В Украйна: За Запада войната е един сериал, никой не иска да свърши

Оръжията, които получават като дарение, са достатъчни да не загубят войната
29 сеп 2023 21:30, Нели Христова
176
В Украйна: За Запада войната е един сериал, никой не иска да свърши
Снимка: БГНЕС

Не липсва отмъстителен ентусиазъм сред украинците, които зареждат резервоарите си за гориво в гаражите на Okko: всеки литър бензин или дизел на марката Pulls отива за закупуване на минохвъргачка, картечница или автоматичен гранатомет за войските на фронта.

Детето на военния благотворителен тръст "Върни се жив", кампанията за набиране на средства, наречена "Око за око", отразява общественото настроение за възмездие. Благодарение на нея вече са закупени 200 12,7-милиметрови картечници с голям калибър за украинските части. Те бяха предоставени на бойни части миналия месец.

По-ранни кампании за бензиностанции събраха милиони долари за закупуване на дронове и оръжия, а последната достигна 81% от целта си от 10,9 милиона долара. А целта е закупуването на 300 82-милиметрови минохвъргачки и 100 автоматични гранатомета.

И все пак човекът зад кампаниите, Тарас Чмут, бивш морски пехотинец и сега управител на "Върни се жив", няма време за почивка. Финансовите изисквания на интензивната, продължителна война са постоянни и умората от война нараства сред донорите у дома и в чужбина.

"Войната изисква много повече оръжия, отколкото ние или нашите партньори имаме в момента", каза той пред The ​​Times в офисите на тръста в Киев. "Така че работата ни трябва да бъде по-добра. Трябва да комуникираме с нови целеви аудитории, трябва да работим повече с бизнеса, трябва да се насочваме към международна аудитория."

"Върни се жив" е вездесъщ в Украйна. Приложения за мобилно банкиране, правителствени агенции и онлайн пазари постоянно го препоръчват на всеки, който желае да дари за въоръжените сили.

Смятан за прозрачен и иновативен, реагиращ на търсенето по-бързо и по-чисто от опетнените от корупция процеси на обществени поръчки на държавните органи на Украйна, той събра 179,3 милиона долара дарения през миналата година. Въпреки това, притисната от умората от войната и икономическия натиск, цифрата спадна до 59,8 милиона долара през първите осем месеца на тази година, подчертавайки дългосрочните предизвикателства при финансирането на усилията на Украйна да отблъсне руските нашественици. Чмут изчислява, че 80 процента от даренията идват от Украйна.

Основана през 2014 г., за да канализира дарения, дадени за оборудване и спасяване на живота на украински войници, биещи се с руските и проруските сили в Източна Украйна, "Върни се жив" бързо се превърна в емблематична за популярните военни усилия. Сега това е най-големият цивилен тръст, който купува военно оборудване. Миналата година получи лиценз за закупуване от чужди производители на оръжие.

С навлизането на войната в 20-ия си месец обаче нуждите от оръжие и оборудване стават по-сложни и скъпи. В началото на инвазията миналата година "Върни се жив" се фокусира върху закупуването на бронежилетки, каски, медицински комплекти, превозни средства, радиостанции и таблети. Сега купува дронове камикадзе и Bayraktar, противовъздушни системи и бронетранспортьори.

Списъкът за пазаруване на "Върни се жив" , изготвен с командирите, отразява променящото се лице на конфликта, както и разходите. През юли миналата година тръстът купи първия си комплекс Bayraktar TB2 от Турция. Пакетът от 16,5 милиона долара, най-скъпото му единично придобиване до момента, включваше три дрона, множество бойни глави и системи за контрол.

До есента, в сътрудничество с големия бизнес, благотворителната организация стартира първата си кампания "Око за око" в бензиностанции Okko и бързо събра достатъчно, за да закупи 25 разузнавателни дрона Shark за коригиране на артилерийския огън.

С промяната на използването на дронове обаче се промени и списъкът за пазаруване на благотворителната организация. Миналия месец, забелязвайки ключовата роля на дроновете-самоубийци, Чмут стартира кампания с украинската Monobank и платформата за финансиране United24, като събра 6,3 милиона долара за три дни, за да закупи 10 000 дрона-камикадзе.

Тези оръжия възвестиха нова ера в конфликта, унищожавайки евтино и ефективно скъпи руски бронирани превозни средства. "Дрон за 600 долара може да унищожи танк на стойност няколко милиона долара", каза Чмут. "Скъпите машини във война не са толкова ефективни, колкото бяха преди."

Оборудването за разчистване на мини и тежките инженерни превозни средства за изграждането на сложни отбранителни линии също са на първо място в списъците с желания на командирите на полето, които поддържат връзка с екипите на Чмут.

Въпреки че насочи повече от 50 милиона долара от средствата на "Върни се жив" в подготовката за лятната контраофанзива на Украйна, Чмут казва, че не вижда край на войната.

