Бистрят бъдещето на Украйна в Давос

Днес се открива конференция за мирния план за Украйна
14 яну 2024 13:07, Александър Попов
260
Бистрят бъдещето на Украйна в Давос
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Делегация на правителството в Киев ще се срещне днес с представители на около 80 държави в швейцарския курорт Давос, за да обсъдят бъдещето на Украйна. Разговорите ще се състоят в навечерието на втората годишнина от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, предаде ДПА.

Така наречената Формула за мир на украинския президент Володимир Зеленски ще заеме централно място на събитието, което ще се състои преди началото на ежегодната среща на Световния икономически форум в Давос, която ще започне утре.

Планът от десет точки на Зеленски, представен за първи път в края на 2022 г., предвижда изтеглянето на всички руски сили от окупираните територии на Украйна, включително и от Кримския полуостров, съдебно преследване на руските военни престъпления, репарации и гаранции за сигурност. Освен това според плана руските лидери трябва да бъдат подведени под отговорност за ролята си в инвазията.

Русия напълно отхвърля плана на Зеленски и до сега не е била канена на предишните срещи.

Конференциите от този тип служат предимно за запазване на сплотеността между съюзниците на Украйна. Последната от тези срещи беше в Малта през октомври, отбелязва ДПА.

Самият украински президент не се очаква да присъства на четвъртото издание на разговорите, въпреки че през неуточнен за сега ден от следващата седмица ще бъде в Давос за Световния икономически форум - смятан за едно от най-важните места за срещи на висши политици, водещи мениджъри и учени, борещи се с глобалните предизвикателства.

Зеленски е зает с мобилизирането на подкрепа за страната си на фона на нарастващите признаци на умора от войната в един от основните поддръжници на Киев - САЩ, както и в някои части на Европа.

По-рано тази седмица той отхвърли идеята за прекратяване на огъня, заявявайки, че това би било от полза единство и само за Москва, тъй като ще даде на Кремъл време да се прегрупира и да попълни запасите си от боеприпаси.

На 24 февруари се навършват две години, откакто руският президент Владимир Путин нареди началото на инвазия по суша, море и въздух срещу съседна Украйна, отбелязва ДПА./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: украйнаДавос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Дела трябват, а не думи." - На дела не могат да изгонят руснаците от Украйна, но виж на думи са много големи. Когато и на дела станат големи, тогава думите им могат да се превърнат в реалност, иначе ще си останат само празни приказки за бал_ъци.
215
7
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 месеца
Скоро рашките ще мият тоалетните на Европа. Глад то мийт ю бухахаха
214
4
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 месеца
Да бистрят бъдещето на Русията, дето и яйца по магазините нямало.
213
0
 
5
 
! Отговори
Силно НАДЦЕНИЛИ СЕ преди 3 месеца
Как ще обсъждат бъдещето на Украйна като то не зависи от тях. Ако искаха да обсъждат каквото и да е трябваше да поканят Путин и да го слушат много вномателно.
212
1
 
11
 
! Отговори
Кукундрел преди 3 месеца
Нашмърканият просяк-милиардер скоро няма да има с какво да оправдае жалкото си съществуване.
211
2
 
9
 
! Отговори
седянка седянкова преди 3 месеца
Това ми прилича на правене на сметки без кръчмаря! Няма лошо. Нека си говорят, да се намират на приказка и раздумка, да пийнат по едно за кураж, но решенията се вземат на друго място и от други.
210
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
И още нещо. На мен ми се струва, че Съветският съюз ще бъде вузроден и дори разширен. Тогава Крим ще е пак на УССР :)
209
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Не искам да бъда груб,но точно сега е момента да се пусне някоя такткческа ядрена единица в Давос. Да видите, как изведнъж светът ше се оправи.
208
0
 
12
 
! Отговори
Bad Face преди 3 месеца
Какво избистриха? Швейцарците им обясниха, че сметки без кръчмар и мир бе Русия е невъзможно да се случи там. Това ще е последната безсмислена сбирка по тази тема, повече няма да си губят времето с фашиста Зеленски. Това казват световните информационни агенции.
207
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинците не им ли омръзна да ги лъжат и използват
206
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Изгореха си хохлите с тия "приятели", дето ги курдисаха на топа на устата.
205
1
 
19
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Зелении продава подареното оръжие и си пазарува имения и диаманти за олеса. Въпрос на време е да бъде наказан от военните си. Той и за това вече не се задържа в укр , а е по самолетите и хотелите.
204
1
 
16
 
! Отговори
Конфуций преди 3 месеца
Какво показва историята - който е окупирал територии не се е изтеглял - Турция (Кипър), Израел (Палестина) и т.н. Така ще стане с Русия. Войната ще продължи поне 10 години а може и повече, Русия няма да се откаже от това, което е постигнала, а щатите се отказват постепенно от подкрепата защото осъзнават че Украйна се превтъща в бездънна яма за пари а Русия става все по-силна в тази война.
203
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази формула на мира нито е формула, нито е за мир. Тя е просто списък с неизпълними мечти, чиито преследване обриса Украйна на многомъка.
202
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
100% от присъстващите на Давос са там заради кетъринга. Пука им за нещо друго освен да се налапат.
201
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хаха плана на Зеления = вечната война.
200
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оле хорааа, юахнете коментар 203 на Хахахаха
199
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ох, многосе притеснявам, хора! Лидерите в Давос да успеят да помогнат :(
198
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АМИ ТЕГЛИЛИ СА ИМ ШУТА НА ХОХЛИТЕ. РЕШЕНИЕ НАНАЙ.
197
1
 
22
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 3 месеца
Приключваме войната, почваме отново ковида!