В Украйна: За Запада войната е един сериал, никой не иска да свърши

Оръжията, които получават като дарение, са достатъчни да не загубят войната
29 сеп 2023 21:30, Нели Христова
176
В Украйна: За Запада войната е един сериал, никой не иска да свърши
Снимка: БГНЕС

Не липсва отмъстителен ентусиазъм сред украинците, които зареждат резервоарите си за гориво в гаражите на Okko: всеки литър бензин или дизел на марката Pulls отива за закупуване на минохвъргачка, картечница или автоматичен гранатомет за войските на фронта.

Детето на военния благотворителен тръст "Върни се жив", кампанията за набиране на средства, наречена "Око за око", отразява общественото настроение за възмездие. Благодарение на нея вече са закупени 200 12,7-милиметрови картечници с голям калибър за украинските части. Те бяха предоставени на бойни части миналия месец.

По-ранни кампании за бензиностанции събраха милиони долари за закупуване на дронове и оръжия, а последната достигна 81% от целта си от 10,9 милиона долара. А целта е закупуването на 300 82-милиметрови минохвъргачки и 100 автоматични гранатомета.

И все пак човекът зад кампаниите, Тарас Чмут, бивш морски пехотинец и сега управител на "Върни се жив", няма време за почивка. Финансовите изисквания на интензивната, продължителна война са постоянни и умората от война нараства сред донорите у дома и в чужбина.

"Войната изисква много повече оръжия, отколкото ние или нашите партньори имаме в момента", каза той пред The ​​Times в офисите на тръста в Киев. "Така че работата ни трябва да бъде по-добра. Трябва да комуникираме с нови целеви аудитории, трябва да работим повече с бизнеса, трябва да се насочваме към международна аудитория."

"Върни се жив" е вездесъщ в Украйна. Приложения за мобилно банкиране, правителствени агенции и онлайн пазари постоянно го препоръчват на всеки, който желае да дари за въоръжените сили.

Смятан за прозрачен и иновативен, реагиращ на търсенето по-бързо и по-чисто от опетнените от корупция процеси на обществени поръчки на държавните органи на Украйна, той събра 179,3 милиона долара дарения през миналата година. Въпреки това, притисната от умората от войната и икономическия натиск, цифрата спадна до 59,8 милиона долара през първите осем месеца на тази година, подчертавайки дългосрочните предизвикателства при финансирането на усилията на Украйна да отблъсне руските нашественици. Чмут изчислява, че 80 процента от даренията идват от Украйна.

Основана през 2014 г., за да канализира дарения, дадени за оборудване и спасяване на живота на украински войници, биещи се с руските и проруските сили в Източна Украйна, "Върни се жив" бързо се превърна в емблематична за популярните военни усилия. Сега това е най-големият цивилен тръст, който купува военно оборудване. Миналата година получи лиценз за закупуване от чужди производители на оръжие.

С навлизането на войната в 20-ия си месец обаче нуждите от оръжие и оборудване стават по-сложни и скъпи. В началото на инвазията миналата година "Върни се жив" се фокусира върху закупуването на бронежилетки, каски, медицински комплекти, превозни средства, радиостанции и таблети. Сега купува дронове камикадзе и Bayraktar, противовъздушни системи и бронетранспортьори.

Списъкът за пазаруване на "Върни се жив" , изготвен с командирите, отразява променящото се лице на конфликта, както и разходите. През юли миналата година тръстът купи първия си комплекс Bayraktar TB2 от Турция. Пакетът от 16,5 милиона долара, най-скъпото му единично придобиване до момента, включваше три дрона, множество бойни глави и системи за контрол.

До есента, в сътрудничество с големия бизнес, благотворителната организация стартира първата си кампания "Око за око" в бензиностанции Okko и бързо събра достатъчно, за да закупи 25 разузнавателни дрона Shark за коригиране на артилерийския огън.

С промяната на използването на дронове обаче се промени и списъкът за пазаруване на благотворителната организация. Миналия месец, забелязвайки ключовата роля на дроновете-самоубийци, Чмут стартира кампания с украинската Monobank и платформата за финансиране United24, като събра 6,3 милиона долара за три дни, за да закупи 10 000 дрона-камикадзе.

