Защо Коледата за Зеленски няма да е особено приятна?

Има ясни опасения за Киев
16 дек 2023 20:20, Нели Христова
157
Защо Коледата за Зеленски няма да е особено приятна?
Снимка: БГНЕС

Докато Киев очаква нова година, предлагаща малка възможност за край на войната си с Русия, украинският лидер Володимир Зеленски има причина да не се чувства празнично, докато светът се готви да празнува Коледа.

Току-що след посещение в САЩ, което не успя да отключи нова военна помощ след безизходица в Конгреса, Зеленски вероятно гледа към това, което ще бъде 2024 г. за Украйна, която бързо наближава две години на изтощителен конфликт.

Има ясни опасения за Киев. Русия пълзи около донецкия град Авдиевка, съюзниците на Украйна в НАТО изчерпват запасите от боеприпаси, които могат да изпратят до фронтовите линии, а несъгласни републикански гласове в САЩ все по-често се питат дали тези доставки трябва да се насочват натам. На фона на всичко това Украйна трябва да продължи да сваля руските привидно безкрайни вълни от дронове Shahed.

Това е тежка задача за страна, която се бори със суровите зимни условия, както и с настъплението на Русия.

Ще падне ли Авдиевка?

Украйна води тежки битки срещу усилията на Русия да обкръжи донецкия град Авдиевка, но Москва се приближава все повече около индустриалното селище почти всеки ден. Русия започна своята офанзива срещу града на 10 октомври, предизвиквайки някои от най-тежките и кръвопролитни боеве във войната досега.

Русия не се колебае в опитите си да обкръжи Авдиевка, разкрива украинският генерален щаб всеки ден в оперативни актуализации. Украинските сили "успешно са отблъснали" 57 руски атаки в районите около участъка на Авдиевка от фронтовата линия предишния ден, съобщи украинската армия в четвъртък.

Но Русия печели територия. Войските на Москва напреднаха югоизточно от Степове - село малко под две мили северозападно от Авдиевка - в сряда, според мозъчния тръст Института за изследване на войната (ISW).

Градът беше силно укрепен - украинска крепост с почти десетилетие опит на фронтовата линия срещу руски и прокси сили. Оценките на Запада първоначално бяха изключително положителни в полза на Украйна, но Русия постигна бавен, болезнен напредък около Авдиевка.

Това дойде на висока цена за Москва, но въпреки това ще разтревожи командирите и политиците на Украйна. Седмиците между 10 октомври и края на ноември "вероятно бяха свидетели на едни от най-високите нива на руски жертви във войната досега", каза британското министерство на отбраната миналия месец.

Откакто Москва започна офанзивата си за обкръжаване на Авдиевка, тя даде повече от 13 000 жертви около града, каза тази седмица говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън пред CNN.

"Сега това е война на изтощение и руснаците изглежда са много по-склонни да пожертват огромен брой войници в процеса", каза Дан Райс, бивш помощник на главнокомандващия на Украйна и настоящ президент на Американския университет в Киев, цитиран от Newsweek. "Ако им бъдат дадени достатъчно боеприпаси, вероятно ще могат да продължат да унищожават руската армия. Големият въпрос е дали Западът ще продължи да предоставя достатъчно амуниции, за да убива вълна след вълна и атака след атака, на руски части.

Боеприпаси и припаси

Войната не само разтегли доставките на Украйна, но и на нейните съюзници. Представители на НАТО предупреждават от месеци, че запасите са на изчерпване, но Украйна сега зависи от своите западни поддръжници за голяма част от боеприпасите, изстрелвани всеки ден.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в края на ноември, че блокът или е доставил, или ще изпрати общо 480 000 артилерийски снаряда на Украйна, като страните от Европейския съюз са увеличили производството си на боеприпаси.

Въпреки това, най-високопоставеният служител на НАТО, адмирал Роб Бауер, каза в началото на октомври, че "дъното на цевта вече се вижда" за запасите от боеприпаси на алианса.

Гладът за снаряди или липсата на боеприпаси е видим в Авдиевка.

"Вече не стрелям. Само когато ситуацията е критична", каза един украински командир от 47-ма бригада на страната пред лондонския The Times миналата седмица.

