Танкерите с нефт към "Росенец" също са цел на украинската армия

Това потвърди съветник на Зеленски
11 авг 2023 21:30, Стела Стоянова
434
Танкерите с нефт към "Росенец" също са цел на украинската армия
Снимка БГНЕС, архив

Танкерите в Черно море, които пътуват със суров нефт за "Лукойл" от Новоросийск към терминала "Росенец" край Бургас, са легитимна военна цел на украинската армия.

Това потвърди икономическия съветник на Володимир Зеленски Олег Устенко. В интервю за "Политико" на 8 август Устенко разкри решението на Киев:

"Всичко, което руснаците превозват през Черно море, е наша съществена военна цел. Че Украйна не се шегува, показва пробойната в петролния танкер SIG, чийто снимки се появиха в петък в социалните мрежи".

Държавната служба за морски и речен транспорт на Украйна обяви, че шест руски пристанища - включително Новоросийск, Туапсе и Таман - ще бъдат част от "зоната на военен риск" до второ нареждане. От Новоросийск тръгват и танкерите със суров петрол за България.

Украйна започва да си връща на Русия със същите методи, които руснаците използват срещу Украйна. Киев атакува всички кораби, превозващи руски петрол и петролни продукти в Черно и Азовско море. Проблемът е в това, че лъвският дял от товарите, превърнати в мишени, е предназначен за пазара на ЕС. От своя страна това означава, че всеки момент може да прехвръкнат искри между Киев и Запада.

Това е своеобразен натиск върху Запада: дайте ни това, от което се нуждаем за ефективна контраофанзива, тогава ние няма да атакуваме руски петролни танкери в Черно море - обяснява д-р Даниел Шелиговски, координатор на програмата за Източна Европа в Полски институт по международни отношения (PISM) в интервю за портала Interiа.

Подобна стъпка, според д-р Шелиговски, е пряк отговор на това, че Русия нарушава зърненото споразумение извърши поредица от атаки срещу украински зърнени складове и пристанища . „ Тази история започна оттам, че Русия блокира зърнения коридор, заплашвайки да атакува нашите кораби и да унищожи нашите пристанища. Нашата морска инфраструктура е постоянно обект на руски атаки“, аргументира се съветникът на украинския държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя нема да се кротне, докато руснаците не превърнат Киев в радиоактивна пустиня !
287
3
 
38
 
! Отговори
Благодарност преди 8 месеца
За подарените боеприпаси, БТР, и 2 реактора ли е,ремонтиране на техниката им, ГМО зърното-принудително ядем и се тровим, или за приетите емигранти. Резултатът поскъпнали горивата газ, парно и ток-като спрем да внасяме евтино ядрено гориво, хем ще ни стреляте. Еваларка. По-лошо от да си враг на Англосаксия е да си им приятел.
286
3
 
22
 
! Отговори
Bormann преди 8 месеца
Подобни заглавия не отдавна бяха слагани на статии за терористични атаки на Ал Кайда, Талибаните, Айзиз, Азис.....
285
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слава на руската пехота! Да живее свободата! Смърт за Зеленски! Смърт за окупаторите!
284
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Повече убити украинци по-щастлива коледа.
283
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наглеци! Няма по-нагли от окраинците!
282
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен326- E, те тази я спечелиха отдавна. И то с хитрост. Никой неможе да скрие новите гробища от спътниците, или пък онлайн публикуваните некролози в соц. мрежи, които семействата на загиналите фашаги публикуват. Пропагандата си е пропаганда, но добре, че са руснаците да се борят с фашизма, нацизма и тероризма. Тези идеологии завинаги трябва да изчезнат от планетата ни заедно с тази докрай фашизирана държава. НАЙ- ДОБРАТА ПРОПАГАНДА Е ИСТИНАТА!!!
281
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е от благодарност за БТР-ите сигурно
280
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще мине година 2,3,5 и мужиците ще разберат,че може да спечелят всяка една война,но не и тази!
279
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Повече убити руснаци по-щастлива коледа
278
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе... Всяка жаба си има свой си .... Щъркел!
277
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
309, вместо напразно да се питаш как укропите ще докопат руските танкери, спомни си как преди много месеци пиндостанският контра-адмирал Кирби заяви, че на Укропия ще бъдат доставени супероръжия, каквито няма на въоръжение дори самата пиндстанска армия. Имат се предвид безпилотните стелс-катери MANTAS T-12.
276
1
 
30
 
! Отговори
СВОЙ преди 8 месеца
Наглата кукла,наркомана президент Владимир Зеленски се държи като терорист със пълното съдействие на колективният Запад.Актьора комик,освен да танцува по слипчета за реклами,сега го играе мъжага с брада и зелена тениска.Тази му роля досега е убила стотици хиляди.
275
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Японците благодарят на американците за ядрената бомба и казват, че всичко е правилно. - Необходима беше ядрена бомба, за да се сложи край на войната - Америка избра най-бързия начин да сложи край на войната и да попречи на други страни да превземат Япония. На 6 и 9 август 1945 г. Съединените щати взривиха две ядрени бомби над градовете Хирошима и Нагасаки в Япония. Двете експлозии убиха съответно 129 000 и 226 000 души.
274
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Отиваме към замразяване на конфликта" L'Echo. "Руските отбранителни линии са непреодолими за киевският наркокартел, а запасите от военно оборудване, предоставено от съюзниците, бързо намаляват", каза военният експерт Роджър Хаузен пред LEcho. Освен това населението на Русия е три пъти по-голямо от това на Украйна, 230 000 нови военни са постъпили на служба от началото на годината, а руската икономика се държи по-добре от очакваното. "Това ни кара да гледаме без оптимизъм на перспективите на украинското контранастъпление и в най-добрия случай да очакваме замразяване на конфликта", отбелязва
273
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази нощ сирените вият в Харков, Полтава и Днепропетровск.
272
0
 
12
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
и зомбитата се оттеглиха на първоначалните си позиции. Ситуацията в този район обаче е напрегната. Северните покрайнини на селото са зад укрорайхзомбакнацистишен, а южните покрайнини са зад руските витязи. Близо месец зобитата на киевската хунта се опитват да превземат селището, но засега не успяват. Зомбираната и слабозомбираната поради кратките курсове в западни биолаборатории, пардон военни лагери, по натовски стандарт биомаса, все още не са достигнали първата главна отбранителна линия на Запорожкия и Южнодонецкия фронт.
271
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Посока Южнодонецк. Времевски район. Киевският наркокартел, използвайки тактиката на "месен щурм", отново се опита да атакува позициите на ВС на РФ в района на Урожайное. Зомбакнацистишен обстрелва руските позиции с касетъчни боеприпаси, след което зомбитата преминаха в атака. Съобщава се, че около половината от зомбинацитата са отказали да продължат напред само поради тактиката на "месото". Планираната атака на зомбакнацистишен затъна заради отказа на поне половината зомбита да са пушечно месо, което показва, че кратките курсове за зомбиране са недостатъчни и зомбитата се оттеглиха на първонач
270
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Артемовск и околностите. Ожесточени боеве се водят на южния фланг на Артемовск - в района на Клещеевка и Андреевка. Съобщава се, че подразделенията на въоръжените сили на РФ са успели с лекота да отблъснат зомбираната по натовски стандарт биомаса в района на Клещеевка, както и да отблъснат сериозна зомбивълна в района на Андреевка.
269
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украински източници пишат, че пристигналият в района укрорайхгенералнацистишен Сирски моли спешно да се изпратят резерви в Купянск, за да се предотврати срив на фронта.