Тези оръжия възвестиха нова ера в конфликта, унищожавайки евтино и ефективно скъпи руски бронирани превозни средства. "Дрон за 600 долара може да унищожи танк на стойност няколко милиона долара", каза Чмут. "Скъпите машини във война не са толкова ефективни, колкото бяха преди."

Оборудването за разчистване на мини и тежките инженерни превозни средства за изграждането на сложни отбранителни линии също са на първо място в списъците с желания на командирите на полето, които поддържат връзка с екипите на Чмут.

Въпреки че насочи повече от 50 милиона долара от средствата на "Върни се жив" в подготовката за лятната контраофанзива на Украйна, Чмут казва, че не вижда край на войната.

"Всичко показва, че това ще бъде дълъг конфликт", заключи той с нотка на раздразнение от пропуските на украинските държавни доставчици. "Никога няма да разбереш как протича битката, докато не започнеш да се биеш. Ако обобщите, Западът гледа нашата война като вид телевизия и както при един приличен сериал, никой не иска да свърши. Така че техниката, бронята и подкрепата, които получаваме, са достатъчни, за да не загубим. Но това е абсолютно недостатъчно, за да спечелим."    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"условието за разтурването на Варшавкия Пакт беше НАТО да не се разраства на изток." - Аха, не съм го видял това условие, ама значи според теб Русия може да се разраства на запад, а НАТО не може на изток, така ли?
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Не беше ли Русия, чиито слуги убиваха хора на Майдана" - не, бяха укро-нацистите, и даже си го признаха. Само *** като тебе не са разбрали това от пещерата в която живеят.
101
1
 
