ЕС атакува Орбан: Пада ветото за Украйна или спираме парите

Брюксел търси начин да прескочи единодушието
29 яну 2024 21:45, Петър Бойчев
167
ЕС атакува Орбан: Пада ветото за Украйна или спираме парите
Снимка БГНЕС

ЕС ще призове своите държави членки да спрат цялото финансиране на Будапеща, ако Унгария не се откаже от обещанието си да наложи вето на предложения от блока пакет от военна помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, става ясно от изтекъл документ, изготвен от служители на Европейския съвет, който стана достояние на Financial Times.

Европейският съвет се готви да проведе специална среща на върха на 1 февруари, на която лидерите на ЕС ще обсъдят четиригодишния пакет за финансиране на Украйна в размер на 50 млрд. евро. По време на последната среща на върха през декември ЕС не успя да постигне консенсус по дългосрочния бюджет на блока, който включва средства за Украйна, поради противопоставянето на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Изтеклият документ, изготвен от служители в Европейския съвет, критикува "неконструктивното поведение на унгарския премиер", като същевременно създава рамка за страните да намалят окончателно финансирането от ЕС с намерението да "изплашат пазарите, да предизвикат масово пускане на валутата на страната във форинт и рязко увеличаване на цената на заемите“.

В предполагаемия документ се отбелязва също, че Брюксел ще се стреми да повлияе на доверието на инвеститорите в способността на страната да създава работни места и да стимулира растежа.

Унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока заяви, че Будапеща не е запозната с документа, но че страната му "не се поддава на натиск". Бока допълни, че "Унгария не установява връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до фондовете на ЕС и отхвърля това, което правят други страни".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по-рано през януари, че ЕС ще приеме пакета с 26 членове, което предполага, че е възможно това да стане без съгласието на Унгария. Тя добави, че "силно предпочита" помощта да мине с одобрението на всички 27 държави членки.

Не е ясно как ще се осъществи подобен ход за заобикаляне на необходимостта от единодушна подкрепа.

ЕС обмисля да използва и кризисния вариант за отнемане на правото на глас на Унгария, ако тя отново наложи вето на пакета от 50 млрд. евро помощ за Украйна на предстоящата среща на върха на Европейския съвет следващата седмица.

По-рано Унгария сигнализира, че евентуално би вдигнала ветото при условие, че помощта се преразглежда на годишна база. Някои страни от ЕС изразиха скептицизъм по отношение на предложението, настоявайки, че Унгария ще блокира финансирането всяка година, като същевременно ще търси допълнителни отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те ЕС са минали малко към похватите на мафията.
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕСССР показа истинското си лице.
132
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
значи излизаме от ес и тои се разпада това не е никаква организация а пералняза пари украина не е член на нищо а получава траншове от нашите пари заваксините да не говорим аз подкрепям орбан финансов одит на ек
131
2
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 2 месеца
До Констатация. Вие живяли ли сте в периода до 1989 година,за да говорите така. Служиш в казарма,ходиш по бригади,нямаш право да пътуваш на Запад,нямаш право да критикуваш социализма или да правиш митинги,нямаш право свободно да притежаваш западна валута,нямаш право да преминаваш граничната зона(само до 30 км от границите),нямаш право да разговаряш с хора от Запад и т.н и т.н. Трябва да изброявам 3 дни забрани само.
130
1
 
4
 
! Отговори
Констатация преди 2 месеца
Европейският съюз е лоша проекция на Съветския съюз, но много по-злокобна и и много по-обречена. Кукловодите отзад са същите. Нека "коментаторите" на Сорос ми отговорят на въпроса " Защо Великобритания напусна ЕС! Четете и се наслаждавайте на лазим и невежество.
129
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Мех, коригирал си круши. Ако има спорт в който тpoлчетата сте ненадминати това са лъжите. Целия ЕС на малкия пръст неможе да ви стъпи. :)
128
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Явно не са дорасли унгарците до демокрацията на ЕС." - Явно не са пропаднали унгарците, до псевдо-демократичните лъжи на ЕС - ето, коригирах ти го :)
127
5
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Хмм... надявах се да им бият шута перманентно. Явно не са дорасли унгарците до демокрацията на ЕС. От сума време тоя руски агент ги държи в юмрук а единствения им протест беше като реши да им облага интернета на мегабайт. Дано ги разкарат, може да им хареса да им хареса в руския мир.
126
5
 
6
 
! Отговори
Янева преди 2 месеца
Тези укри първо да си измислят език и после да претендират за държава! Полско-руският диалект на който говорят е неразбираем за самите тях! На запад говорят на полски, на изток на руски, а в средата на шльоковица!
125
5
 
6
 
! Отговори
Агент 008 преди 2 месеца
Орбан изглежда все по о.с.ран и обран.Препоръчваме мехлем за дюпе.
124
6
 
5
 
! Отговори
Дивуй преди 2 месеца
И когато изродчетата управляващи ЕС след няколко години решат ,че на Украйна трябва да се дадат 500 милиарда евро какво ще направят евроовцете?
123
5
 
11
 
! Отговори
Иван Иванов преди 2 месеца
ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ЦЕЛИЯ НЕ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ СЕ СЪСТОИ САМО ОТ ДВЕТЕ КРАДЛИВИ КАТЕРИЧКИ НА КРАВАРИТЕ, ЛАЙНАНАТА УРСУЛА И ШИРОКОКОРЕМЕСТИЯ ВАРЕЛ, ИЛИ КАКТО Е КАЗАЛ ПОЕТА " А ВИИ, ВИИ СТЕ ***", ТОЕСТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СМЕ *** ЗАЩОТО ГИ ТЪРПИМ ВСЕ ОЩЕ. ДОКОГА БРАТЯ БЪЛГАРИ ЩЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ НАГЛИ И КРАДЛИВИ КАТЕРИЧКИ.
122
4
 
9
 
! Отговори
gg преди 2 месеца
Нещо незаконно ли прави Унгария? Не. Просто ЕС обича да извива ръце, когато не може да постигне целите си легално. Британците взеха много мъдро решение, за което "приятелите" им от ЕС не пропуснаха да ги накажат.
121
1
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Унгарците ако ще си дават г.....а ще го дават за много пари,не кат нашите ефтините калдаръмкукони!
120
1
 
12
 
! Отговори
Дивергент преди 2 месеца
А защо не се застъпват така и за ветото на Австрия за влизането ни в Шенген?
119
3
 
16
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
Па, спрете парите за Австрия, докато не ни приемат в Шенген. Всички останали не ни приемат, само те се запъват. Защо Унгария ще я изнудваме, а Австрия ще се подиграва с нас.
118
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демократично изнудване
117
8
 
23
 
! Отговори
ха ха преди 2 месеца
демократите отнемат еднолично право на глас, АЛО европата на пет скорости къде отивате вие бе, кой ще ви търпи бе? Защо погазвате установени правила на ЕС които се прилагат с години. Що не отнемете правото на глас на Австрия и Нидерландия за Шенгенското пространство за България и Румъния аааааааааа? Щото си правите кавото искате и каквото ви изнася. Но нека Орбан ви покаже какво представлявате.
116
8
 
22
 
! Отговори
Орбан преди 2 месеца
ще ви го сложи, ще наложи вето на повечето ви решения и приключвате. А Унгария ще излезне от ЕС и кво ще им направите, прости ***.
115
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не драга ми лайен ,това ли е демокрацията,да налагате с диктат,върху една суверенна Унгария,дали да гласува ,или не гласува военната помощ за у крайна,нали сте против войната,а вие въоражавате една държава срещу друга.