Нов корупционен скандал в Украйна: Присвоени са близо $40 млн.

Те са били предназначени за закупуване на 100 000 минометни снаряда
29 яну 2024 22:00, Нели Христова
177
Нов корупционен скандал в Украйна: Присвоени са близо $40 млн.
Снимка: БГНЕС

"Служители на украинска оръжейна фирма заговорничат със служители на министерството на отбраната, за да присвоят близо 40 млн. долара, предназначени за закупуване на 100 000 минометни снаряда за войната с Русия", заяви Службата за сигурност (SBU) на Украйна, съобщи "Евронюз".

SBU съобщи, че на петима души са повдигнати обвинения, като един човек е задържан при опит да премине украинската граница. Ако бъдат признати за виновни, те са заплашени  до 12 години затвор.

Разследването се провежда в момент, когато Киев се опитва да се справи с корупцията в стремежа си да ускори членството си в Европейския съюз и НАТО. Длъжностни лица от двата блока поискаха широкообхватни реформи за борба с корупцията, преди Киев да се присъедини към тях.

Украинският президент Володимир Зеленски беше избран на антикорупционна платформа през 2019 г., много преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Както президентът, така и неговите помощници представиха неотдавнашните уволнения на висши служители, особено това на Иван Баканов, бивш ръководител на Службата за държавна сигурност, през юли 2022 г., като доказателство за усилията им да се справят с подкупите.

Служители на службите за сигурност твърдят, че настоящото разследване датира от август 2022 г., когато длъжностни лица са подписали договор за артилерийски снаряди на стойност 36,45 млн. евро с оръжейната фирма "Лвовски арсенал".

След като получат плащането, служителите на компанията е трябвало да прехвърлят средствата на фирма, регистрирана в чужбина, която след това да достави боеприпасите в Украйна.

Стоките обаче така и не са доставени, а парите са изпратени по различни сметки в Украйна и на Балканите, твърдят разследващите. Главният прокурор на Украйна заявява, че средствата са били конфискувани и ще бъдат върнати в бюджета за отбрана на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А eврокочината намери ли пари да даде на Украйна?
77
2
 
16
 
! Отговори
курвата Украйна преди 3 месеца
Вместо да се обединят срещу агресора, те избягаха, вместо жените да работят на нощни смени в стоманолеярните да произвеждат снаряди както рускините през Великата отечествена, да отидат медицински сестри на фронта да спасяват ранените под грохота на снарядите, те укрокypвичките избягаха да забременяват от французи, белгийци, немци за да могат да останат в западна Европа, вече много са родили деца от местните. А мъжете се дегизират като жени за да избягат от Украйна.
76
20
 
2
 
! Отговори
456 преди 3 месеца
Под всяка статия, 2-3 копейки копират едни и същи кремърски опорки, никаква мисъл, никаква креативност, просто ги преписват. Живота им бил скъп. Не е скъп живота, а изкарване малко пари и ако се чудите защо, защото не влагате мисъл, нямате критично мислене и сте спрели да се развивате, а чакате някой да ви оправи
75
1
 
6
 
! Отговори
Шелок Холмз преди 3 месеца
Интересното е, че са ги гванали и средстата ще бъдат върнати в държавния бюджет, а краденето от България - НИКОГА. Незначителна разлика.
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чипове от перални t . me/governorgeneralN/1734
73
0
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 3 месеца
а, верно ли има корупция в Украйна
72
14
 
3
 
! Отговори
Опалски преди 3 месеца
Няма толкова низша нация като рушнята. Гледах срещата на пуйлото с инвалиди от есвеото. Едно низше мобилизирано младо войниче му благодареше за протезата, но се оплака че докато било на есвеото, кредитните му задължени се увеличили много. Отвратилно направо.
71
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна е в състояние на тотална война, Русия - на ниво военна операция. Украйна не е държава, няма бюджет, няма икономика, всичко зависи от това колко ще изпросят и какво ще им дадат. Изборите са отменени, населението няма право да напуска страната, вече мобилизрат жени и 17 годишни. В Русия няма тотална война, руснаците живеят нормално и знаят че там някъде се провежда военна операция. Русия се развива, Руската икономика през 2023 г. стана номер едно в Европа, безцеремонно свали от пиедестала куцата патица Германия.
70
2
 
14
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
В Прага като чуеш думата украинец и нормалните чехи изръпваха в ужас. Говоря за години преди войната. Пристигаха на талази с някакви автобуси и бачкаха по строежите при температури -10 градуса. Един приятел издържа на един строеж с тях само един ден. Вика всички други украинци, само аз българин, в обедната почивка забиваха ножове в една врата. Живееха в така наречени "обитовни", нещо като казарма с по 40 50 украинеца спят в едно помещение. Бачкаха за минимално заплащане, често и без осигуровки.
69
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тука разни копейки и центчета война форумна водят, кой от кой по голяма п,р,о,с,т,о,т,и,я ще измисли, па през това време укрия у,м,ре, няма оръжие, няма хора, няма пари, факти кво да правиш, а вие си продължавайте креватната битка с надежда да промените нещо, нас дето не ни вълнуват тея неща си ви гледаме сиира.
68
1
 
4
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Какво толкоз, пак ще ги пуснат предсрочно в ес, нато и където пожелаят. А зеления дали ще коментира, дали ще го поканят на всякакви срещи в чужбина, да му чуят мнението? Той нали е сладкодумен, когато моли и нарежда.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я! Тоя арестуваха ли го вече?
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Румънски и унгарски политици направиха изявления, че и те искат парчета от Украйна, там били техни територии.
65
1
 
8
 
! Отговори
а бе преди 3 месеца
А бе! А какво става с членството на Украйна в ЕС. Приеха ли я вече Украйна в ЕС?
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Eврокочината излезе ли от рецесията?
63
7
 
3
 
! Отговори
До 21 век преди 3 месеца
Малко след това в Русия за пръв път пускат тоалетната хартия по магазините
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БАЦЕ ПРИСВОИ ТОЛКОВА ОТ 10 КИЛОМЕТРА МАГИСТРАЛА
61
1
 
5
 
! Отговори
До70 преди 3 месеца
Ми точно като типичния кравороб бе, що бягали на запад да бачкат, що карали западни таралясници и т.н. едни и същи оФце сте бе.
60
2
 
11
 
! Отговори
21 век преди 3 месеца
В средата на 20 век, през 1957 година Русия пуска първият в историята спътник в Космоса. В първата четвърт на 21 век, 2024 години в САЩ разработват нови методи за екзекуция и душат 26 минути човек с нов метод за удушаване с газ.
59
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Гиб Мелсън питал си леля си къв цвет са и кюлотите, ***. режисюра те пуска по пързалката, а ти твориш скудоумие след скудоумие