Украйна постига успех на изток, интензивни боеве се водят на север

Руските сили започнаха атаки по фронтовата линия в посока Макиивка в Луганска област
6 окт 2023 07:00, Елка Василева
260
Украйна постига успех на изток, интензивни боеве се водят на север
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските войски постигнаха напредък в източния театър на своята контраофанзива за прогонване на руските окупационни сили, но са под натиск по на север, обявиха вчера украински официални представители, предаде Ройтерс.

Още по темата
Руските сили, подкрепени от щурмови самолети Су-35, започнаха атаки по фронтовата линия в посока Макиивка в Луганска област, каза говорител на източното командване на украинската армия.

„Най-трудният район е секторът Лиман-Купянск“, каза говорителят Иля Евлаш за украинската телевизия, като спомена два града, превзети от украинските войски в края на миналата година, които продължават да са обект на руски атаки.

„Интензивността на атаките там се увеличи... Врагът избра нова точка – Макиивка – и насочва всичките си основни усилия в тази посока. Разбира се, ние отблъскваме вражеските атаки и нанасяме щети на личния състав на врага и военната му техника“.

Периодично избухват боеве край Лиман и Купянск и Украйна казва, че Русия е прехвърлила повече от 110 000 войници към региона.

Също на изток украинските сили се борят за отвоюване територия близо до опустошения град Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци на битки.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи във вечерната си сводка, че силите на Киев са "постигнали успех" на юг от Андриивка – село южно от Бахмут в Донецка област, превзето миналия месец от украински войски.

В сводката се казва, че руските сили са се опитали неуспешно да си възвърнат загубени позиции в район, разположен по на юг.

Според руските съобщения за боевете силите на Москва са  отблъснали две украински атаки западно от контролирания от Русия град Донецк.

Ройтерс не успя да провери независимо съобщенията за активност на бойното поле на двете воюващи страни.

В южния театър на военните действия силите на Киев настъпват към Азовско море в опит да разцепят окупираната от Русия територия на две.

Украинският генерален щаб каза, че неговите сили продължават да напредват на юг в района на Запорожие и са отблъснали руска атака при село Роботине.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че контранастъплението протича по-бавно отколкото биха желали военните, но отхвърли западните критики за стратегията на Киев.
(БТА, Петя Гергова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
3
 
16
 
! Отговори
СВОЙ преди 7 месеца
Голям успех,20-30км2 с цената на над 70000 човека и стотици бройки военна техника.
193
8
 
3
 
! Отговори
МОЖЕ ЛИ РУСИЯ преди 7 месеца
С 22 федерации да отстъпва под ударите на ВСУ.
192
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До хахахаа189-Не само че имаше, а дори и натовска база имаше във Феодосия. Всички бяха обучавани там по натовски стандарти от натовски инструктори + езикът официално в цялата база е бил само английски. При превземането на Крим през 2014г. обаче нито натовското обучение им помогна, нито английският.
191
13
 
4
 
! Отговори
ВСУ МАЧКА МОГУЧАЯ преди 7 месеца
Срам за Путин и путинистите
190
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Най разрушителното оръжие на Запада е деменцията на Борел и активността на про'с'та'ката Урсула.
189
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
182 покани и зелевски да пие с теб за "победата".
188
0
 
14
 
! Отговори
Да си го кажем... преди 7 месеца
До Денчо 195.... Ще повярвам на политици ,когато техните деца отидат на фронта на най- предната линия или станат сапьори ,за да откриват мини.
187
2
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 7 месеца
Статия написана от човек не знаещ какво пише. СУ35 е щурмови самолет?!Ф35 е подводна лодка?! Ужас Усираина е постигнала успех на изток, къде точно?На север било сложно?! Да плача ли да се смея ли?!
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 184 само се моли да не си мечтаеш за мастика със салата докато лежиш в окопа някъде в западните части на Украйна. Натам се движат нещата май. Поне няма да си сам, всички ни ще засилят натам.
185
2
 
10
 
! Отговори
Чия опорка? преди 7 месеца
До 9878: И от САЩ и от ЕС винаги разправят, че оказват пълна подкрепа на Украйна. Ядрено оръжие все пак няма да им дадат, но им дадоха Пейтриът, Хаймърс (от който се очакваха големи чудеса, а всъщност в повечето случаи обстрелваха жилищни квартали далеч от фронтовата линия). Въпрос на време е да им дадат и Ф16. Какво още "модерно" не са получили? Само напредък на контраофанзивата няма. Днес даже за едно село не става дума.
184
18
 
