В Украйна: За Запада войната е един сериал, никой не иска да свърши

Оръжията, които получават като дарение, са достатъчни да не загубят войната
29 сеп 2023 21:30, Нели Христова
176
В Украйна: За Запада войната е един сериал, никой не иска да свърши
Снимка: БГНЕС

Не липсва отмъстителен ентусиазъм сред украинците, които зареждат резервоарите си за гориво в гаражите на Okko: всеки литър бензин или дизел на марката Pulls отива за закупуване на минохвъргачка, картечница или автоматичен гранатомет за войските на фронта.

Детето на военния благотворителен тръст "Върни се жив", кампанията за набиране на средства, наречена "Око за око", отразява общественото настроение за възмездие. Благодарение на нея вече са закупени 200 12,7-милиметрови картечници с голям калибър за украинските части. Те бяха предоставени на бойни части миналия месец.

По-ранни кампании за бензиностанции събраха милиони долари за закупуване на дронове и оръжия, а последната достигна 81% от целта си от 10,9 милиона долара. А целта е закупуването на 300 82-милиметрови минохвъргачки и 100 автоматични гранатомета.

И все пак човекът зад кампаниите, Тарас Чмут, бивш морски пехотинец и сега управител на "Върни се жив", няма време за почивка. Финансовите изисквания на интензивната, продължителна война са постоянни и умората от война нараства сред донорите у дома и в чужбина.

"Войната изисква много повече оръжия, отколкото ние или нашите партньори имаме в момента", каза той пред The ​​Times в офисите на тръста в Киев. "Така че работата ни трябва да бъде по-добра. Трябва да комуникираме с нови целеви аудитории, трябва да работим повече с бизнеса, трябва да се насочваме към международна аудитория."

"Върни се жив" е вездесъщ в Украйна. Приложения за мобилно банкиране, правителствени агенции и онлайн пазари постоянно го препоръчват на всеки, който желае да дари за въоръжените сили.

Смятан за прозрачен и иновативен, реагиращ на търсенето по-бързо и по-чисто от опетнените от корупция процеси на обществени поръчки на държавните органи на Украйна, той събра 179,3 милиона долара дарения през миналата година. Въпреки това, притисната от умората от войната и икономическия натиск, цифрата спадна до 59,8 милиона долара през първите осем месеца на тази година, подчертавайки дългосрочните предизвикателства при финансирането на усилията на Украйна да отблъсне руските нашественици. Чмут изчислява, че 80 процента от даренията идват от Украйна.

Основана през 2014 г., за да канализира дарения, дадени за оборудване и спасяване на живота на украински войници, биещи се с руските и проруските сили в Източна Украйна, "Върни се жив" бързо се превърна в емблематична за популярните военни усилия. Сега това е най-големият цивилен тръст, който купува военно оборудване. Миналата година получи лиценз за закупуване от чужди производители на оръжие.

С навлизането на войната в 20-ия си месец обаче нуждите от оръжие и оборудване стават по-сложни и скъпи. В началото на инвазията миналата година "Върни се жив" се фокусира върху закупуването на бронежилетки, каски, медицински комплекти, превозни средства, радиостанции и таблети. Сега купува дронове камикадзе и Bayraktar, противовъздушни системи и бронетранспортьори.

Списъкът за пазаруване на "Върни се жив" , изготвен с командирите, отразява променящото се лице на конфликта, както и разходите. През юли миналата година тръстът купи първия си комплекс Bayraktar TB2 от Турция. Пакетът от 16,5 милиона долара, най-скъпото му единично придобиване до момента, включваше три дрона, множество бойни глави и системи за контрол.

До есента, в сътрудничество с големия бизнес, благотворителната организация стартира първата си кампания "Око за око" в бензиностанции Okko и бързо събра достатъчно, за да закупи 25 разузнавателни дрона Shark за коригиране на артилерийския огън.

С промяната на използването на дронове обаче се промени и списъкът за пазаруване на благотворителната организация. Миналия месец, забелязвайки ключовата роля на дроновете-самоубийци, Чмут стартира кампания с украинската Monobank и платформата за финансиране United24, като събра 6,3 милиона долара за три дни, за да закупи 10 000 дрона-камикадзе.

Тези оръжия възвестиха нова ера в конфликта, унищожавайки евтино и ефективно скъпи руски бронирани превозни средства. "Дрон за 600 долара може да унищожи танк на стойност няколко милиона долара", каза Чмут. "Скъпите машини във война не са толкова ефективни, колкото бяха преди."

Оборудването за разчистване на мини и тежките инженерни превозни средства за изграждането на сложни отбранителни линии също са на първо място в списъците с желания на командирите на полето, които поддържат връзка с екипите на Чмут.

Въпреки че насочи повече от 50 милиона долара от средствата на "Върни се жив" в подготовката за лятната контраофанзива на Украйна, Чмут казва, че не вижда край на войната.