3
 
! Отговори
Киров преди 7 месеца
"Украинска победа" е пълен абсурд и илюзия, и за укронацистите, и за техните западни помпачи. Всички досегашни завоеватели са си строшили главите в руската мощ, но явно има още мераклии... Ами нека се пробват! Прътът на Дядо Иван е много дълъг и корав!
100
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не беше ли Русия, чиито слуги убиваха хора на Майдана в Украйна и после бяха разформировани тия про-руски части?
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето как - условието за разтурването на Варшавкия Пакт беше НАТО да не се разраства на изток. Това бе нарушено от НАТО. После имаше и съглашение за гарантиране на независимостта на Украйна - това беше нарушено от кървавия преврат, извършен по наставление и с финансирането на НАТО държави. И трето - Минските съглашения които бяха подписани от държави от НАТО и Украйна, и също бяха нарушени. Три поредни нарушения - Русия е дала всичките шансове които са нужни, 3 издънки и край, такъв е ПРИНЦИПА!
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не беше ли Русия, която местеше границата с Грузия? :))
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Десетилетия наред НАТО нарушават съглашенията си и настъпват и обграждат Русия." - Как по-точно? Не беше ли Русия, която си поставяше с десетилетия свои марионетни правителства в Украйна с цел асимилация и контрол на една независима държава? Постоянно слушам за някакви "съглашения", а такива НЯМА. Измислица на руската пропаганда. Водят те за носа и дори не се усещаш.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И да, смятам че Русия е в ПРАВОТО си. Десетилетия наред НАТО нарушават съглашенията си и настъпват и обграждат Русия. Руснаците действат в самозащита, което е правилно.
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 125 - живея където съм се родил. Кое е правилно не зависи от това къде живея, а от това дали е правилно. И да, в момента живея в грешното, защото нямаме държавност, а пасмина продажни nceта. Но решението ми не е да бягам, а да се боря за правдата с каквото и както мога.
94
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"войната е между ГРЕШНОТО и ПРАВИЛНОТО. Да постъпиш правилно не зависи от географската ти локация." - Ама за тебе Русия е "правилното", нали така? Пък искаш да живееш в "грешното", защото в твоето "правилно" е диващинa, нали?
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Aко наистин войната беше между Русия и Запада" - войната е между ГРЕШНОТО и ПРАВИЛНОТО. Да постъпиш правилно не зависи от географската ти локация. Именно за това има толкова много хора на страната на Русия из запада. Тия хора не искат Русия да спечели, искат техните управляващи престъпници да загубят, за да може някои по читави да получат шанс да управляват.
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Aко наистин войната беше между Русия и Запада, то тогава да живееш в Запада и да се молиш Путин да спечели, е все едно през Втората стветовна да си германец и да се молиш Русия да спечели. Сещате се какво им е донесла на германците тая руска победа.
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Памперса е официално АУТ - Кенеди обяви че ще участва на изборите като НЕЗАВИСИМ кандидат, което значи че демонокрадците не могат да го спрат като дадат номинация на Бидоня. Прогнозите са че Кенеди ще вземе близо 33% от гласовете на Памперса и около 15% от гласовете на Трумпета. Така че Памперса при всички случаи изгаря. Не завиждам на никой, който е наоколо когато това се случи. Миризмата ще е смъртоносна.
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 129 - когато диктата те тика към ръба на бездната, да си СПРЯЛ е първото разумни и полезно нещо което може да направиш за себе си. Да си "прогресивен" е полезно само ако се движиш в правилната посока. Ако посоката ти е деградация и дегенерация - никой нормален не би искал да бележи прогрес в тая насока ;) Няма как да тръгнеш по ПРАВИЛНИЯ ПЪТ, докато не СПРЕШ да се движиш по ГРЕШНИЯ
89
3
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън дрънчото преди 7 месеца
Хехе, балламурници, пак имам задна вратичка и пампърса ми пак ще бъде сменен както и товката ми напудрена. Нали Доналд Тръмп ще ми тегли шута в следващите избори и публично ще обесси зеленчу пред статуята на свободата? Ми ето де, с тва ще измием позора от загубата от Руската армия!
88
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Милиони граждани на ЕС се молят Путин да спечели" - Moлят се само тия със Стокхолмския синдром и спрелите. Иначе изгодата каква е Путин да спечели? Да им донесе още смърт и на тях? Да им надуе цените още? Нали уж руснаците твърдите, че войната била между Русия и Запада. А вие живеете в Запада, не живеете в Русия защото не искате да живеете в дивашка страна със зли хора и престъпници. А се радвате ако Русия прави да му е лошо на Запада. Къде ви е логиката? Ами няма я! На кои хора им я няма?
87
3
 
4
 
! Отговори
1 и 2 преди 7 месеца
Руснаците за баяти ли ги имаш? Руснака може да стисне дуппе до -75 градуса по Целзий а американчето ще развее бяло знаме при -5 :))) В това е разликата, Русия не може да бъде принудена първа да открие огън - америчка ДА! Нямат кораво дупе, лентрай, свикнали на готово което вече няма..... труден живот, провокаторски, те първи ще направят грешката, историята го показва, доказва. Анго-саксите са племе със слаби нерви, не изъдържали теста на времето и съотвествено негодни за съществуване уви....
86
0
 
5
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Човекът, който вероятно отново ще стане министър-председател на Словакия, Роберт Фицо, каза, че ще "спре доставките на оръжие за Украйна".
85
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Милиони граждани на ЕС се молят Путин да спечели - Daily Express. "Тихомълком и малко по малко отношението на Източна Европа към СВО в Украйна започва да се променя в полза на Русия или поне да се отдалечава от Украйна", се казва в статията. Скорошно проучване в Чехия установи, че 48% от чехите са или се колебаят, или са проруски, когато се повдигне въпросът за украинския конфликт. Още по-фрапантно е, че проучване на MNFORCE и Seesame, както и на Словашката академия на науките установи, че повече от половината словаци приветстват победата на Русия.
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Миналата седмица нато "прогнозираха" войната да продължи до 2030 година. Укропитеците пък прогнозираха "още 10 години". На повечето хора им е ясно, че това не са нищо повече от мокри сънища - ще им се ама няма. На лъжата краката са къси, и също така бяха взривени от противопехотна мина, и вече едвам пълзи и скоро ще загуби фатално количество кръв.