Нов корупционен скандал в Украйна: Присвоени са близо $40 млн.

Те са били предназначени за закупуване на 100 000 минометни снаряда
29 яну 2024 22:00, Нели Христова
177
Нов корупционен скандал в Украйна: Присвоени са близо $40 млн.
Снимка: БГНЕС

"Служители на украинска оръжейна фирма заговорничат със служители на министерството на отбраната, за да присвоят близо 40 млн. долара, предназначени за закупуване на 100 000 минометни снаряда за войната с Русия", заяви Службата за сигурност (SBU) на Украйна, съобщи "Евронюз".

SBU съобщи, че на петима души са повдигнати обвинения, като един човек е задържан при опит да премине украинската граница. Ако бъдат признати за виновни, те са заплашени  до 12 години затвор.

Разследването се провежда в момент, когато Киев се опитва да се справи с корупцията в стремежа си да ускори членството си в Европейския съюз и НАТО. Длъжностни лица от двата блока поискаха широкообхватни реформи за борба с корупцията, преди Киев да се присъедини към тях.

Украинският президент Володимир Зеленски беше избран на антикорупционна платформа през 2019 г., много преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Както президентът, така и неговите помощници представиха неотдавнашните уволнения на висши служители, особено това на Иван Баканов, бивш ръководител на Службата за държавна сигурност, през юли 2022 г., като доказателство за усилията им да се справят с подкупите.

Служители на службите за сигурност твърдят, че настоящото разследване датира от август 2022 г., когато длъжностни лица са подписали договор за артилерийски снаряди на стойност 36,45 млн. евро с оръжейната фирма "Лвовски арсенал".

След като получат плащането, служителите на компанията е трябвало да прехвърлят средствата на фирма, регистрирана в чужбина, която след това да достави боеприпасите в Украйна.

Стоките обаче така и не са доставени, а парите са изпратени по различни сметки в Украйна и на Балканите, твърдят разследващите. Главният прокурор на Украйна заявява, че средствата са били конфискувани и ще бъдат върнати в бюджета за отбрана на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
1
 
! Отговори
Ники Маус преди 2 месеца
а у нас по 10 милиарда за 3 дни в края на всяка година ... за над милион нема закон
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цяла Европа се напълни с украински бандюги и бокл-ци!
136
0
 
2
 
! Отговори
АвтоматАтентатПреврТ преди 2 месеца
Грабвайте телата някойк се изкряска.От охкащите тале към Киев полетяха сърцата,След тях дробовете двата, след което Комплекти далак, жлчка, стомах и черавата, сухочилните комплекти от ръцете и краката,Също очите и нервата,От жените яйчниците и тръбите с матката. . .еги от дека идат парите по милион за загиналите и органи по страните от 100 000 войника поне за 500 000 са подменени от ДСВО, Донорската СВОтка.ГрюненШайзера се бил разписал за 100тачка и оффшорирал милярдачка. АвтоматАтентатПреврат!
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аааааа без такива! В Украйна никой не краде!
134
0
 
4
 
! Отговори
Горд Европеец преди 2 месеца
А мислите ли, че не се отчитат и на американците, които лобират за тази "помощ" ?На палестинците им спряха парите заради подобен скандал...да видим сега.
133
0
 
5
 
! Отговори
АвтоматАтентатПреврт преди 2 месеца
Пасивност? Докато с големи проблеми руските авоари в чужбините могат да бъдат конфискувани.Има банкови закони.Съдилища.Оперативни групи.И Едно АТОМНО оръжие има.Какво има Киев?Киев има едно нахално крадливо,наркозависимо котило от алчни,мафиотизирани администратори,които крадът и крадът.Ако руските собствености са на списък.Кво УКР не са ли?Светът знае как Зеленкоидите оффшофират всеки цент,всеки патрон,всеки оръжеен болт.Плачевни военни резултати.Щатите знаят какво се постига с 300^9 $ в оръжие
132
0
 
14
 
! Отговори
Joko преди 2 месеца
"Откритата" кражба най-вероятно е "капка в морето" ! Сега става ли ви ясно защо Орбан не иска да подкрепи новата финансова помощ за Украйна.
131
0
 
5
 
! Отговори
Какво следва преди 2 месеца
Вече се говори, че САЩ ще назначат в Украйна колониална администрация. Един генерал с екип, който ще ръководи всичко свързано с армия, икономика и инфраструктура. Такава е западната практика за колонии, които не могат да се управляват сами.
130
0
 
2
 
! Отговори
Путин преди 2 месеца
А аз присвоих още 24000 кв. км. от украинъ като дадох жертви от 21 затворника и 3 китайски дрона бухаха бухахаха бухахаххаха
129
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А помните ли как след началото на войната и откритието, че руската армия изобщо не се е модернизирала (заради корупцията) и изведнъж разни хората почнаха да скачат от балконите си и да получават инфаркти...така се бори корупцията! След като всички корумпирани се "самоубиха" руската армия изведнъж дръпна напред и сега няма спиране.
128
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Клоунът беше избран не заради антикорупционната си програма, а защото обеща са сложи край на гражданската война, да обедини страната и да сключи мир! Затова рускоезичното население в източна Украйна гласува за него. Без техните гласове клоунът никога нямаше да стане прецедент!
127
0
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
40 миолиона Пари за банички!Колко окрадоха в по горните етажи на власта?А колко пари изпраха американците и англичаните там?
126
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Нещо ми намирисва. В Брюксел хванаха оня с белия прах за наркомана, а в украйна тия, дето щяха да плащат за кокаина. И сега какео правим?
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само?
124
1
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Прав е Орбан да блокира помощта за Украйна - милиарди евро , отиващи в джоба на нечий алчен бандеровец.
123
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
финансов одит на украина и ек за ваксините и траншовете за украина на каквооснование се раздават нашите пари а пари за палестина няма ли
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напълни нормално, нали Тагарев освен наш военен министър е и съвети на Украинското МО
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Измислена история да се симулира борба с корупцията. Най-много да не са се отчели на правилните хора. В ЕС пак заговориха за корупцията в Украйна и хоп история.
120
6
 
1
 
! Отговори
Кдкд преди 2 месеца
Това не е вярно... Долна руска пропаганда е..
119
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
40 милиона? Да не са 4 милиарда, а? Отначалото на войната се знаеше че наркомана е замесен в далавери от парите дадени му от запада. Тия чак сега откриват топплата вода.... - Западняци малоооумни, сър!