"Всичко показва, че това ще бъде дълъг конфликт", заключи той с нотка на раздразнение от пропуските на украинските държавни доставчици. "Никога няма да разбереш как протича битката, докато не започнеш да се биеш. Ако обобщите, Западът гледа нашата война като вид телевизия и както при един приличен сериал, никой не иска да свърши. Така че техниката, бронята и подкрепата, които получаваме, са достатъчни, за да не загубим. Но това е абсолютно недостатъчно, за да спечелим."    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
6
 
! Отговори
ха-ха преди 6 месеца
САЩ воюват с Русия на територията на украйна с пари на ЕС - хитреци!
122
3
 
9
 
! Отговори
Ванйо преди 6 месеца
Ми невиждан нищо лошо в това че умират украинци ,те така им харесва ,искат го ,да продължават докато се затрие тая ***
121
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Основана през 2014 г. След като нацистката организация азов извърши преврат, за да канализира дарения, дадени за оборудване и спасяване на живота на украински войници, биещи се с руските и проруските сили в Източна Украйна,и най вече с цивилното население без значение дали са деца,възрастни и жени!
120
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами спрете да им правите кървавия цирк! Ще ви гледат като на електронна игра като не цените ни своя, ни чуждия живот. Наркомани!
119
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Войната ще спре след като се сбият американските и руските самолети и се види кой по-по-най. Този тест е в интерес н военно-промишлените комплекси на САЩ и Русия. Победителят ще продава повече оръжия.
118
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ох милия, терминално Tъn и Tъn до последен дъх, колкото и да се пениш и да си измисляш няма да промениш нищо, укропитеците ще бъдат бити, та чак набити в земята, нео-империалистите ще рухнат и целия свят ще ги види какви са, тия като тебе винаги са последни, овците които само следват стадото, ще трябва истината да стигне до тези които не са толкова безнадеждни като тебе преди да стигне до тебе. Хайде със здраве, най вече психично ;)
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Мда, аз съм предател - предавам злото, корупцията, глупостта, алчността и поквареността." - Злото го прегръщаш, защото е по всички видно, че те водят за носа.
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мда, аз съм предател - предавам злото, корупцията, глупостта, алчността и поквареността. Но само така мога да съм верен на човечността, която ти дори не познаваш ;)
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"И не разбирам, това..." не разбираш НИЩО, защото си интелектуален инвалид. И никакво количество обяснения или факти не може да ти помогне. Търси да те приемат някъде, където да се грижат за тебе, да не се самозатриеш от простотия.
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"До Анонимен уикипедиа е про-западна, и пълна с про-западна пропаганда." - То и ти живееш на запад, но не си про-западен. ;))) Пречиш на своите. Т.е. си предател.
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И не разбирам, това, че някой Иван стрелял по службите за сигурност, трябва да оневини про-руските Беркутовци, че са стреляли масово по невъоръжени хора ли?
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен уикипедиа е про-западна, и пълна с про-западна пропаганда. И ако си мислиш, че всеки може да пише, или че някой ще остави току така нещо про-руско там, това показва действително колко заблуден си. Толкова *** че чак не можеш да осъзнаеш че си ***.
111
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ахахаххахаха!!! Чак ми показва някви копи-пейст глупости от сайтове в които всеки може да пише. АХАХАХАХ!!!
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
от уикипедиа: In 2016, Maidan protester Ivan Bubenchik admitted having fired on the security forces with the intention of killing them from a location near the Conservatory on 20 February 2014.President Volodymyr Zelenskyy said in 2020 that "evidence and documents have been lost, while the scene of the crime has been tampered with and 'cleaned up'"
109
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Неслучайно казваш "укро-нацистите", за да стане ясно кои точно искаш да наречеш нацисти, че иначе всички нормални хора се сещат за руснаците, нали?
108
1
 
5
 
! Отговори
Запада трябва преди 6 месеца
Да бъде разчекнат от Русия защото са най-виновни!!!! Евроатлантически у.репки умрете имам ДОКАЗАТЕЛСТВА СРЕЩУ ВИРУСА И БИОЛАБОРАТОРИИТЕ ВИ НЕЩАСТНИ ДОЛНИ КРАВАРИ!!!
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 119 потърси в интернет - убийствата на майдана бяха извършени от ПРОТЕСТИРАЩИ. Те самите казаха, че стреляли в земята, понеже някой им поръчал да се продуцира видео материал как се стрелят от посока полиция към протестиращи, но понеже стреляли от покрива на сграда, рикошетите убили протестиращи "БЕЗ ДА ИСКАТ. Има цял документален филм от западните медии за това, в който самите убийци си го признават.
106
1
 
4
 
! Отговори
Хе хе преди 6 месеца
Поздравът, който Пан Зеленский направи задължителен за ВСУ, "Слава на Украйна, Слава на Героите", води началото си от украинските националисти. По време на ВСВ срещу СССР са се били или УПА/въстаническата армия или Вафен СС. И едните и другите са националисти, които са обвинявани за зверства. Пан Зеленский НЕ се извини, че е аплодирал Нацистът Пан Хунка. Във Вафен СС има дивизии от Северна и Източна Европа. Същите сега активно помагат на Новият Фюрер в Борбата!
105
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"не, бяха укро-нацистите, и даже си го признаха." - Кой казва, че са си го признали? Митрофанова ли казва така? Приятел, гаранция, че дори и тя не го вярва това, но и трябва хубавата заплатка. Само ти си подведен. И защо смяташ, че Беркут бяха разформировани? Ами, бяха разформировани, защото бяха напълнени с марионетки на Москва, сложени там за да упражняват силов контрол над Украйна. И неслучайно ги разтуриха. За да не се мешат в Украйна. Т.е. про-руските убиваха хора на Майдана.
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"не съм го видял това условие" какво виждаш и какво не си е твоя работа. Моя съвет - ако си изкараш главата от 3-@-д-ника може и да видиш нещо повече от фекалиите си.