Бистрят бъдещето на Украйна в Давос

Днес се открива конференция за мирния план за Украйна
14 яну 2024 13:07, Александър Попов
260
Бистрят бъдещето на Украйна в Давос
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Делегация на правителството в Киев ще се срещне днес с представители на около 80 държави в швейцарския курорт Давос, за да обсъдят бъдещето на Украйна. Разговорите ще се състоят в навечерието на втората годишнина от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, предаде ДПА.

Така наречената Формула за мир на украинския президент Володимир Зеленски ще заеме централно място на събитието, което ще се състои преди началото на ежегодната среща на Световния икономически форум в Давос, която ще започне утре.

Планът от десет точки на Зеленски, представен за първи път в края на 2022 г., предвижда изтеглянето на всички руски сили от окупираните територии на Украйна, включително и от Кримския полуостров, съдебно преследване на руските военни престъпления, репарации и гаранции за сигурност. Освен това според плана руските лидери трябва да бъдат подведени под отговорност за ролята си в инвазията.

Русия напълно отхвърля плана на Зеленски и до сега не е била канена на предишните срещи.

Конференциите от този тип служат предимно за запазване на сплотеността между съюзниците на Украйна. Последната от тези срещи беше в Малта през октомври, отбелязва ДПА.

Самият украински президент не се очаква да присъства на четвъртото издание на разговорите, въпреки че през неуточнен за сега ден от следващата седмица ще бъде в Давос за Световния икономически форум - смятан за едно от най-важните места за срещи на висши политици, водещи мениджъри и учени, борещи се с глобалните предизвикателства.

Зеленски е зает с мобилизирането на подкрепа за страната си на фона на нарастващите признаци на умора от войната в един от основните поддръжници на Киев - САЩ, както и в някои части на Европа.

По-рано тази седмица той отхвърли идеята за прекратяване на огъня, заявявайки, че това би било от полза единство и само за Москва, тъй като ще даде на Кремъл време да се прегрупира и да попълни запасите си от боеприпаси.

На 24 февруари се навършват две години, откакто руският президент Владимир Путин нареди началото на инвазия по суша, море и въздух срещу съседна Украйна, отбелязва ДПА./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: украйнаДавос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
27
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Украйна няма шанс.
195
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе всички са се нарочили да ядат мечешко, ама не им стиска.
194
0
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 месеца
Планът на Зеленски-НЕнаучна фантастика. Или развалена грамофонна плоча.
193
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абсолютно доказателство за това че Украйна не е и никога не е била суверенна държава, след като някой друг ще решава бъдещето и.
192
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще бистрят новата епидемия този път предварително ше ни окъпя
191
1
 
11
 
! Отговори
Мале... преди 3 месеца
Актьора си играе ролята в фантастичния си филм, а фронта се придвижва на запад. Даже САЩ предпазливо се отдръпна за да не задълбочи рецесията и недоволството на американците.
190
0
 
8
 
! Отговори
Ей преди 3 месеца
Ся ще ги призная рашките, ако имат точен прицел!
189
5
 
18
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
Събрание на психопати, три години и половина и ще изчезнат!
188
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крайно време е всички, които на 2 Април гласуваха за ЕС, НАТО и ценностите им, да отидат да воюват.
187
27
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 месеца
Какво се мъчи запада с тея рашки. Абе думни Москва с бомба, да се свършва. Аман вече. 3 години само това слушаме.
186
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крайно време е всички, които развяват украински знамена, да отидат да воюват.
185
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тагарев пред украинците: Заводите ни работят 24/7, пращаме ви оръжия и ще спечелите.. "Вярвам, че Украйна може да спечели". Това заяви в интервю за украинската служба на "Гласът на Америка" (Voice of America) министърът на отбраната Тодор Тагарев. "Тя може да възстанови териториалната си цялост, при условие че получи постоянна подкрепа от демократичните държави, включително политическа, финансова и не на последно място - военна подкрепа..
184
5
 
18
 
! Отговори
Серсема преди 3 месеца
Путин е милостив.Ако ударят едно коляно пред него ще им даде мир какъвто желае
183
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да си мисли за Давос'24, но да не забрявя Мюнхен'38. Тогава Чехия изрева. Сега Украина щесепосере с товасъвършенноидиотче.
182
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този заедно със онези 80 държави които ще обсъждат нещо толкова безумно ми прилича по скоро на наркоманска вечеринка на която всички надрусани си говорят как ще са първите заселили Марс а кокаина от утре ще е законен и безплатен навсякъде.
181
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 183 Тоя е уркоп щом пише Афганистан с "В" ,аз такъв българин неграмотен не познавам е може и да има,ама и другите неща щеше да ги бърка,а тоя иначе си пише
180
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наркозависимият Шут-прошляk защо няма да присъства на срещата в Давос?
179
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 180 82 ОБМР.Каква окупация бе кратун като хората от Донбас се бият на страната на Русия,а преди това срешу бандеровците.Е що няма никъде съпротива в тия окупирани територи,а даже има и такива украинци дето помагат на Русия,а не са в Донбас
178
5
 
28
 
! Отговори
Кръчмарят преди 3 месеца
Правят конференция по "мирният" план...Но без участието на най важният играч Русия ?! Интересно какви сметки си правят без кръчмаря ?
177
6
 
14
 
! Отговори
Близкото бъдеще преди 3 месеца
Този страхливец на снимката скоро ще бъде при своя идол нацисткия военнопрестъпник офицера от СС Степан Бандера... P.S. И разбира се при техният (Бандер Офците) общ гуру Адолф Хитлер. Най накрая Зеленски ще осъществи мечтата си !