Нов корупционен скандал в Украйна: Присвоени са близо $40 млн.

Те са били предназначени за закупуване на 100 000 минометни снаряда
29 яну 2024 22:00, Нели Христова
177
Нов корупционен скандал в Украйна: Присвоени са близо $40 млн.
Снимка: БГНЕС

"Служители на украинска оръжейна фирма заговорничат със служители на министерството на отбраната, за да присвоят близо 40 млн. долара, предназначени за закупуване на 100 000 минометни снаряда за войната с Русия", заяви Службата за сигурност (SBU) на Украйна, съобщи "Евронюз".

SBU съобщи, че на петима души са повдигнати обвинения, като един човек е задържан при опит да премине украинската граница. Ако бъдат признати за виновни, те са заплашени  до 12 години затвор.

Разследването се провежда в момент, когато Киев се опитва да се справи с корупцията в стремежа си да ускори членството си в Европейския съюз и НАТО. Длъжностни лица от двата блока поискаха широкообхватни реформи за борба с корупцията, преди Киев да се присъедини към тях.

Украинският президент Володимир Зеленски беше избран на антикорупционна платформа през 2019 г., много преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Както президентът, така и неговите помощници представиха неотдавнашните уволнения на висши служители, особено това на Иван Баканов, бивш ръководител на Службата за държавна сигурност, през юли 2022 г., като доказателство за усилията им да се справят с подкупите.

Служители на службите за сигурност твърдят, че настоящото разследване датира от август 2022 г., когато длъжностни лица са подписали договор за артилерийски снаряди на стойност 36,45 млн. евро с оръжейната фирма "Лвовски арсенал".

След като получат плащането, служителите на компанията е трябвало да прехвърлят средствата на фирма, регистрирана в чужбина, която след това да достави боеприпасите в Украйна.

Стоките обаче така и не са доставени, а парите са изпратени по различни сметки в Украйна и на Балканите, твърдят разследващите. Главният прокурор на Украйна заявява, че средствата са били конфискувани и ще бъдат върнати в бюджета за отбрана на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
9
 
! Отговори
КуКлус преди 3 месеца
Страхотен бизнес върти Зеленски :) Осама Бен Ладен 2-ри номер ! Само да знае че един ден и той ще стане неудобен !
57
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
***, ако се повториш тая вечер аритмията ше те затрие
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Байдън сега изпитва трудности с отпускането на нов пакет помощ за Украйна, така че съюзниците на Киев "са в много критичен етап" - Шолц. Шолц призова европейските партньори да засилят финансовата и военната подкрепа за Украйна, съобщава Bild. Той възнамерява "да говори в Европа за това как всеки може да увеличи и разшири своя принос". Шолц смята, че в други европейски страни, за разлика от Германия, военната подкрепа често е "ограничена".
55
1
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Преди доста години питах една американка, която току що беше пристигнала в Прага от Киев и каза, че много й харесва Прага.. Между другото не знам защо но повечето американки много харесваха града и много тях казваха, че това е най красивия град в Европа. Поговорихме и след като разбрах че идва от Киев я попитах дали й е харесало там. Тя ми каза: "Има голяма разлика между двата града." Попитах я каква е разликата? Тя ми отговори много кратко "Като разликата между деня и нощта"
54
3
 
3
 
! Отговори
888 преди 3 месеца
Копейките избиват рибата с неадекватни коментари. Една копейка обяснява, че сме живеели в панелите от соца - ми пич ти сигурно живееш в панелката дето се предава по наследство и си мислиш че, всички са толкова закъсали. Друга вика, че Русия мачкала на фронта, а бе момче за 700 дни мачкане Русия е с 400 000 войничета назад и е напреднала с 30км. Става ли си , как мислиш
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То в кое стaдо няма мpша! Важното е ,че има контрол и гласност! И все пак 40 млн. са нищожни части от процента от средствата предназначени за трепане! А как е в русия?
52
4
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
До 66 Отивай на лекар! Може направо на фронта при твойте руски из_чадия да "мачкате" заедно! Айде въс!
51
3
 
1
 
! Отговори
а бе преди 3 месеца
А бе. А защо в Европарламента предлагат да депортират украинците от ЕС да се бият с агресора Путин който без никаква причина нападна мирна и демократична Украйна която процто си седеше мирни и нищо не правеше, а? Аз не съм чул други бежанци в ЕС да ги депортират да се бият в страните си където се води война, напротив - хранят ги. Що така бе, що така с украинците, да не би да са нещо втора категория хора украинците?
50
5
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 месеца
класически татарски русофил, винаги всичко под общ знаменател. НИЕ, живееме в панелки, НИЕ, караме на руски бендзин, НАШИТЕ компутери, НАШИТЕ заводи. единствения принос на НАШИЯ класик, е че като издиша отделя въглероден диоксид да се храни на жена му мушкатото
49
0
 
6
 
! Отговори
стига бе преди 3 месеца
Не е нов, а пореден. Това там е ежедневие, начин на живот.
48
1
 
4
 
! Отговори
Укро-навоз преди 3 месеца
Русия мачка нацягите и наетото натовско дришньо и напредва стремително на фронта. Русия направо пържи нацягите и натовците още в хотелите, преди да са се добрали до фронта. Русия ви пръска русофобчета и аз съм много доволен муахахаха!!!
47
0
 
4
 
! Отговори
а бе преди 3 месеца
Крим върнаха ли бе?
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евродепутат поиска колегите му да съберат 800 хиляди украински мъже, които "незаконно са напуснали" Украйна и да ги дадат на Зеленски. "Зеленски каза, че има нужда от хора, но в Европа има около 800 хиляди души, които са нарушили закона на Украйна и са избягали от страната като страхливци. Tрябва да помогнем на Украйна да си върне хората.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Русия за 1 година газифицираха над 500 населени места. В БГ за 1 година 50 населени места изчезнаха, 500 хил не се отопляват, защото нямат пари, 500 хил се отопляват изгаряйки пластмаса в печките си, а 5 млн се отопляват икономично и стоят с якетата в жилищата си.
44
1
 
6
 
! Отговори
Слава Урине преди 3 месеца
Русия е велика сила и разруши икономиките на запада за 2 години. За 2 години Русия изпрати над 2 млн укронацяги и натовски наемници на вечна командировка при бандера.
43
3
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До 82-ОМБР в азов има повече етнически българи отколко центъра на северозападен град петък вечер
42
2
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
А "специалната" по план ли е? Мечката как е със здравето?
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
99% от контингента на гроб-пп-дб-дпс са деца и внуци на комунистически активисти. Русофоби вие сте бояджии, вие сте фурнаджииски лопати.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
39
2
 
4
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 месеца
До НРБ Слава само че в правец инжинерите опиняха за 240 лева, а в германия помощник кухня се подписва на 2400 не-лева. сешлисе?