7
 
! Отговори
9878 преди 7 месеца
Тая опорка че Украйна е въоръжена с модерни натовски оръжия още ли е в обръщение ? Ако НАТО даде на ВСУ модерни оръжия, мужиците ще бъдат подложени на клане. Дживелин е разработка от 1986то, HIMARS e от 1990та , Леопард 1 е от 1956та, Леопард2 1979та, Брадли е от 1975та, единственото по модерно оръжие е Байрактар и те беха 30-40 бройки.
183
0
 
5
 
! Отговори
Битка във Върховната преди 7 месеца
Депутат на Зеленски нарекъл нардепа Гончаренко петел от Одеска област и припомнил как той защитавал руския език. Гончаренко отговорил, като попитал за кол центрове. Тогава друг слуга на народа Радуцки се включил в конфликта и започна да избива селфитока от ръцете на Гончаренко. В това време председателят на Радата Стефанчук безуспешно призова депутатите да седнат и да снимат TikToks на друго място. Битката завършила със скъсване на панталоните на Гончаренко.
182
4
 
14
 
! Отговори
Слава на Русия преди 7 месеца
До Западняците играят..: Времето работи за Русия. От САЩ признават, че не могат да осигурят боеприпаси за Украйна - складовете им се изпразват а частните фирми не искат да инвестират в нови мощности за евтини боеприпаси без гаранция за дългосрочни поръчки. А в Русия просто са отворили консервираните от времето на Студената война заводи за боеприпаси и те работят на пълна мощност. На САЩ и сателитите им само приказките им са големи - това е истината.
181
6
 
5
 
! Отговори
Западняците играят.. преди 7 месеца
Не за победа ,а за изтощителна война -- идеята е да се избегне ядрения конфликт ,а след това Русия да е толкова отслабена и разнебитена че централната власт да не може да се справи със недоволството у хората от влошения живот и бунтове ! Добре ще е да се появи силен сепаратизъм и отделяне на все още гравитиращите сателити --тоест ядрената империя да бъде разнебитена отвътре и да се избегне ядрен конфликт Мира ще настъпи когато Русия озрее за разпад ,а сега се иска още война .
180
0
 
4
 
! Отговори
Денчо преди 7 месеца
До Да си го кажем...А на политици вярваш ли?
179
5
 
0
 
! Отговори
Западняците играят.. преди 7 месеца
Кофти ! На Украйна се знае какво и трябва за да спре Русия ,но така и се дава ,че войната да бъде тегава и трудна със много жертви и постоянен кървав параритет ,вместо руснаците да бъдат спрени технически и сломени от качеството на оръжието психически украйнците са със една възможност да ги спрат физически и горе долу все със недоймаци и отлагане технически ---НЕЕЕЕ Запада не е слаб има всичко ИМА всичко и го тресе шубето от ядрената война --тука има друга тактика ,не победа, а отслабване !
178
2
 
5
 
! Отговори
нн преди 7 месеца
САЩ си играе играта в Европа. НАТО се разширява на изток и е на границата с Русия. Русия не можа да го преглътне и от цялата работа пострадаха украинците. И американците и руснаците се отърват от остарелите боеприпаси и до кога не се знае. Жалко че го отнасят украинците, но и те не са цвете за мирисане.
177
0
 
5
 
! Отговори
До 189 преди 7 месеца
Украйна още преди инвазията се превъоръжаваше по западен стандарт и обучаваше войските си със западни инструктури ,това е още след 2014 г --джевелините ги имаха още преди нападението на Русия ,дронове също ,тактиката им е западна -- докато руската е знаем струпваш всичко арт,подготовка и газ танкове със пехота и всичко каквото имаш юруш и мачкаш със количество всичко, жертвите не се броят ! Имаха западно въоръжение но малко сега вече е друго ,то и затова Путин бързаше преди да са се въоръжили.
176
1
 
7
 
! Отговори
Да си го кажем... преди 7 месеца
На военни съобщения не вярвам. Нито на руски , нито на украински.
175
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До хахахаа Сериозно? Ами Байрактари и Джавелини колко имаха? Нали се праскаха много?