Бистрят бъдещето на Украйна в Давос

Днес се открива конференция за мирния план за Украйна
14 яну 2024 13:07, Александър Попов
260
Бистрят бъдещето на Украйна в Давос
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Делегация на правителството в Киев ще се срещне днес с представители на около 80 държави в швейцарския курорт Давос, за да обсъдят бъдещето на Украйна. Разговорите ще се състоят в навечерието на втората годишнина от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, предаде ДПА.

Така наречената Формула за мир на украинския президент Володимир Зеленски ще заеме централно място на събитието, което ще се състои преди началото на ежегодната среща на Световния икономически форум в Давос, която ще започне утре.

Планът от десет точки на Зеленски, представен за първи път в края на 2022 г., предвижда изтеглянето на всички руски сили от окупираните територии на Украйна, включително и от Кримския полуостров, съдебно преследване на руските военни престъпления, репарации и гаранции за сигурност. Освен това според плана руските лидери трябва да бъдат подведени под отговорност за ролята си в инвазията.

Русия напълно отхвърля плана на Зеленски и до сега не е била канена на предишните срещи.

Конференциите от този тип служат предимно за запазване на сплотеността между съюзниците на Украйна. Последната от тези срещи беше в Малта през октомври, отбелязва ДПА.

Самият украински президент не се очаква да присъства на четвъртото издание на разговорите, въпреки че през неуточнен за сега ден от следващата седмица ще бъде в Давос за Световния икономически форум - смятан за едно от най-важните места за срещи на висши политици, водещи мениджъри и учени, борещи се с глобалните предизвикателства.

Зеленски е зает с мобилизирането на подкрепа за страната си на фона на нарастващите признаци на умора от войната в един от основните поддръжници на Киев - САЩ, както и в някои части на Европа.

По-рано тази седмица той отхвърли идеята за прекратяване на огъня, заявявайки, че това би било от полза единство и само за Москва, тъй като ще даде на Кремъл време да се прегрупира и да попълни запасите си от боеприпаси.

На 24 февруари се навършват две години, откакто руският президент Владимир Путин нареди началото на инвазия по суша, море и въздух срещу съседна Украйна, отбелязва ДПА./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: украйнаДавос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 82 ОБМР И кой е Зельо та Путин да го пита .На Зельо ми казва Джонсън,какво да прави после му нареждат да при контра щото са му дали кинти.Е ти ще водиш ли разговор с такъв човек или с тия дето му нареждат.Е Зельо е безгласна буква
155
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеления шмръку се държи като победител а не е. Като какъв диктува условият.
154
2
 
11
 
! Отговори
До 82-ОМБР преди 3 месеца
Ха-ха Путин ще пита зельо? По- глупаво скоро не бях чел.
153
15
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Каквото и да е решил путин,трябва да пита Зеленски дали ще го пусне на западния бряг на Днепър? Засега путинското високомерие сам да си пробие път на запад е твърдо блокирано,и то на териториите на псевдо републигите ДНР и ЛНР! Никой от давна не употребява израза "СВО върви по план". Нещо повече,плановете на путин за победа,и начините за постигането и търпят,едва ли не ежедневна промяна.
152
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще разпредебят Украйна като пица между Полша, Унгария и Беларус. Друг вариант няма.
151
2
 
15
 
! Отговори
Tой преди 3 месеца
Формула за Мир на Зеленски ми звучи ултра авангарна, в тази формула вярва само той и е напълно непостижима по нито една от точките.Западните му т.нар. партньори го знаят това добре, но го играят лицемери. Само един да изпищи и всички ще подкрепят невъзможност повече да се подържа този абсурд в който са се натъпкали всички.
150
20
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
80 държави от всички континенти застават зад Украйна и нейното исконно право да се брани! Отново вятърничевата русофилска опорка става на пух и прах! Как 79 държави ще слугуват на САЩ? Да приемем,че е именно така,защо тези държави избраха да застанат зад САЩ и Украйна,а не до рУСИЯ? Защото вярват,че техните интереси ще бъдат по-добре защитени споделяйки позицията на САЩ,а не руската...това е предостатачен мотив,има и други,но те са "гарнитура".
149
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен===В началото на 90-те год.,когато западните хищници си бяха помислили,че са надхитрили Русия,им размахваха залъгалката"заедно от Лисабон до Владивосток"! Тъй,че ако в момента Путин реши де тръгне на запад,няма защо да спира само до Лондон,директно до Лисабон!!! Крайно време е,западните хиени да си получат заслуженото за погубените милиони човешки животи и съсипани съдби!!!
148
1
 
3
 
! Отговори
Фитьо преди 3 месеца
Ще му подкрепя те плана,но заради медийните санкции Путин няма са да научи и ще си държи на своя план,който няма как да включва връщане на територии вече част от РФ.
147
2
 
17
 
! Отговори
Това е резултатът преди 3 месеца
От санкциите които затриха Украйна и икономиката на западна Европа и САЩ,като се вдигнаха цените десетократно и живота в натовските държави стана скъп и безсмислен за нормален живот.1 копейка не можаха да вземат от санкциите срещу Русия,а тепърва бумеранга ще се връща на залязващиите страни от Г-7.
146
2
 
12
 
! Отговори
Бъдещето е: преди 3 месеца
Яко навеждане и широко разтваряне на бузитеее.......другото е ясно!
145
2
 
15
 
! Отговори
Украйна е преди 3 месеца
Руска околия във Руската федерация.
144
3
 
10
 
! Отговори
Всеки украинец преди 3 месеца
Е добре дошъл в Руска-Украйна,пердон, Украйна,няма такава държава.
143
2
 
7
 
! Отговори
Украйна става преди 3 месеца
Колкото Косово,залепена в Молдова.
142
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Положението е сериозно,даже отчайващо!Но, не се бойте! ние знаем че последната дума винаги дядо Иван я казва!
141
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бистрели бъдещо на Украйна...т.е. гледат как да се измъкнат отлайната...каква част от територията Украйна да е за Русия и колко за рептилите от Давос и да ликвидират наркомана или да го оставят да си харчи парите
140
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма какво да бистрят. ООкрайна вече е 404... Всичко свърши още 2014 г. Западът се чуди как да се измъкне, но късно е. Мочокът си отхапа полагаемия пай и на западните зяпачи само им остава да наблюдават безучастно.
139
2
 
17
 
! Отговори
украйна е пътник преди 3 месеца
запътила се е към присъединяване към РФ, там където и е мястото, вече е решено. И забравете за каквато и да е там възможност за делене, няма да стане, вас вече никои не ви пита и няма да се съобразява с болните ви имперски амбиции.
138
2
 
22
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
Сънува ли зельо сънува те руснаците ги разбиха отделно вече отливат бетона за оградата на новите граници на Русия той пак бръщолеви глупости да ме дадат некой лев за лукс на олигарсите покрай него!!!П.рст по пр.ст укройнец!!!
137
3
 
17
 
! Отговори
Жиката преди 3 месеца
Това е истината,само Тагарев не вярва .Тъпо нещо е Бг политикът.