Дажбите на боеприпасите ограничават силите на Украйна, но може да има по-големи проблеми на хоризонта с тръбопровода за военна помощ на Киев.

Въпреки обединяващите призиви на Зеленски в сърцето на Вашингтон, Киев ще гледа с дълбока загриженост на гласовете в Конгреса, блокиращи бъдещи пакети с военна помощ за неговите военни усилия.

Президентът на САЩ Джо Байдън използва пътуването на Зеленски до САЩ по-рано тази седмица, за да потвърди отново подкрепата на страната за битката на Украйна.

"Няма да си тръгна от Украйна, както и американският народ", каза Байдън във вторник.

Думите на Байдън обаче не резонират непременно с всички законодатели в САЩ. Много републиканци блокират законопроект за финансиране от 110 милиарда долара, който включва около 60 милиарда долара помощ за Украйна, защото искат по-строги мерки за сигурност на южната граница на САЩ.

"Мисля, че американският народ е съгласен с нас, че националната сигурност започва от нашите собствени граници", заяви представителят на Републиканската партия и говорител Майк Джонсън във вторник, добавяйки: "Трябва да запазим собствения си суверенитет, че можем да проектираме мир чрез сила и да помогнем на нашите приятели."

САЩ са най-големият донор на военна помощ за Украйна и са отделили повече от 44 милиарда долара помощ за сигурността на Киев от избухването на пълната война в страната през февруари 2022 г.

Но времето изтича – и администрацията на Байдън и Киев го знаят. По-рано този месец Белият дом предупреди, че „до края на годината ще изчерпим ресурсите си за закупуване на повече оръжия и оборудване за Украйна и за предоставяне на оборудване от американски военни запаси“.

"Прекъсването на потока от американски оръжия и оборудване ще удари Украйна на бойното поле", каза ръководителят на бюджета на Белия дом Шаланда Йънг в писмо до Конгреса на 4 декември. "Няма наличен магически съд с финансиране, който да посрещне този момент. Нямаме пари – и почти време", пише Йънг.

На този фон Украйна непрекъснато следи небето си, борейки се с дългоочаквания, но въпреки това предизвикателен, бараж от руски ракети и проектираните от Иран безпилотни самолети камикадзе Шахед.

Русия нанесе 42 удара с дронове Shahed срещу Украйна от 19:00 часа. местно време в сряда, казаха военновъздушните сили на Украйна в четвъртък. Само един от шахидите е успял да премине през противовъздушната отбрана на страната, казаха украинските военни. В края на ноември Русия изстреля 75 дрона Shahed за една нощ, каза Украйна. Това е най-голямата регистрирана атака на Шахед през войната.

Русия също изстреля през нощта 10 балистични ракети срещу Киев в ранните часове на сряда сутринта, каза Зеленски.

"Всички те бяха свалени", каза той и добави: "Русия доказа още веднъж, че е отвратителна страна. Ще има отговор".

Общо 53 души са ранени в Киев, като 20 са приети в болница, каза кметът на Киев Виталий Кличко.

Ударите увеличават нуждите на украинската противовъздушна отбрана, особено през зимните месеци, които Русия използва, за да се насочи към енергийната инфраструктура на Украйна.

"Президентът Байдън и аз току-що се съгласихме да работим за увеличаване на броя на системите за противовъздушна отбрана в Украйна и терористичната държава показа колко критично е това решение", каза Зеленски в сряда.

Тъй като не се вижда краят, Украйна вероятно ще влезе в новата година със смелост и решителност, но не малка доза опасения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да си прибере вересиите от България!
95
0
 
1
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 5 месеца
Първо ,Зеленски е евреин, Коледа не го интересува.Второ, колко да е приятна коледа ако ринеш сняг в някой сибирски затвор ?
94
0
 
3
 
! Отговори
лооооол преди 5 месеца
даже името на "журналистката", работила по автоматичния превод, вече не може да се изписва в коментар. толкова ли си обидена вече от казването на правдата за нескопосаните ти "публикации"?
93
0
 
