЕС, архив

Танкерите в Черно море, които пътуват със суров нефт за "Лукойл" от Новоросийск към терминала "Росенец" край Бургас, са легитимна военна цел на украинската армия.

Това потвърди икономическия съветник на Володимир Зеленски Олег Устенко. В интервю за "Политико" на 8 август Устенко разкри решението на Киев:

"Всичко, което руснаците превозват през Черно море, е наша съществена военна цел. Че Украйна не се шегува, показва пробойната в петролния танкер SIG, чийто снимки се появиха в петък в социалните мрежи".

Държавната служба за морски и речен транспорт на Украйна обяви, че шест руски пристанища - включително Новоросийск, Туапсе и Таман - ще бъдат част от "зоната на военен риск" до второ нареждане. От Новоросийск тръгват и танкерите със суров петрол за България.

Украйна започва да си връща на Русия със същите методи, които руснаците използват срещу Украйна. Киев атакува всички кораби, превозващи руски петрол и петролни продукти в Черно и Азовско море. Проблемът е в това, че лъвският дял от товарите, превърнати в мишени, е предназначен за пазара на ЕС. От своя страна това означава, че всеки момент може да прехвръкнат искри между Киев и Запада.

Това е своеобразен натиск върху Запада: дайте ни това, от което се нуждаем за ефективна контраофанзива, тогава ние няма да атакуваме руски петролни танкери в Черно море - обяснява д-р Даниел Шелиговски, координатор на програмата за Източна Европа в Полски институт по международни отношения (PISM) в интервю за портала Interiа.

Подобна стъпка, според д-р Шелиговски, е пряк отговор на това, че Русия нарушава зърненото споразумение извърши поредица от атаки срещу украински зърнени складове и пристанища . „ Тази история започна оттам, че Русия блокира зърнения коридор, заплашвайки да атакува нашите кораби и да унищожи нашите пристанища. Нашата морска инфраструктура е постоянно обект на руски атаки“, аргументира се съветникът на украинския държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
0
 
1
 
! Отговори
Миро творец преди 8 месеца
Я да видим сега кой има карти за отстъпка за Лукойл?
327
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прросто вижте ги украинците. Какво представляват. И това ми били приятели.
326
14
 
1
 
! Отговори
Слава преди 8 месеца
И тези които зареждат в бензиностанциите на Лукойл горива от руски петрол също мишени. Спонсорират Русия.
325
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До "този ни менти" ...Кой ни менти... Защо открито не кажеш кой ни менти по точно. Кой всъщност ни менти...Аз го казах по надолу. Ами кажи го и ти.
324
2
 
2
 
! Отговори
Аз искам преди 8 месеца
Готвен нефт, а не суров!
323
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе хора като се каже а се казва и б. След като имате сили да сложите плюс на който ви харесва ами сложете минус на който не ви харесва. Така е честно.
322
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
зъб за зъб, око за око, само да не създадете екокатастрофа в черно морепо добре потопи военните им кораби
321
2
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 8 месеца
Тагаренко имах предвид-украинкси военен М инистър!!!!
320
2
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 8 месеца
Украинският военен министър има ли разработени планове,стратегии и тактики ако ни нападне Украйна какво ще правим,и която реално води натовска война срещу Русия?
319
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Долното сорросоидче изплю камъчето. Трябвало ние българите да храним украинската армия щото да не храним руската. Украинизация тече явна украинизация. То и по медиите се вижда и по знамето над райхстага също.
318
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега трябва ти да плащаш ти долното. Минус от мен два минуса , не си никак умно меко казано. Да сме хранили украинската армия което правим всъщност щото да не сме хранили руската. От трън та на глог , много хитро няма що...
317
2
 
16
 
! Отговори
Shshshshsh преди 8 месеца
Ъъъъ не помня русите да са атакували цивилни кораби някъде.
316
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българския интерес няма и не може да има връзка с украинския още повече че те също са руснаци. Рикиджията по долу заминавай на фронта в украйна. Ние не ти пречим. Обаче ни остави нас ние сами да решаваме за себе си. Ясно ли е.
315
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега трябва да плащаме .Защото след това ще плащаме на руснаците.Който не води война , след това ще храни чужди войници.Змам.На България не и се води война .Но какво ще стори след това от руска окупация.Ще вдига Сталински паметници ли.
314
2
 
7
 
! Отговори
zhivko преди 8 месеца
ха така а нашите управляващи *** да му дават боеприпаси и всичко.
313
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Реактори,...менти ни не този а нашето собствено правителство на ППДБ , другите ДПС и Герб са подизпълнители. Но това не ги оправдава ни най малко.
312
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е така Но до като българския бавен ум не проумее че има война на няколко стотин километра Разбирам българския ракиджия .Но и българския ракиджия трябва да разбере какво им е на украинците.Те водят война за оцеляване.Това е война.Не икономически пазарлъци.
311
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Украйна започва да си връща на Русия със същите методи, които руснаците използват срещу Украйна. Киев атакува всички кораби, превозващи руски петрол и петролни продукти в Черно и Азовско море" - Добре! Лукойл ще ги откуупи ще под наш флаг. Тогава пак ли ще гърмиш?!?!
310
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чиста проба терроризъм. Нали нямаше с натовско оръжие да нападат руска територия. Ама нападат на стотици километри от фронтовата линия. Те са си терористи и са агресори. Сами казват че ще правят същото като руснаците ...
309
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Реактори, БТР-и, безрезервна подкрепа на бежанците, каква ли не помощ, кмакар да сме най-беднта страна в ЕС ... Време е да се осъзнаем - този ни менти!