"Всичко показва, че това ще бъде дълъг конфликт", заключи той с нотка на раздразнение от пропуските на украинските държавни доставчици. "Никога няма да разбереш как протича битката, докато не започнеш да се биеш. Ако обобщите, Западът гледа нашата война като вид телевизия и както при един приличен сериал, никой не иска да свърши. Така че техниката, бронята и подкрепата, които получаваме, са достатъчни, за да не загубим. Но това е абсолютно недостатъчно, за да спечелим."    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Направление Запорожие. Ореховски участък. Зомбитата на киевската хунта продължават да намаляват активността си в този район, но все още периодично атакуват на малки групи край Вербовой и Новопрокоповка. Артилерията и FPV дронове активно се използват от РВС за поразяване на зомбигрупи. Ако зомбакнацистишена все пак успее да достигне фронтовата линия, тя се взема в огневи чувал и се унищожава от близко разстояние.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Южна Донецка посока. Времевски участък. Артилерията и авиацията на РВС продължават да нанасят удари по близкия тил и предната линия, унищожавайки струпвания на зомбита и бойна техника на киевският наркокартел. На плацдарма Времевски продължават да пристигат нови подразделения на зомбирана по натовски стандарт биомаса. На ЛБС зомбакнацистишена продължава да използва тактика за атака в малки групи и изпраща ДРГ, но резултатът винаги е тъжен за зомбитата на киевската хунта.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Старобелско направление. Купянски район. След ракетен удар по моста на река Оскол при село Сенково зомбираната по натовски стандарт биомаса може да има сериозни проблеми с логистиката. Сега зомбакнацистишена има само един мост през язовир Оскол в района на село Гороховатка. Подобна дейност, която можеше да се случи по-рано (системно да се повреждат мостове и прелези, за да се наруши логистиката на зомбитата), е свързана с предстоящото настъпление на РВС в тази посока.
80
0
 
6
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
В същото време акцентът е върху факта, че по някаква причина руснаците трябва първи да използват ЯО. И това може да се случи, "когато САЩ са ангажирани от война с Китай за Тайван". Във всички обекти вече тече подготовка за евентуални тестове. В материала се посочва още, че подобен сценарий би бил уместен, ако "украинският конфликт приключи без ядрена ескалация и без решителна победа за Русия".
79
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
На сайта на НАТО се появи статия, призоваваща за подготвка за ядрена война алианса с Русия. Докладът е написан от бившия високопоставен служител на Пентагона Грегъри Уивър, който настоява за подготовка за война срещу Рф с тактически ядрени оръжия. В статията се посочва, че традиционното ядрено възпиране няма да е достатъчно в случай на пълномащабен конфликт. Според него "няма гаранция, че тактическото използване на ядрени оръжия ще доведе до ескалация на стратегическо ниво".
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако Русия стигне до Днепър, укропите ще са принудени да сдадат Одеса и още 3-4 области само и само да си изпросят мир. В общи линии всичко от Одеса на юг до Житомир на север, включително.
77
0
 
4
 
! Отговори
ХХХ преди 7 месеца
Запада е отписал Украйна! Войната няма да приключи понеже САЩ нямат файда от това ! Украйна е изкупителната жертва срещу Русия която САЩ търсеше толкова време !
76
0
 
5
 
! Отговори
Bormann преди 7 месеца
Това което се случва в украйна напомня много на Корейската война. Китай нямаше как да допусне запада на границите си. Или Корея е КНДР или се дели на половина и КНДР е буферна зона между запада и Китай. Това е което се случва в украйна. От първия ден казах, че всичко на изток от река Днепр става Руско включително и Киев плюс Одеса. Точка, запада загуби отново, но какво ново?? :)))))
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Също така, последните 4 дена Русия бомби и разруши всички постоянни и мобилни мостове в радиус от 50 км около Купянск, и подновиха офанзивата от границата чак до Серебрянск, най вероятно няма да чакат до зимата да се върнат в Купянск.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Последните 10 дена руснаците фучат и бомбят по целия фронт. Укропитека явно е останал без никакво ПВО, и резултата е масови загуби на концентрации на сили, техника, депа за боеприпаси и енергийна инфраструктура. И това е едва началото. Зимата ги чака масова атака от 3 страни и подновени масирани атаки срещу мрежата за електричество. Времето им изтича, кранчето се затваря и края наближава. Руснаците са толкова впечатлени от укро-контрата, че новия план е да вземат ВСИЧКО на изток от река Днипро
73
0
 
5
 
! Отговори
Bormann преди 7 месеца
Война никога не е имало..... Военната операция приключи в общи линии...... нато отново загуби както в Афганистан, Сирия, Виетнам, Корея и так дале и тн...... защо губите времето на хората с безмислено драсскане което не ви докарва и 2 стотинки печалба от кликвания бухахахаха
72
1
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 7 месеца
Украйна е п'аразит!
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колко оригинално. Огромната част от украинците дали пълнят резервоара на колата изобщо
70
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рашките събират доброволци от затворите- крадци и убийци, от Куба и скоро от Северна Корея- обещават им ако оживеят ще получат около 1800 евро ама казват че в рашистката армия нямало ранени- само погибли.
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За 19 месеца СВО Русия събра огромно количество секретна информация за отановската организация, планиране, тактика, техника ...
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Президентът Путин използва СВО за тренировка на въоръжените сили на РФ в реални бойни условия. За Запада войната е един сериал и подготовката на бойците и модернизацията на техниката е от първостепенно значение. Процесите на демилитаризация и денацификация вървят повече от успешно.
67
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Джуджето дърто и просто, закопа Русия, както никой друг руски деспот...
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДРУГИЯТ ВАРИЯНТ Е РУСИЯ ДА СИ ЗАПАЗИ ЗАГРАБЕНОТО И ДА НЕ ПЛАЩА ЗА РАЗРУХАТА- ЗА ТОВА ЛИ ТОЛКОВА ПРИКАЗКИ СЕ ДУДНАТ ОТ ПРЕЗИДЕНСТВОТО ЧЕ ЧАК ПОЧНАХА ДА ЗВУЧАТ НАЛУДНО....
65
11
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
вече украйната област ми прилича на дрипав просяк - отстрани всеки чака момента да откъсне парче, и поляци, и маджари....зависи какво ще им даде сибирската мечка!
64
10
 
16
 
! Отговори
да преди 7 месеца
тия раздрънкани оръжия дето ги получавате не стигат да си увардите и кло-зетите, просто руснаците не са ви натиснали както трябва, и то защото между тая фашистка с-*** има и нормални хора!