Зеленски вече вижда звездата на Украйна на флага на ЕС

Той направи обръщение по повод украинския Ден на достойнството и свободата
Обновена: 21 ное 2023 15:14 | 21 ное 2023 15:14, Александър Попов
266
Зеленски вече вижда звездата на Украйна на флага на ЕС
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи обръщение по повод Деня на достойнството и свободата, предаде Укринформ, позовавайки се на канцеларията на държавния глава на Украйна.

Зеленски посочи, че денят е "официален празник, учреден в чест на началото на две революции – Революцията от 2004 г. и Революцията на достойнството преди 10 години".

Според него преди 10 години  украинците са отворили нова страница в борбата срещу беззаконието, "срещу опита да ни лишат от европейското ни бъдеще, срещу нашето поробване".

Преди 10 години украинците "се обединиха не само срещу нещо, но преди всичко заради себе си", казва президентът. Според неговата оценка тогава е постигната първата победа – над безразличието, "победа на смелостта, победа на Революцията на достойнството, победата на народната съпротива, на гражданското общество, на подвига... на всички онези, които се бореха за свобода в столицата и в други региони".

Зеленски посочи, че в резултат на стореното украинците днес имат право да кажат, че фактът, че зад президента се веят знамената на ЕС и Украйна, "не е просто украса на площада, декорация, измислица, а реален символ на неотделимостта на Украйна от Европа, право, което украинският народ и украинската държава доказват през цялото време".

Президентът Зеленски вече вижда звездата на Украйна присъединена в съзвездието, декориращо флага на ЕС, което символизира единството на народите на Европа.

Държавният глава изразява увереността си, че статутът на страната му като кандидат за членство в ЕС и предстоящите преговори със сигурност ще доведат до членството на Украйна в ЕС. Той изрично подчертава, че украинците постигат всичко това "въпреки войната".

Според Зеленски днес Украйна пише нов кръг от историята си и "днес нашето поколение трябва да определи посоката, в която ще поеме. Какво ще бъде написано за нас в учебниците по история. Какво ще кажат за нас нашите потомци. "Те се бориха, но не успяха" или "Те се бориха и победиха"?

Както всяка държава, и нашата има тъмни и светли страници в историята си, казва Зеленски и прави преглед в промяната на имената на централния площад в Киев в зависимост от орбитата, в която се движи Украйна в даден етап.

В тази връзка Зеленски изразява увереността си в силата на духа на украинците да изградят своето бъдеще, "когато централните площади на нашите градове ще получат нови и завинаги непроменени имена. В чест на героите. В чест на освободителите. На Мариупол, Бердянск, Мелитопол. В чест на  освобождението на Донбас и Крим. В чест на обединението на Украйна в нейните граници. Когато в учебниците по история, след години и векове, периодът на независимост от 1991 г. насетне ще бъде описан като непрекъснат."/БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз виждам над Украйна как ще изгрее звездата на Давид, над Израел ще изгрее звездата с полумесеца...
36
0
 
1
 
! Отговори
Ама преди 6 месеца
До Анонимен 19 На снимката не е Путин бе!
35
0
 
0
 
! Отговори
Ама преди 6 месеца
До Анонимен 19 На снимката не е Путин бе!
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Германец"Украйна вътре, Унгария и Бугаристан вън. Мисля, че можем да си стиснем ръцете, а, чебурашки?" , не знам какъв "германец" си, но Германия я набутаха да плаща за Украйна, че и за Израел и някои по-умни немци, заключиха касата, като осъдиха собствените си хора, пари немаааааа!
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинският народ скоро ще направи с теб и твоята невяста това което италиянците направиха с Мусолин Мусолинов Дучев и Клара Петечи
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този пак е предозирал :)
31
2
 
20
 
! Отговори
стига бе преди 6 месеца
Вижда звезда или звездите му говорят? Не е у ред тоя.
30
2
 
30
 
! Отговори
Дядката преди 6 месеца
Тоя *** до като е жив няма да види ЕС! Много скоро Украйна ще се върне в състава на Руската Федерация! Само глупави хора като нашите управници не разбират ,че пак сме застанали на женската страна!
29
2
 
3
 
! Отговори
... преди 6 месеца
този от на жово валентинов материала е взел. само маската на дракон му липсва
28
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
у нас има много добра психоболница, тоя да го вземат там, първо мъжко отделение, вързан за кревата, да не прави повече бели!
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен, "Руснаците така го пердашат, че му се привиждат звезди посред бял ден" , да не мислиш, че на Зеленски му дреме, че убиват украинци, руснаци, че и поляци умряха, той не е украинец, нито славянин, важно му е само, да си спаси кожата и задържи властта!
26
2
 
17
 
! Отговори
хаха преди 6 месеца
Пак е прекалил с белото.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Явно доста се е нагърмял и фантазира.
24
11
 
3
 
! Отговори
Германец преди 6 месеца
Украйна вътре, Унгария и Бугаристан вън. Мисля, че можем да си стиснем ръцете, а, чебурашки?
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украйна тотално смазана, икономиката съсипана, енергетиката срината, демографски срината, 20% анексирани но уркофила отдолу мачка Русия....
22
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
9- ама със огромното си желание да защити НАРОДА И ДЪРЖАВАТА СИ СЕ ПРЕВЪРНА В СВЕТОВЕН ЛИДЕР- А КРЕМЪЛСКИТЕ КАКИ СЕ ОАКАХА МНОГО ЗДРАВО- НАРОДА ИМ ПОТЪНА В БЛАТОТО ОЩЕ ПО НАДЪЛБОКО.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Розови слонове на син фон не вижда ли?
20
1
 
29
 
! Отговори
Мечока Иван преди 6 месеца
Този беше комик. И продължава да е.
19
2
 
12
 
! Отговори
как ни финтираа преди 6 месеца
Прав е , там му е мястото , всички там са с прихични отклонения в тоя съюз за пазар на *** и железо , дека кюмурот е забранен за употреба .
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз виждам едно наркоманче, бункерно джудже и диктаторче!