6
 
! Отговори
"дъното на цевт преди 5 месеца
"дъното на цевта вече се вижда" цевта е тръба и няма дъно. ама като няма кой да погледнекакво е дал автоматичния превод за "bottom of the barrel" ("дъното на бурето") така става. ***, ти си дъното, сестро!
92
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
За мен друга необяснима загадка е как русофобите *** как Русия била причинител на всичките ни беди, но нали Великите сили са подписвали договорите, излиза, че руснаците са командвали де що Велика сила има? Нали били супер изостнала, крепостническа и т.н. държава? Жестоката истина е, че големите страни са правели това, което е изгодно на тях и да обвиняваме само някой, който и да е, е направо болестно състояние.
91
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Че те управниците хвърлиха страната срещу руснаците и във ВСВ, но последния момент се метнаха към другата страна, колкото да станем най-малкото за смях. И сега пак сме против тях, затова за мен е загадка защо се тръшкат толкова русофобите, след като дефакто сме били един малък период след девети септ. на тяхна страна.
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Несъмнено паметникът на Шипка е символ на възкръсването на българската държава, но попречи ли този факт на неблагодарното българско правителство и на царя Кобургот, да хвърлят българския народ спещу Русия-Освободителката в ПСВ? Неблагодарниците се съюзиха с Османите-Поробители срещу Русия-Освободителката. Вечен позор.
89
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Всичко прекалено е лошо и войните също, затова съществува компромиса и щем нещем, трябва да прибягваме към него. Напр. щели да събарят паметника на Шипка, защото е свързан с руснаците, но не посмели поради страх от гражданско неподчинение. А този паметник е символ на възкръсването на българската държава, а не на тоз - оня. ЕТО ПРИМЕР ЗА ПРЕКАЛЕНИ НЕЩА.
88
0
 
8
 
! Отговори
komitata преди 5 месеца
свършили н аруснаците ракетитите ,всичките били свалени ,Путин бил умрял и т.н. само дето н еказват че всички знаеха че НАТО н емож е да спечели срещу Русия като използва украинците по много причини -огромна страна с огромни ресурси и преживяла вторта световна война което обединява нацията сега с етърси спасение за мир защото иборите в САЩ идват а с тях и Тръмп
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 104.УЖАС за ЧИСТОТА. Сега вичи Германия е абсолютно чиста. Няма никакви мусюлмани, а германките имат висока сексуална чистота.
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САЩ изостави Украйна
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Украйна започнаха да защитават руските паметници.
84
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Австрия и Унгария се обединяват слещу Украйна.
83
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ние българите трябва да сме доволни, че Русия не е обявила война, защото в противен случай загубилата страна, т.е. Западът и ние включително, ще трябва да плащаме репарации.
82
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В ранните часове на сряда сутринта ВС на РФ нанесоха масиран въздушен удар и Зе-удавникът се закани "ще има отговор". През цялото вчерашно денонощие руската ПВО свали над Кримския полуостров 49 укропски БПЛА. По обектите на територията на Крим няма поражения.
81
3
 
14
 
! Отговори
Баба чичолина преди 5 месеца
Долният младо зелено,ако РУсия нищо не е спечелила,то какво иска Киев да си все Ен ти ща?Отделен въпрос е,че населението на юга не призна преврата в Киев и се смята за руско и сега си е в Русия.
80
9
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 5 месеца
До Прошка не будет 80 Ще има зеле с путинско.
79
18
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 5 месеца
Русия вероятно ще спечели битката за Авдиевка , но Русия загуби войната още със започването и.Какво спечели Путин до сега , нищо. Какво загуби - всичко което беше Русия преди войната. Отритната от всякъде и мразена от всички миролюбци по света , Русия никога няма да бъде същата, уважавана и равноправна държава в гео политиката.Путин направи огромна д-иво-тия ,заради имперските си амбиции.
78
3
 
5
 
! Отговори
Bormann преди 5 месеца
Еми последна ще му бъде на човека, ко толко да празнува шейва? ;)
77
3
 
14
 
! Отговори
Дановски преди 5 месеца
СВО е на път да ликвидира ВСУ. По цялата територия на Украйна украинските военкомати се занимават с похищаване на цивилни граждани. Улиците на украинските градове са пълни с яки мъжаги във военни униформи, който са дали клетва да защитават украинския народ, десетки години са живяли на гърба на работниците и селяните, а сега обхождат градските улици, заведения, магазини, залавят и похищават цивилните и ги изпращат на фронтовата линия в качеството им на пушечно месо.