Бистрят бъдещето на Украйна в Давос

Днес се открива конференция за мирния план за Украйна
14 яну 2024 13:07, Александър Попов
260
Бистрят бъдещето на Украйна в Давос
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Делегация на правителството в Киев ще се срещне днес с представители на около 80 държави в швейцарския курорт Давос, за да обсъдят бъдещето на Украйна. Разговорите ще се състоят в навечерието на втората годишнина от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, предаде ДПА.

Така наречената Формула за мир на украинския президент Володимир Зеленски ще заеме централно място на събитието, което ще се състои преди началото на ежегодната среща на Световния икономически форум в Давос, която ще започне утре.

Планът от десет точки на Зеленски, представен за първи път в края на 2022 г., предвижда изтеглянето на всички руски сили от окупираните територии на Украйна, включително и от Кримския полуостров, съдебно преследване на руските военни престъпления, репарации и гаранции за сигурност. Освен това според плана руските лидери трябва да бъдат подведени под отговорност за ролята си в инвазията.

Русия напълно отхвърля плана на Зеленски и до сега не е била канена на предишните срещи.

Конференциите от този тип служат предимно за запазване на сплотеността между съюзниците на Украйна. Последната от тези срещи беше в Малта през октомври, отбелязва ДПА.

Самият украински президент не се очаква да присъства на четвъртото издание на разговорите, въпреки че през неуточнен за сега ден от следващата седмица ще бъде в Давос за Световния икономически форум - смятан за едно от най-важните места за срещи на висши политици, водещи мениджъри и учени, борещи се с глобалните предизвикателства.

Зеленски е зает с мобилизирането на подкрепа за страната си на фона на нарастващите признаци на умора от войната в един от основните поддръжници на Киев - САЩ, както и в някои части на Европа.

По-рано тази седмица той отхвърли идеята за прекратяване на огъня, заявявайки, че това би било от полза единство и само за Москва, тъй като ще даде на Кремъл време да се прегрупира и да попълни запасите си от боеприпаси.

На 24 февруари се навършват две години, откакто руският президент Владимир Путин нареди началото на инвазия по суша, море и въздух срещу съседна Украйна, отбелязва ДПА./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: УкрайнаДавос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
36
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 4 месеца
Руснаците не могат да мръднат на повече от 25км от границата, щели към Европа да тръгнат хахахахахайахайаххайахай
15
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Обичат Руснаците да забавляват Укронацистите явно по повод тази среща в момента цяла Украйна е под въздушна тревога.
14
6
 
17
 
! Отговори
ВОЙНАТА СВЪРШВА? преди 4 месеца
Който от вас има повече рам гигабайти, може да си спомни, че войната започна точно СЛЕД срещата в Давос, което ме навежда на мисълта, че явно войната ще свърши след тази среща. Което е супер. Писнаха ни тези войни, айде успокойте се малко, руснаците с тяхната агресия още малко ще тръгнат към Европа.
13
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Формулата за мир на Кретенски е грешна и резултатът винаги ще е 0, както и напълно в наглия му и алогичен стил. Подобен списък с искания маже да предяви само силната страна, а Украйна определено не е. Да си беше подписал споразумението в Турция навремето. Сега и Украйна щеше да е цяла и разрушенията и жертвите много по-малко, защото както и да свърши вече ще е много по-зле като краен резултат.
12
2
 
31
 
! Отговори
много странно преди 4 месеца
звучи това в плана да има изтегляне на руските сили ??? изтегляне означава русия доброволно да изтегли войските си което няма да стане . явно и зеления не си вярва ,че може да победи иначе би записал изгонване или изтласкване на руските войски...трябва да се чете между редовете и виждаме че и зеления не си вярва
11
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искрено ме разсмяха с тоя план на Зеленски! Подозирам, че е възможно Путин да се задави от смях и да се възнесе! Хитро измислено!
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Размисли ли се гущерите.
9
5
 
34
 
! Отговори
СИФ=СИВ преди 4 месеца
Уау, за първи път новина, в която няма словосъчетанието "непредизвиканата, пълномащабна агресия".Светът се променя.
8
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Планът на Зеленски е перфектен! Аз също имам подобни планове за другия месец. Да водя Тейлър Суифт на село, да чисти, да изтупа чергите, а вечер да си я търкалям в обора.
7
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Президентът Путин е този, който ще реши къде да спре в Окрайна. Той ще реши на полската граница ли ще спре или ще стигне до Лондон.
6
7
 
38
 
! Отговори
Мечока Иван преди 4 месеца
Аз имам последната дума. Не го забравяйте.
5
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Давос милиардерите учат милионерите колко бедно трябва да живеят останалите :) Тази година ще намекнат може би къв е плана за Европа която от 10 години е в назадък и няма светлина в тунела . Има два варианта да видим дали ше намекнат нещо . И двата няма да ви харесат.
4
5
 
40
 
! Отговори
Сметка без кръчмар преди 4 месеца
Това е като да наливаш вода в продънено буре. Наливаш,а то не се пълни. А сега да ви кажа,Русия е тази,която ще реши къде да спре в Украйна. Най вероятно е по линията Одеса Киев Харков. Останалата територия не я интересува. Там ще останат около десет милиона укри,колкото две Българии и няма да са заплаха за мечката. В 2026 г. войната ще приключи,а тези в Давос до тогава ще заседават още десетки пъти
3
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Планът от десет точки на Зе-удавника е смерка без кръчмар.
2
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Брей от Девос че наредят на Путин са спре,и какво ни интересува Украйна
1
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тоя пак не си е взел дозата, ръцете му потни, постоянно ги бърше и се облизва, няма търпение да свърши срещата че да напудри носа