Танкерите с нефт към "Росенец" също са цел на украинската армия

Това потвърди съветник на Зеленски
11 авг 2023 21:30, Стела Стоянова
434
Танкерите с нефт към "Росенец" също са цел на украинската армия
Снимка БГНЕС, архив

Танкерите в Черно море, които пътуват със суров нефт за "Лукойл" от Новоросийск към терминала "Росенец" край Бургас, са легитимна военна цел на украинската армия.

Това потвърди икономическия съветник на Володимир Зеленски Олег Устенко. В интервю за "Политико" на 8 август Устенко разкри решението на Киев:

"Всичко, което руснаците превозват през Черно море, е наша съществена военна цел. Че Украйна не се шегува, показва пробойната в петролния танкер SIG, чийто снимки се появиха в петък в социалните мрежи".

Държавната служба за морски и речен транспорт на Украйна обяви, че шест руски пристанища - включително Новоросийск, Туапсе и Таман - ще бъдат част от "зоната на военен риск" до второ нареждане. От Новоросийск тръгват и танкерите със суров петрол за България.

Украйна започва да си връща на Русия със същите методи, които руснаците използват срещу Украйна. Киев атакува всички кораби, превозващи руски петрол и петролни продукти в Черно и Азовско море. Проблемът е в това, че лъвският дял от товарите, превърнати в мишени, е предназначен за пазара на ЕС. От своя страна това означава, че всеки момент може да прехвръкнат искри между Киев и Запада.

Това е своеобразен натиск върху Запада: дайте ни това, от което се нуждаем за ефективна контраофанзива, тогава ние няма да атакуваме руски петролни танкери в Черно море - обяснява д-р Даниел Шелиговски, координатор на програмата за Източна Европа в Полски институт по международни отношения (PISM) в интервю за портала Interiа.

Подобна стъпка, според д-р Шелиговски, е пряк отговор на това, че Русия нарушава зърненото споразумение извърши поредица от атаки срещу украински зърнени складове и пристанища . „ Тази история започна оттам, че Русия блокира зърнения коридор, заплашвайки да атакува нашите кораби и да унищожи нашите пристанища. Нашата морска инфраструктура е постоянно обект на руски атаки“, аргументира се съветникът на украинския държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
2
 
20
 
! Отговори
Манолски преди 8 месеца
Демек храни куче да те лае
347
6
 
21
 
! Отговори
СЛЕДВА преди 8 месеца
Изгонване на всички УКРИ от БЪлгария СПЕШНО!!!
346
4
 
21
 
! Отговори
Фашизоиден Зеленоид преди 8 месеца
Украйна нападна Полша с дрон и уби поляци още миналата година! Украйна всячески се опитва да предизвика ядрена катастрофа съвсем близо до нас. Украйна иска да сваля кораби доставящи петрол на България и да замърси нашето крайбрежие с петролни разливи, освен че ще ни остави без нефт. Крайно време е Европа да обяви война на Украйна и зеления фашист!
345
11
 
2
 
! Отговори
ПъТьона да се маха преди 8 месеца
Страната водена от ПъТьон не е добър търговски сътрудник. Вижда се че решенията на Пътьончоцето опорочава търговията. Ние ще си имаме и нефт и газ - дано по-ясно разберат в Рашка че напразно дават заплата на ПъТьона. ПъТьона е вреден за тях, за нас и за нашите отношения.
344
1
 
6
 
! Отговори
Абрамович преди 8 месеца
Аз мезя с хайвер.Крепостният ръфа зеле.Руският народ яде зеле с хайвер!
343
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските олигарси от бандата на Путин-Милер,Алекперов,Абрамович,Усманов, Мордашов,Фридман,Авен,Дерипаска, са загричжени и развълнувани за съдбата на средностатистическия българин.Коци и Румбата им благодарят чистосърдечно!
342
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На запада много скоро ще му писне от този цирк.
341
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зеленски и сие са тъ**пи бивши голтаци, които са безкрайно жалки в опитите си да покажат колко голям го вадят.
340
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За разлика от необразованите българи от Възрождението, които са знаели силата на образованите хора и чорбаджии са давали кесия със жълтици на даскала с думите: Даскале, давам ти сина си на месо, върни ми го човек! -съвременните БГ голтаци си мислят, че с джобни пари, мускил и татоо ЗНАЧАТ НЕЩО. По-скоро са глу*паци подозиращи незначителността си, поради което трупат мускулна маса като го**** и се дамгосват като го****.
339
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как се замете темата за ДЕСТРУКТИВНОТО поведение на много мъже в някои постсоц-страни?! Фройд казва, че момчетата между 3-6 г възраст, които са неглижирани от бащите си и бащите им не са били до тях във фалическия стадий на развитие на момчетата, тези момчета порастват несигурни в смисъла на сексуалността си, имат нужда да доказват значимостта си пред околните в това число показват агресивно поведение към жените. Това е последица от Прехода в някои постсоц-страни. Безработни бащи-агресиви синове
338
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който иска Сибир . Който иска Диарбекир. Аз искам в Европа.
337
2
 
22
 
! Отговори
Пижо преди 8 месеца
И докато украинските "бежанци" плажуват в Бургас на наша издръжка, наркоманизираният Клоун в сътрудничеств с украинския министър на отбраната, временно изпълняващ тази длъжност в България - Тагаренко, обмислят как да обстрелват България. Вече няма никакво съмнение коя държава представлява най-голяма опаност за България! Очевидно най-голямата заплаха за България е Украйна! Смърт за нацистите! Да живее Русия!
336
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ахмед Доган да се намеси!
335
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
дааа
334
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А после всички ще се къпем в замърсено море с нефт...
333
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да се пенсионират всички на управленска длъжност, които са навършили 65г.. Аналният им комплекс е толкова силен, че хората над 65г възраст не могат да се откъснат от имане и власт. Байдън, Сорос, Путин трябва да си гледат старините, а не да убиват деца на 18-20г възраст в името на собствения си *** комплекс.
332
1
 
4
 
! Отговори
Мая преди 8 месеца
То и аз мога да набия Пулев ако има с мен още 30 побойника.
331
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 359....Афганистанския народ очаква възторжено руските освободители...Предлагам да дадем част от паметниците от ,,руските освободители" на изстрадалите афганистански другари.
330
2
 
2
 
! Отговори
В. преди 8 месеца
Остава от Варна сами да си атакуваме Росенец!
329
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съединените щати унищожават Афганистан от десетилетия, припомни американският икономист Джефри Сакс в интервю за канала Dialogue works в YouTube. Той добави, че в момента подобна съдба очаква и Украйна.Сакс отбеляза, че първоначално е предупредил за намеренията на САЩ да превърнат Украйна в "европейски Афганистан".Според него американските военни са унищожили републиката цинично, невежествено и жестоко. Сега, обясни анализаторът, те ще направят същото и с Украйна.