ЕС атакува Орбан: Пада ветото за Украйна или спираме парите

Брюксел търси начин да прескочи единодушието
29 яну 2024 21:45, Петър Бойчев
167
ЕС атакува Орбан: Пада ветото за Украйна или спираме парите
Снимка БГНЕС

ЕС ще призове своите държави членки да спрат цялото финансиране на Будапеща, ако Унгария не се откаже от обещанието си да наложи вето на предложения от блока пакет от военна помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, става ясно от изтекъл документ, изготвен от служители на Европейския съвет, който стана достояние на Financial Times.

Европейският съвет се готви да проведе специална среща на върха на 1 февруари, на която лидерите на ЕС ще обсъдят четиригодишния пакет за финансиране на Украйна в размер на 50 млрд. евро. По време на последната среща на върха през декември ЕС не успя да постигне консенсус по дългосрочния бюджет на блока, който включва средства за Украйна, поради противопоставянето на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Изтеклият документ, изготвен от служители в Европейския съвет, критикува "неконструктивното поведение на унгарския премиер", като същевременно създава рамка за страните да намалят окончателно финансирането от ЕС с намерението да "изплашат пазарите, да предизвикат масово пускане на валутата на страната във форинт и рязко увеличаване на цената на заемите“.

В предполагаемия документ се отбелязва също, че Брюксел ще се стреми да повлияе на доверието на инвеститорите в способността на страната да създава работни места и да стимулира растежа.

Унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока заяви, че Будапеща не е запозната с документа, но че страната му "не се поддава на натиск". Бока допълни, че "Унгария не установява връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до фондовете на ЕС и отхвърля това, което правят други страни".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по-рано през януари, че ЕС ще приеме пакета с 26 членове, което предполага, че е възможно това да стане без съгласието на Унгария. Тя добави, че "силно предпочита" помощта да мине с одобрението на всички 27 държави членки.

Не е ясно как ще се осъществи подобен ход за заобикаляне на необходимостта от единодушна подкрепа.

ЕС обмисля да използва и кризисния вариант за отнемане на правото на глас на Унгария, ако тя отново наложи вето на пакета от 50 млрд. евро помощ за Украйна на предстоящата среща на върха на Европейския съвет следващата седмица.

По-рано Унгария сигнализира, че евентуално би вдигнала ветото при условие, че помощта се преразглежда на годишна база. Някои страни от ЕС изразиха скептицизъм по отношение на предложението, настоявайки, че Унгария ще блокира финансирането всяка година, като същевременно ще търси допълнителни отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
9
 
20
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Туй нещо вече не е съюз на равноправни, а уродливо творение пълно със скъпоплатени чиновници, които си клатят краката, измислят смешки, мачкат тези, които не им се подчиняват в абсолютно всичко. Бан.да шантажисти готова да помага и 100 години на ук.ри. Интересно, кой освен Орбан ще има смелост да каже на поредната седЕнка, че не може повече да изсипва кинти в тази война.
53
8
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Унгария е държава!
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обран са плашунка путин дан му прати танкуити! Там е проблемата!
51
8
 
23
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
ЕС се разпада.САЩ е на ръба на гражданска война.Русия бие украйната.Възраждане и съюзниците им ще победят и ще има Европа на нациите.Стягайте се комплексирани либерасти,продължавайте да си халюцините.Събуждането ще бъде рязко.
50
21
 
5
 
! Отговори
Фашиста Орбан преди 3 месеца
Гризна Дръвцето
49
13
 
2
 
! Отговори
Онзи преди 3 месеца
Дтериторията на унгарците е най-неприятното място от където преминавам. Всеки път без да спирам никъде ако е възможно. Даже ме е гнус да ходя по малка нужда там.
48
4
 
24
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
нека Орбан да говори пред ЕП на живо пред цял свят и зададе един въпрос, АКО НЯКОЙ ИСКА ДА ДАВА ПАРИ НА УКРАИНА, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО СПРЕ, КОГАТО СЕ ДАВАТ ОТ ОБЩИТЕ СИ ИМА ПРАВИЛА! просто. и ясно. сиреч мераклиите да платят от собствените , ЕС НЕ Е ВОЕНЕН СЪЮЗ!
47
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ОРБАН РАЗГОНИ ФАМИЛИЯТА НА БЮРОКРАТИТЕ ЛЕЖАЧИ
46
3
 
24
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
иначе ще им пратят танковете ли?
45
3
 
15
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
след 10 г когато Турция поиска Ю България за да спира мигранти, всички ще направят същото, или ще ни спрат парите, или даваме земята.... Ако съм на Орбан, веднага организирам референдум за нато, ако Урсула не й дойде акъла и за ЕС! НО НЯМА ДА ГО АКТИВИРАМ ВЕДНАГА , а когато трябва
44
5
 
4
 
! Отговори
Не е точно така преди 3 месеца
До Анонимен 52 --- ЕС-то го има, но СеСеСеРето се утече у ряката, че повлече и СИВ, и Варшавския дагавор, и Сателитите. Ти май не си си измил червените гурели още.
43
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обран ще влоши отношенията си с най близките си партньори и с Украйна! На дъpтия ли разчита, дето утре ша го препарират! Води страната към пропаст
42
14
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Никой не го изнудва. Щом поставя националните си интереси над европейските, значи няма да взима европейски пари. Заради две села в Украйна да предаде цяла Европа, е свин ство. Никой не го насилва по никакъв начин.
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Точно така е, ЕС = СССР
40
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Унгария не е в Европа, щом се дели от нея, за да защити руските имперски интереси! Плачат за санкций, и да ходят да са оплачат на путин!
39
18
 
12
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Квичете с все сила,няма кой да ви чуе! Ще стане това което иска Европа,а не това което иска Орбан!
38
21
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Само така се действа с дебелите, но кухи тикви засрани от руската пропаганда. На Орбанчо ще му се постъжи животът, неизбежно е.
37
2
 
8
 
! Отговори
Галячев преди 3 месеца
До Киро Канадеца -- Може само да ги погалиш онези, ти и твоите сурдинки, по долните глави и толкоз.
36
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че те украинците са европейци, как ще ги гониш от Европа? РУСКИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ BATЯНКИ, МАРШ ОБРАТНО В АЗИЯ!
35
9
 
18
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 3 месеца
Тези в Брюксел са по-опасни и от комунистите. Изриване и съд след Евроизборите.