ЕС атакува Орбан: Пада ветото за Украйна или спираме парите

Брюксел търси начин да прескочи единодушието
29 яну 2024 21:45, Петър Бойчев
167
ЕС атакува Орбан: Пада ветото за Украйна или спираме парите
Снимка БГНЕС

ЕС ще призове своите държави членки да спрат цялото финансиране на Будапеща, ако Унгария не се откаже от обещанието си да наложи вето на предложения от блока пакет от военна помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, става ясно от изтекъл документ, изготвен от служители на Европейския съвет, който стана достояние на Financial Times.

Европейският съвет се готви да проведе специална среща на върха на 1 февруари, на която лидерите на ЕС ще обсъдят четиригодишния пакет за финансиране на Украйна в размер на 50 млрд. евро. По време на последната среща на върха през декември ЕС не успя да постигне консенсус по дългосрочния бюджет на блока, който включва средства за Украйна, поради противопоставянето на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Изтеклият документ, изготвен от служители в Европейския съвет, критикува "неконструктивното поведение на унгарския премиер", като същевременно създава рамка за страните да намалят окончателно финансирането от ЕС с намерението да "изплашат пазарите, да предизвикат масово пускане на валутата на страната във форинт и рязко увеличаване на цената на заемите“.

В предполагаемия документ се отбелязва също, че Брюксел ще се стреми да повлияе на доверието на инвеститорите в способността на страната да създава работни места и да стимулира растежа.

Унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока заяви, че Будапеща не е запозната с документа, но че страната му "не се поддава на натиск". Бока допълни, че "Унгария не установява връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до фондовете на ЕС и отхвърля това, което правят други страни".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по-рано през януари, че ЕС ще приеме пакета с 26 членове, което предполага, че е възможно това да стане без съгласието на Унгария. Тя добави, че "силно предпочита" помощта да мине с одобрението на всички 27 държави членки.

Не е ясно как ще се осъществи подобен ход за заобикаляне на необходимостта от единодушна подкрепа.

ЕС обмисля да използва и кризисния вариант за отнемане на правото на глас на Унгария, ако тя отново наложи вето на пакета от 50 млрд. евро помощ за Украйна на предстоящата среща на върха на Европейския съвет следващата седмица.

По-рано Унгария сигнализира, че евентуално би вдигнала ветото при условие, че помощта се преразглежда на годишна база. Някои страни от ЕС изразиха скептицизъм по отношение на предложението, настоявайки, че Унгария ще блокира финансирането всяка година, като същевременно ще търси допълнителни отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
12
 
32
 
! Отговори
Коцето преди 3 месеца
Орбан остана единственият здравомислещ в васална Европа.Явно цяла Европа се управлява от посолствата на САЩ.
113
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
туй ес много заприличва на ткзс...
112
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха честита демокрация..
111
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди това фермерите ще им разкажат играта!
110
5
 
20
 
! Отговори
Йок преди 3 месеца
Т.е. не може една страна да упражнява вето?За един Шенген питам.
109
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС си прави сметките без кръчмар.
108
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При това Унгария е технологично свързана с Австрия и води координирана политика! А за инфлацията - ако имат собствена валута, инфлацията поддържа конкурентен износа на стоки! Никоя компания няма да избяга!
107
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евро съюза използва комунистически приоми , нагли, дори не си правят труда да се прикриват, налагат диктатура и не им пука
106
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма да им дават пари за магистрали и мостове, за жп линия и гари и речни пристанища. Но танковата на НАТО откъде ще минават?
105
4
 
16
 
! Отговори
Демокрация преди 3 месеца
Хахахахахахахах,тоя филм сме го играли 45 години..ЕС=***
104
6
 
15
 
! Отговори
Мартин преди 3 месеца
В ЕС най скоро време ще има навесени по дърветата. А за психодесния пламнктон в нас, и по лоши времена идват, разбирам отворилите Белене, в случай че там са лежали подобни. Май ще има второ Белене. Времето на подскачащите изтича..
103
17
 
5
 
! Отговори
До Ghffh преди 3 месеца
Днес сутринта казаха , че унгарците официално са пуснали Швеция в НАТО , и тия тия ще отблокират и 50млрд. помощ за Украйна , "тя танцува едно лято " . Като ви казах че никой няма да им пусне аванта "маджарите " вие не вярвате " това не значи че ще им се размине .Унгария е с най голямата инфлация в ЕС , и най малкия финансов вятър ще накара инвеститорите да избягат с двеста , ей ти каквото почукало такова отговорило.
102
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че то има ли вече ЕС?Питам съвсем сериозно.Когато е основана тази общност се знае, че това е селскостопански съюз с 54 % пари за земеделие.Днес някакви кози и предатели пускат на европазара меркосур, а всички земеделски производители в Евросъюза са на протест.Има ли такъв съюз и докога?
101
11
 
31
 
! Отговори
Дядо поп преди 3 месеца
Като гледам харесванията, повечето хора са на моето мнение - това е подмолно изнудване и никаква демокрация. Браво на Унгария, срам за ЕС.
100
15
 
6
 
! Отговори
КОМУНДРУСАН ЯДЕГЪВНА преди 3 месеца
ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ПАЗИ ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ ДА НЕ ПАДНЕ Е НАДЕЖДАТА, ЧЕ ТРЪМП ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ А ПРЕЗИДЕНТ В ФАЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА!
99
17
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
БРАВО!!! УНГАРИЯ И БЕЗ ТОВА СМУЧЕ ОТ ЕС МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ДАВА!! ДА СИ СЪБИРАТ ПАРТАКЕШИТЕ И ДА СИ ПРАВЯТ НОВ СЪЮЗ С БРИКС :D
98
18
 
0
 
! Отговори
Анализатор преди 3 месеца
Но май и ние Българите ставаме като тях Унгарците-СССР през 1945 ни Обевява Война-влиза в България-избива много Българи заедно с Комунистите и затова им Издигаме Пеметници за Победата им над нас.
97
18
 
13
 
! Отговори
Анализатор преди 3 месеца
забравиха унгарците 1956 когато съветската армия размаза с танковете унгарското въстание~срам за унгарците
96
15
 
5
 
! Отговори
Ghffh преди 3 месеца
ЕС и фон Лай... каква беше, имали недемократично и нацистко отношение виждаш ли към такива "свободно" справедливи и защитаващи интересите на нацията си правителства ! Никой не те е трепал да влизаш насила в ЕС , подписал си договор, има си и правила които трябва да изпълняваш , като не ти изнася предприемаш постъпки и в трийсет дневен срок и си с двата крака в бленувания БРИКС ...да ама ние искаме да цоцаме , и да си правиме нашите игрички , никой не те насилва .
95
18
 
5
 
! Отговори
Ghffh преди 3 месеца
А не бе , стой та гледай как ще му резнат зелката , до сега не са се занимавали с него защото са имали друга работа и за това не е имало резултат. Богатият не е свикнал някакъв тарикат да му бърка в джоба .А този е популист та дрънка, с чужди пари помен прави , от рода на тиквата но много по умен и хитър , а нашия уцели времето, уцели средата и настройките на обществото, в друго време щеше да си продължава да отговаря за автомивката.