В Украйна: За Запада войната е един сериал, никой не иска да свърши

Оръжията, които получават като дарение, са достатъчни да не загубят войната
29 сеп 2023 21:30, Нели Христова
176
В Украйна: За Запада войната е един сериал, никой не иска да свърши
Снимка: БГНЕС

Не липсва отмъстителен ентусиазъм сред украинците, които зареждат резервоарите си за гориво в гаражите на Okko: всеки литър бензин или дизел на марката Pulls отива за закупуване на минохвъргачка, картечница или автоматичен гранатомет за войските на фронта.

Детето на военния благотворителен тръст "Върни се жив", кампанията за набиране на средства, наречена "Око за око", отразява общественото настроение за възмездие. Благодарение на нея вече са закупени 200 12,7-милиметрови картечници с голям калибър за украинските части. Те бяха предоставени на бойни части миналия месец.

По-ранни кампании за бензиностанции събраха милиони долари за закупуване на дронове и оръжия, а последната достигна 81% от целта си от 10,9 милиона долара. А целта е закупуването на 300 82-милиметрови минохвъргачки и 100 автоматични гранатомета.

И все пак човекът зад кампаниите, Тарас Чмут, бивш морски пехотинец и сега управител на "Върни се жив", няма време за почивка. Финансовите изисквания на интензивната, продължителна война са постоянни и умората от война нараства сред донорите у дома и в чужбина.

"Войната изисква много повече оръжия, отколкото ние или нашите партньори имаме в момента", каза той пред The ​​Times в офисите на тръста в Киев. "Така че работата ни трябва да бъде по-добра. Трябва да комуникираме с нови целеви аудитории, трябва да работим повече с бизнеса, трябва да се насочваме към международна аудитория."

"Върни се жив" е вездесъщ в Украйна. Приложения за мобилно банкиране, правителствени агенции и онлайн пазари постоянно го препоръчват на всеки, който желае да дари за въоръжените сили.

Смятан за прозрачен и иновативен, реагиращ на търсенето по-бързо и по-чисто от опетнените от корупция процеси на обществени поръчки на държавните органи на Украйна, той събра 179,3 милиона долара дарения през миналата година. Въпреки това, притисната от умората от войната и икономическия натиск, цифрата спадна до 59,8 милиона долара през първите осем месеца на тази година, подчертавайки дългосрочните предизвикателства при финансирането на усилията на Украйна да отблъсне руските нашественици. Чмут изчислява, че 80 процента от даренията идват от Украйна.

Основана през 2014 г., за да канализира дарения, дадени за оборудване и спасяване на живота на украински войници, биещи се с руските и проруските сили в Източна Украйна, "Върни се жив" бързо се превърна в емблематична за популярните военни усилия. Сега това е най-големият цивилен тръст, който купува военно оборудване. Миналата година получи лиценз за закупуване от чужди производители на оръжие.

С навлизането на войната в 20-ия си месец обаче нуждите от оръжие и оборудване стават по-сложни и скъпи. В началото на инвазията миналата година "Върни се жив" се фокусира върху закупуването на бронежилетки, каски, медицински комплекти, превозни средства, радиостанции и таблети. Сега купува дронове камикадзе и Bayraktar, противовъздушни системи и бронетранспортьори.

Списъкът за пазаруване на "Върни се жив" , изготвен с командирите, отразява променящото се лице на конфликта, както и разходите. През юли миналата година тръстът купи първия си комплекс Bayraktar TB2 от Турция. Пакетът от 16,5 милиона долара, най-скъпото му единично придобиване до момента, включваше три дрона, множество бойни глави и системи за контрол.

До есента, в сътрудничество с големия бизнес, благотворителната организация стартира първата си кампания "Око за око" в бензиностанции Okko и бързо събра достатъчно, за да закупи 25 разузнавателни дрона Shark за коригиране на артилерийския огън.

С промяната на използването на дронове обаче се промени и списъкът за пазаруване на благотворителната организация. Миналия месец, забелязвайки ключовата роля на дроновете-самоубийци, Чмут стартира кампания с украинската Monobank и платформата за финансиране United24, като събра 6,3 милиона долара за три дни, за да закупи 10 000 дрона-камикадзе.

Тези оръжия възвестиха нова ера в конфликта, унищожавайки евтино и ефективно скъпи руски бронирани превозни средства. "Дрон за 600 долара може да унищожи танк на стойност няколко милиона долара", каза Чмут. "Скъпите машини във война не са толкова ефективни, колкото бяха преди."

Оборудването за разчистване на мини и тежките инженерни превозни средства за изграждането на сложни отбранителни линии също са на първо място в списъците с желания на командирите на полето, които поддържат връзка с екипите на Чмут.

Въпреки че насочи повече от 50 милиона долара от средствата на "Върни се жив" в подготовката за лятната контраофанзива на Украйна, Чмут казва, че не вижда край на войната.

