Украйна постига успех на изток, интензивни боеве се водят на север

Руските сили започнаха атаки по фронтовата линия в посока Макиивка в Луганска област
6 окт 2023 07:00, Елка Василева
260
Украйна постига успех на изток, интензивни боеве се водят на север
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските войски постигнаха напредък в източния театър на своята контраофанзива за прогонване на руските окупационни сили, но са под натиск по на север, обявиха вчера украински официални представители, предаде Ройтерс.

Още по темата
Руските сили, подкрепени от щурмови самолети Су-35, започнаха атаки по фронтовата линия в посока Макиивка в Луганска област, каза говорител на източното командване на украинската армия.

„Най-трудният район е секторът Лиман-Купянск“, каза говорителят Иля Евлаш за украинската телевизия, като спомена два града, превзети от украинските войски в края на миналата година, които продължават да са обект на руски атаки.

„Интензивността на атаките там се увеличи... Врагът избра нова точка – Макиивка – и насочва всичките си основни усилия в тази посока. Разбира се, ние отблъскваме вражеските атаки и нанасяме щети на личния състав на врага и военната му техника“.

Периодично избухват боеве край Лиман и Купянск и Украйна казва, че Русия е прехвърлила повече от 110 000 войници към региона.

Също на изток украинските сили се борят за отвоюване територия близо до опустошения град Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци на битки.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи във вечерната си сводка, че силите на Киев са "постигнали успех" на юг от Андриивка – село южно от Бахмут в Донецка област, превзето миналия месец от украински войски.

В сводката се казва, че руските сили са се опитали неуспешно да си възвърнат загубени позиции в район, разположен по на юг.

Според руските съобщения за боевете силите на Москва са  отблъснали две украински атаки западно от контролирания от Русия град Донецк.

Ройтерс не успя да провери независимо съобщенията за активност на бойното поле на двете воюващи страни.

В южния театър на военните действия силите на Киев настъпват към Азовско море в опит да разцепят окупираната от Русия територия на две.

Украинският генерален щаб каза, че неговите сили продължават да напредват на юг в района на Запорожие и са отблъснали руска атака при село Роботине.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че контранастъплението протича по-бавно отколкото биха желали военните, но отхвърли западните критики за стратегията на Киев.
(БТА, Петя Гергова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
5
 
1
 
! Отговори
хахахаа преди 7 месеца
До долния *** 185Армията на Украйна, в момента в който Русия я нападна наброяваше около 170-175 000 души. Там натовско оръжие нямаше тогава, после започна да пристига, разликата е в калибрите на използваните амуниции. Нямаше и обучен персонал тогава, който да използва натовското оръжие. И другият важен факт е, че сега, Украйна вместо да закупува натовско въоръжение, то и се предоставя безплатно. Както и всякакво друго.
173
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До долния *** 187. Пич ние сме Европа и НАТО.
172
13
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 7 месеца
до 185 Расия, въоръжена с безаналоговите оружия на Джуджа, плюс ЦЯЛОТО оръжие от СССР, я бият като маче у дерек някакви от агитката на Динамо Киев. Смех, смех и ***.
171
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Виждаме, че с американска помощ и без нея, класата си е класа! Украинците са поне с едно ниво над путинци! Пия си мастиката със салатка доматита за предстоящата победа
170
9
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До Руснак/170 ",вече мобилизират 16/17 годишни деца и ги пращат жертва на фронта ..." - така и трябва. Особено за тези от западна Украйна!
169
9
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Дано по-скоро има тотална мобилизация и на младите урки от западна Украйна, ако може от 16 годишна възраст, за да бъдат ютилизирани още тази година. После да идва ред на нашенските атлантици!
168
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
пожелавам на украинците да успеят да се освободят от нападналите ги терористи, надявам се раши стан да се разпадне на атоми, за да спрат да тормозят цял свят с имперските си мераци
167
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Руснак_ как имаш наглостта да пишеш мнение се чудя, руснаците сте новите/стари фашисти, в ден днешен сте едни убийци на православни!
166
2
 
10
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
Ама тази път не мога да не призная, че много добре и точно сте го написали - Източния театър на своята контраофанзива. Просто сте уцелили в десетката!
165
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво настъпление бе, Русия тая година не са предприемали никакви офанзиви. Само малки тактически атаки за по добри позиции. Руснаците са превзели над двойно повече територия с кратки тактически атаки отколкото укропите с великата им стратегическа пролетна контра офанзива. Русия ще атакува зимъска, и тая атака се очаква да е 2 пъти по-интензивна от първата им, която взе 20% от покрайна за няма и 2 седмици.
164
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 174 - Нито има насатъпление, нито контра. Украйна е неспособна да си върне загубените територии към днешна дата, а Русия не икса да влага повече ресурси за новва експанзия.
163
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БГ копейки, нали питахте всеки ден по 1000 пъти как върви контрата, та 1 въпросче и към вас, как върви Настъплението? На задна явно, всичко е по Великия План на Путтлер :))
162
17
 
12
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Рускофашисткият башибозук пак го дерат.
161
24
 
18
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Под всяка статия за Украйна се събират всички руски роби и се надъхват колко е силна Русия, колко велик е Путин и колко е слаба Украйна. Имам само един въпрос: Ако Русия е толкова силна, Путин велик, а Украйна слаба, защо по дяволите Русия е в глуха зищита от 6 месеца ? Нека безумните опрадвания започна сега.
160
3
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 7 месеца
Хахахахахахахахахаха....
159
12
 
22
 
! Отговори
Руснак преди 7 месеца
Голям успех е постигнала американската колония ***,Над два милион жертви и ранени хора в трудоспособна възраст,вече мобилизират 16/17 годишни деца и ги пращат жертва на фронта ...тия се оказаха по прости и от българите!!!
158
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
168 - Напредват - 2 км между минити, псоле 2 км назад, после повтарят. На нас ни казват, че за семица са отишли 8 км напред, а реално не са били на по-близо от 25 км от окопи и артилерия от месеци.
157
4
 
10
 
! Отговори
хе хе хе преди 7 месеца
Като прочете заглавието и генералните изявления на украинските говорители, човек ще рече, че Украйна всее пак напредва, макар и трудно. Като се зачете в текста обаче разбира, Украйна всъщност се отбранява, пак трудно. Иначе успехи големи - 14 села за 4 месеца и то защото рашите се чешат. Много е смешно:)
156
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Толкова са успешни, че вече има кампания за набор на жени войници и наскоро Зеленски се изрепчи, как можело да копунясват из Киев, аи да не се бият. И преди някой да ми каже - не стават ли и жените за война - НЕ, НЕ СТАВАТ! От 1000 жени, ще има една, дето ще се доближи физически до "средното ниво" на сила при мъжете пак няма да стане. Една жена тренира 10 години, за да вдигне 100 кила от лежанка, един мъж, на 65 години, може да го псотигне за 3 месеца.
155
4
 
11
 
! Отговори
ПЕЕВСКИ преди 7 месеца
Ние можем да компенсираме неспособността на нашите приятели и партньори да помогат на Украйна. ГРУХ. Благодарение на нашите съмишленици , ГРУХ, и коалиционни партньори г-.н Кирил Петков,Асен Василев ,Борисов ,Христо Иванов и нашето острие Тагарев , ГРУХ. Украйна ще спечели защото ГРУХ можем да и предоставим всичките блага на България.ГРУХ .По този начин нашите приятели от партньори от запад ГРУХ ще ни похвалят !ГРУХ