Танкерите с нефт към "Росенец" също са цел на украинската армия

Това потвърди съветник на Зеленски
11 авг 2023 21:30, Стела Стоянова
434
Танкерите с нефт към "Росенец" също са цел на украинската армия
Снимка БГНЕС, архив

Танкерите в Черно море, които пътуват със суров нефт за "Лукойл" от Новоросийск към терминала "Росенец" край Бургас, са легитимна военна цел на украинската армия.

Това потвърди икономическия съветник на Володимир Зеленски Олег Устенко. В интервю за "Политико" на 8 август Устенко разкри решението на Киев:

"Всичко, което руснаците превозват през Черно море, е наша съществена военна цел. Че Украйна не се шегува, показва пробойната в петролния танкер SIG, чийто снимки се появиха в петък в социалните мрежи".

Държавната служба за морски и речен транспорт на Украйна обяви, че шест руски пристанища - включително Новоросийск, Туапсе и Таман - ще бъдат част от "зоната на военен риск" до второ нареждане. От Новоросийск тръгват и танкерите със суров петрол за България.

Украйна започва да си връща на Русия със същите методи, които руснаците използват срещу Украйна. Киев атакува всички кораби, превозващи руски петрол и петролни продукти в Черно и Азовско море. Проблемът е в това, че лъвският дял от товарите, превърнати в мишени, е предназначен за пазара на ЕС. От своя страна това означава, че всеки момент може да прехвръкнат искри между Киев и Запада.

Това е своеобразен натиск върху Запада: дайте ни това, от което се нуждаем за ефективна контраофанзива, тогава ние няма да атакуваме руски петролни танкери в Черно море - обяснява д-р Даниел Шелиговски, координатор на програмата за Източна Европа в Полски институт по международни отношения (PISM) в интервю за портала Interiа.

Подобна стъпка, според д-р Шелиговски, е пряк отговор на това, че Русия нарушава зърненото споразумение извърши поредица от атаки срещу украински зърнени складове и пристанища . „ Тази история започна оттам, че Русия блокира зърнения коридор, заплашвайки да атакува нашите кораби и да унищожи нашите пристанища. Нашата морска инфраструктура е постоянно обект на руски атаки“, аргументира се съветникът на украинския държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Източно от района на Харков. Купянски район. Подразделенията на ВС на РФ провеждат позиционна атака срещу позициите на зомбинацитата в североизточната част на Купянск. Съобщава се, че в този район има много дезертьори, тъй като недокомплекта тук се попълва от мобилизирани и тиловаци. Зомбинацитата имат много загуби поради постоянните атаки на руските войски и е доста проблематично да се евакуират зомбитата от фронтовата линия - екипите за евакуация се унищожават. Украински източници пишат, че пристигналият в района укрорайхгенералнацистишен Сирски моли спешно да се изпратят резерви в Купянск,
267
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВСУ понасят огромни загуби по време на контранастъплението - Ритер. ВСУ преминават само 21 дни основно обучение и понасят колосални загуби по време на контранастъплението - 10 пъти повече от руските сили, каза бившият американски разузнавач Скот Ритър. ВСУ безуспешно се опитват да пробият руската отбранителна линия, добави той. В същото време основният им проблем според Ритер е липсата на подходящ военен опит и необходимите умения. "Украинците далеч не са най-добрите бойци. Много от тези, които са изпратени на фронтовата линия, получават само 21 дни основно обучение", заключи той.
266
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Връщала си на Русия??? Че кога руснаците са атакували граждански кораби? Терористична държава с фашистко правителство е тая Украйна. Относно танкерите - Лукойл е собственост на една фирмичка, която се казва "Ротшилд - Холандия", собственоста и няма нищо общо с руснаците, и зеленския едва ли ще преживее още много, ако атакува кораби, които имат отношение към бизнеса да Лукойл.
265
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски иска да каже, че горещо ни дякуе за подкрепата, която неизменно му оказваме. Само се питам как украивската армия ще докопа руските танкери.
264
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дуда каза, че борбата срещу Русия е евтина, защото е за сметка на украинския народ.
263
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И нефтохима е легитимна цел!
262
1
 
1
 
! Отговори
Да бе преди 9 месеца
Ще останат без нафта...
261
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
става сега украив;ите да ни нападнат. Могат да решат, че паметника на Съветската армия също е тяхна легитимна цел.
260
1
 
7
 
! Отговори
Вмирисан се преди 9 месеца
ЦЕНЗУРИРА но кагато е срещу сащ.
259
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Видя се, че без евтините Руски ресурси и евтината Руска газ не става Европейските икономики се сринаха. Ама тъпите *** кравари това не могат да го разберат.
258
2
 
10
 
! Отговори
К0зякТр0лФерма преди 9 месеца
Сън не ги лови от тази статия... как да измислят оправдание...
257
7
 
4
 
! Отговори
Зеленски Удри преди 9 месеца
корабите на Барба Ганиос с Ракети!
256
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
СпоредТъпите и *** русофили светът, едва ли не, ще загине без нейните" ресурси "...
255
8
 
1
 
! Отговори
Тихомир преди 9 месеца
Нефтохим да се затвори. Няма да има танкери, но пък ще е чист чист въздуха.
254
3
 
5
 
! Отговори
Ехаа преди 9 месеца
До Анонимен 295 дреме им на руснаците, че на някви ***, сами ще си направят нафтата по скъпа от Гърция.
253
0
 
3
 
! Отговори
Ехаа преди 9 месеца
До Какво странно има На Босфора танкер чака по 3 дни минимум, прибави по скъпият бренд за барел спрямо уралският нефт и транспортните разходи...нищо странно. Странното е, че си улучил копчетата на клавиатурата да напишеш подобна глупост. Сигурно си академик.
252
4
 
16
 
! Отговори
ъцз преди 9 месеца
ама подаряйвате им още оръжия и БТР-и... къде е денков и сглобката му???
251
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Една и съща глупост и сто пъти да я повториш все тя.
250
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зарибяване нещо надушвам шоу за наивници.
249
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой е тоз и акад. Денков ?