"Всичко показва, че това ще бъде дълъг конфликт", заключи той с нотка на раздразнение от пропуските на украинските държавни доставчици. "Никога няма да разбереш как протича битката, докато не започнеш да се биеш. Ако обобщите, Западът гледа нашата война като вид телевизия и както при един приличен сериал, никой не иска да свърши. Така че техниката, бронята и подкрепата, които получаваме, са достатъчни, за да не загубим. Но това е абсолютно недостатъчно, за да спечелим."    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
9
 
8
 
! Отговори
маилс преди 7 месеца
То хубаво ще получава както казваш повече и повече ,но нови хора откъде ще си внесе ,85000 мъже убити ти наясно ли си къв автогол си вкарват урките -те просто ще преповторят германския модел -след 2 СВ да внесът турска гено плът за да се възпроизведът .Те затова сега са толкова изродени,един нормален не можеш да видиш по улиците все едно че си в Турция-ниски набити и в *** развити.А че санкциите еб..ха маиката на икономиката това къде,а инфлацията....
62
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
The New York Times публикува карта как се движи украинската контраофанзива. През настоящата 2023 година, Руската федерация е окупирала 857 кв. километра, а Украйна е освободила 370 кв. километра от тях. От началото на войната, Украйна е освободила над половината от завладяното от Русия според ген. Марк Мили... Статистиката показва, че ВСУ са унищожили 4687 танка, 8972 бойни бронирани машини, 6409 артилерийски системи, 794 РСЗО, 536 единици ПВО, 4991 дрона, 1529 крилати ракети, 20 кораба и др.
61
4
 
12
 
! Отговори
до 92 преди 7 месеца
Някакъв китайски еликсир за душата и за илюзии ли пиеш.
60
33
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия в момента поставя основите на новия световен ред. САЩ губят своята хегемония, ЕС изтича в канала, а България...
59
2
 
6
 
! Отговори
До До Укро феновете преди 7 месеца
Ти кажи научи ли се да четеш кажи? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
58
6
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 83 преди 7 месеца
въх това един путинофил кат тебе да прай анализ!? Като се знае, че путинфила НЕ знае и НЕ може ама пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ по заповед на господарите си от кремъл! Ама да видиш, че не съм лош човек ше те попитам щоо не кажеш каг в БГ лизахме задните части на рашистан 45г? А? Ил викаш то един путинофил кат тебе от де да ги знае тез неща? А? :)))))))))))))))))))))))))))))))
57
0
 
4
 
! Отговори
гадове преди 7 месеца
Прави са .Те нали не дават жертви.Само гледат сеир и бой на живо с много жертви.
56
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На златният един милиард скоро ще му пеят заупокойна молитва. А България, която 30 години руча жабета и лиза гъзоBe и гълта лайнаците на западняците, с надеждата да я приемат като равна в този 1 милиард да я сложат да седне на масата заедно с колониалистите да споделят с нея богатсвата и плячката която са грабили столетия, тази държавичка отива в нищото.
55
13
 
9
 
! Отговори
До Укро феновете преди 7 месеца
А какво става с Контрата
54
7
 
3
 
! Отговори
Другарчета, преди 7 месеца
Фактът, че се окопаваме, означава, че се отбраняваме, а за напредък към Берлин и Лисабон, Ламанша и Острова вече никой не хортува. Що тъй? Някакви праблеми ли има?
53
0
 
4
 
! Отговори
До 72 преди 7 месеца
Да, но не в Рассия, а на Запад. ;)
52
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 70 преди 7 месеца
Аааа как бря!? Ти явно отстъпваш от путинофилията! Не четеш явно! Путинофилията каза, че над 20 млн семества са умрели от студ в ЕС през изминалата зима! Аааа ама виж там синхронизирайте се с останалото путинофил!!!!! Инак ЕС е на веке над 70г Верно в не този му вид ама го чакаме да умре викаш! А САЩ и те ли ше мрът? :)))))))))))))))))))
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин е пътник
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС няма да рухне от днес за утре, нито ще студуват зимата. Потъването на ЕС може да продължи цяло десетилетие. На запад са много богати, там са богатсвата на света които столетия са грабили. Постепенно ще обедняват, и ще изсмукват все повече от перифериите като България да запазят статуквото. На запад бавно ще потъват, а източните васали ще се гърчат в мизеpията, както се гърчиха 34 години, но сега вече ще бъде ужасно. Българите отново направиха правилния избор, честито.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украинците живеят в нискобюджетен екшън, а пък ние чалгарите живеем в шоуто на Слави. Кой какъвто тъпФилм си направи.
48
6
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 58 преди 7 месеца
Ми ти ако не знаеш, направиха пробив Украйнците! Спукаха ви от бой! :)))))))) 2 защитни линии дето ги строихте година веке и ги превзеха! Та такива ми ти неща! Ако искаш повече подробности виж в нетя! Ако можеш де! Ха дано ама ... :))))))))))))))
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Идеята беше руснаците да се разбунтуват като останат без Макдоналдс, ZARA, Gucci и да свалят Путин. Но не се получи, при Горбачов стана тогава се получи, и сега трябваше да стане но не стана. Даже стана точно обратното. А западът няма план Б, и сега упорито продължава да цикли на проваления план А.
46
1
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 7 месеца
Мале, честно ли ве ? Открихте топлата вода маняци ахаха.
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само си представете варианта в който нещо се случва в Украйна и отново се съюзяват с Русия - едните са събрали цялото оръжие на Запада а другите са преминали на военна икономика и после ще се молите украинците да ви пощадят
44
1
 
6
 
! Отговори
Серсема преди 7 месеца
Само с камили и слонове ще постигнат успех.Тези животни са непознати за руснаците.