Случващото се в Западна Африка - продължение на войната в Украйна

Мохамед Халаф: Проект не само в Близкия изток, но и в Африка и Европа
14 авг 2023 14:08, Елка Василева
222
Случващото се в Западна Африка - продължение на войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

"На всичко това, което се случва в Западна Африка, може да се гледа като продължение на войната в Украйна. Сблъсъкът между Запада и Русия и Китай го виждаме достатъчно ясно и в Западна Африка, както и в Близкия изток, в Сирия, след това в Либия, Северна Африка, сега виждаме и в Алжир такива индикации". Това коментира пред БНР Мохамед Халаф - експерт по близкоизточна политика, журналист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Още по темата
Виждаме, че Русия и Китай опитват да разчупват Запада, подчерта той и изказа мнение, че това е един начертан и добре обмислен проект, който се провежда от години не само в Близкия изток, но и в Африка и Европа.

"Не е тайна, че Русия е един от източниците на фалшивите информации, неверни данни, които наблюдаваме и в Африка, и в Близкия изток", каза Халаф.

По думите му частните военни формирования "Вагнер" имат присъствие в 9 африкански държави. Според него те са изиграли голяма роля в превратите там.

"Русия използва една политика в различни европейски държави, в Близкия изток, в България също - корумпира различни политици, подкупване на генерали в армията в Африка, предоставяне на тях възможности за корупционни схеми, получаване на милиони долари. В същото време им дава привилегии, които те не могат да имат, ако има демократично устройство, ако има демократично управление", обясни Халаф.

Той напомни, че през май ЕС е подписал споразумение с Нигер, а експерти работят по различни проекти в страната. Това не се харесва на военните, изтъкна Мохамед Халаф.

"Да не забравяме, че там в момента влизат и Турция, и Иран. Иран вече предоставя на Алжир дронове, които ги предоставя на Русия. Това засилва конфликтите между Мароко и Алжир. Това е един цялостен процес, който се случва в този регион", посочи експертът.

Това, което се случва в Африка, в Нигер, е един цикъл, който ще го виждаме в Близкия изток скоро, оттам ще отиде и ще приключи във война в Тайван, за да покаже, че има нов световен ред, коментира експертът.

Според него дори френските военни да бъдат изтеглени от Нигер, САЩ няма да напуснат терена: "За тях това ще е бягане от отговорност и така ще предоставят целия регион в ръцете на Китай и Русия. Нигер не може без присъствието на САЩ".

"Русия опитва да внуши на света, че имат ресурси. Те нямат този ресурс, Западът има", коментира още той.

Според него генералите в Нигер, които свършиха този преврат, много добре осъзнават какво ще се случи. Нито Русия може да им помогне, нито "Вагнер", подчерта Халаф.

Той цитира анализи, които сочат, че от Нигер ще тръгне Третата световна война. Според него обаче това няма да се случи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Муахахаххаа...краварите и запада дадоха вече 200 милиарда евро под формата на военна техника и оръжие на украинските фашисти, а украинските фашистите буксуват на едно място и даже отстъпват в момента територии откакто преди 3 месеца им започна УЖ контраофанзивата.
99
10
 
1
 
! Отговори
Истина преди 9 месеца
България - номер 1 на Балканите. Икономически доминатор и регионална сила до 10 години. Изтърбушване на руското влияние и 100% ориентиране към мега държавата, хегемонът на хегемомине, истинската суперсила без аналог в човешката история - САЩ. С такъв съюзник ще доминираме дълги години. В момента се гаврим с руснаците и ще продължим да го правим.
98
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми то те западняците от 300 години се опитват да им построят пътища, електроцентрали, заводи и да ги направят развити и богати, ама то те африканците си искат с Русия.
97
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
К'во стана с контранастъплението на украинските фашисти УААА, кравари умирисани у форума????? С дрончета ли продължавате да контраатакувате? Кажете вееее, умирисници???Муахахххахаахаа...
96
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
A какво става с контранастъплението?
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Боже всемогъщи Алах дари ме с двама сина единия е златно момче, а другия хаймана.
94
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 95 Тия в тази държава излязоха по-умни от вас краварите ве, кравар умирисан!
93
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Странно - ти па да не си мислиш че са толкова вчерашни западняците, които са в Африка от стотици години? Знаеш ли колко много опита е имало да им се построи инфракструктура и да се направи цивилизация там? Безуспешно, ако не вярваш в западняците, виж колосалния провал на Китай с техните сериозни инвестиции. С Русия ще е същото
92
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България е най-независимата страна, защото от нея нищо не зависи.
91
14
 
3
 
! Отговори
Тия преди 9 месеца
Боркиня фаСо, Конго и Заир, ЦАР, МозанБИК, Кения - всички ще бъдат премазани без проблем от мега държавата, хегемонът на хегемоните, истинската супер военна и икономическа сила - САЩ! Никой не смее да им се опълчи, защото ще бъде брутално пометен.
90
8
 
6
 
! Отговори
До 86 преди 9 месеца
Мислиш ли ,че тия високообразовани цветнокожи не са промити като тебе,копейка?
89
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Даже австралопитеците от Западна Африка разбраха на коя страна да преминат. Що не развяват американски знамена, а руски ве, краварски умирисници у форума?
88
5
 
6
 
! Отговори
Странно преди 9 месеца
Вчера бе направена първата копка за построяването на 300 африкански поселища в Русия за 300 хиляди поселници от Африка.Церемонията с поредния успех на великият геостратег Путин се излъчи по всички руски телевизии.Интересно,защо нашите вестници не го казват.Все пак скоро ще се появи първият руски рапър 50 копейки.
87
3
 
2
 
! Отговори
от БАН преди 9 месеца
Сега африканския молла като ревне, че руснаците са добрите, а белия европейски дявол е врагът, арабите и те като го послушат, на обикновеният *** ще му запари под плоското седалище.
86
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Даже *** от Западна Африка разбраха на коя страна да преминат. Що не развяват американски знамена, а руски ве, краварски *** у форума?
85
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия е на първо място в Европа и Азия по болни от спин и сифилис.Скоро и в Африка.
84
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДЕЦАТА НА ЗАПАДНИТЕ ГОСПОДАРИ ЖИВЕЯТ В ДВОРЦИ В НЕСМЕТНО БОГАТСТВО В ТОЯ ДОБЪР ЗАПАД И СА СМАЯЛИ ТЕ ХОРАТА ОТ АФРИКА С НЕОБЯСНИМОТО СИ ОГРОМНО БОГАТСТВО. А НА ФОНА НА ЯХТИ, ДВОРЦИ И САМОЛЕТИ ЗА МИЛИОНИ - МИН ЗАПЛАТА В НИГЕРИЯ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ДОЛАРА.
83
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички големи сили си играят игричките за собствена изгода, не слагайте само Русия и Китай, не сме баламурници.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега Айше да обясни за положението на ескимосите.
81
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Запада праща оръжия с които да се убиват руснаци (включително и цивилни). Какво по-точно очаква да направи Русия? Естествено, че ще удря по слабите места. А какво е слабото място на ресурсно бедния ЕС - това са богатствата на колонииите му. Вземеш ли му колониите с евтините ресурси, ЕС ще продължи пътя си надолу.