ЕС атакува Орбан: Пада ветото за Украйна или спираме парите

Брюксел търси начин да прескочи единодушието
29 яну 2024 21:45, Петър Бойчев
167
ЕС атакува Орбан: Пада ветото за Украйна или спираме парите
Снимка БГНЕС

ЕС ще призове своите държави членки да спрат цялото финансиране на Будапеща, ако Унгария не се откаже от обещанието си да наложи вето на предложения от блока пакет от военна помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, става ясно от изтекъл документ, изготвен от служители на Европейския съвет, който стана достояние на Financial Times.

Европейският съвет се готви да проведе специална среща на върха на 1 февруари, на която лидерите на ЕС ще обсъдят четиригодишния пакет за финансиране на Украйна в размер на 50 млрд. евро. По време на последната среща на върха през декември ЕС не успя да постигне консенсус по дългосрочния бюджет на блока, който включва средства за Украйна, поради противопоставянето на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Изтеклият документ, изготвен от служители в Европейския съвет, критикува "неконструктивното поведение на унгарския премиер", като същевременно създава рамка за страните да намалят окончателно финансирането от ЕС с намерението да "изплашат пазарите, да предизвикат масово пускане на валутата на страната във форинт и рязко увеличаване на цената на заемите“.

В предполагаемия документ се отбелязва също, че Брюксел ще се стреми да повлияе на доверието на инвеститорите в способността на страната да създава работни места и да стимулира растежа.

Унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока заяви, че Будапеща не е запозната с документа, но че страната му "не се поддава на натиск". Бока допълни, че "Унгария не установява връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до фондовете на ЕС и отхвърля това, което правят други страни".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по-рано през януари, че ЕС ще приеме пакета с 26 членове, което предполага, че е възможно това да стане без съгласието на Унгария. Тя добави, че "силно предпочита" помощта да мине с одобрението на всички 27 държави членки.

Не е ясно как ще се осъществи подобен ход за заобикаляне на необходимостта от единодушна подкрепа.

ЕС обмисля да използва и кризисния вариант за отнемане на правото на глас на Унгария, ако тя отново наложи вето на пакета от 50 млрд. евро помощ за Украйна на предстоящата среща на върха на Европейския съвет следващата седмица.

По-рано Унгария сигнализира, че евентуално би вдигнала ветото при условие, че помощта се преразглежда на годишна база. Някои страни от ЕС изразиха скептицизъм по отношение на предложението, настоявайки, че Унгария ще блокира финансирането всяка година, като същевременно ще търси допълнителни отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
18
 
! Отговори
Оставка преди 3 месеца
В какво превърнаха ЕС тези безгръбначни политици.
32
7
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Такъв натиск и изнудване дори и в СССР не е имало.
31
6
 
25
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
30
4
 
9
 
! Отговори
Пари нЕма и в склада преди 3 месеца
Служители на украинска оръжейна фирма заговорничат със служители на министерството на отбраната, за да присвоят близо 40 млн. долара, предназначени за закупуване на 100 000 минометни снаряда за войната с Русия", заяви Службата за сигурност (SBU) на Украйна
29
7
 
24
 
! Отговори
Bond преди 3 месеца
Орбан ще си го премести! Баба урсула и цялата шайка около нея са пътници след няколко месеца.
28
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крайно време! Тоя тьn "гражданин"нин няма да командва цяла Европа! Това е троянския кoнь на путин!
27
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крайно време! Тоя тьn *** няма да командва цяла Европа! Това е троянския кoнь на путин!
26
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Орбан плюска от общата софра, няма никви задръжки нерезът маджарски. Наскоро унгарците в туитър бяха пуснали една компилация 10 мин. само от речи на Орбан срещу Путин и Русия. Яко плюене и кълнене и накрая врътна дебелия газ.
25
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, но като падне ветото ще наскачат всички унгарски фермери с тракторите. Виктор Орбан не е балсама да допусне това. В момента нямат шанс да заплашват Унгария.
24
12
 
7
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 3 месеца
До Христо Христов - Абе, другарю-таваришч Гристов, ти да не пишеш от Матушката Радная, че си толкова вдъхновен. Не си ли виждате слабите крави и изтърбушената кална и блатна Рассия, а се опитвате да прехвърлите вашите недостатъци на Цивилизацията към която за щастие НЕ принадлежите. Так держать !
23
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Невероятна наглост от страна на чиновниците в ЕС, да тормозят държавна-членка на ЕС, за да издържат войната си. Още 50 млрд. за война, когато има протести в цяла Европа. Толкова ли няма други държави, да кажат 'Стига' на тази лудост? Задлъжняват бъдещите поколения докато воюват до последния украинец. Ще фалираме всички, освен че ще загубим войната.
22
4
 
18
 
! Отговори
Mмaaa... преди 3 месеца
Ha Изтoчния фpoнт нeщaтa нe вървят goбpe...
21
5
 
18
 
! Отговори
С преди 3 месеца
Хахах, евро-еврейски "демократи" !!!
20
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пада Байдън, пада и измисления ЕС, в който има различни стандарти на живот.
19
10
 
6
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 3 месеца
До Анонимен 11 - Удряш десятката от раз. На САЩ и ЕС им е през дедовият. Виж на путинчетата им пари яко на дирниците, вкл. и на дебелакът от Унгария. Словакът вече се премири - няма накъде да бяга. Иначе - народен пуч.
18
7
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Какво ревете, про'с'таци неграмотни? На 2 Април тласувахте за ЕС да ви командва!
17
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Парите са на европейските данъкоплатци, а не на Брюкселските чиновници, които ядат и пият парите на същите тези данъкоплатци! Браво, Орбан!
16
24
 
7
 
! Отговори
Венгрия преди 3 месеца
Беше до тук и оттук нататък - глад, мизерия, стачки, всенародни бунтове, пуч, и сваляне на одъртелия путинист от поста. Европа доказа на недомораслите червени потници, че освен сокроце-соблаго, може и да бие през ръцете и да чупи вратовете на залитнали към СеСеСеРе динозаври от унгарски произход.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И на него не му е лесно!
14
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фашисти,сър!