Нов корупционен скандал в Украйна: Присвоени са близо $40 млн.

Те са били предназначени за закупуване на 100 000 минометни снаряда
29 яну 2024 22:00, Нели Христова
177
Нов корупционен скандал в Украйна: Присвоени са близо $40 млн.
Снимка: БГНЕС

"Служители на украинска оръжейна фирма заговорничат със служители на министерството на отбраната, за да присвоят близо 40 млн. долара, предназначени за закупуване на 100 000 минометни снаряда за войната с Русия", заяви Службата за сигурност (SBU) на Украйна, съобщи "Евронюз".

SBU съобщи, че на петима души са повдигнати обвинения, като един човек е задържан при опит да премине украинската граница. Ако бъдат признати за виновни, те са заплашени  до 12 години затвор.

Разследването се провежда в момент, когато Киев се опитва да се справи с корупцията в стремежа си да ускори членството си в Европейския съюз и НАТО. Длъжностни лица от двата блока поискаха широкообхватни реформи за борба с корупцията, преди Киев да се присъедини към тях.

Украинският президент Володимир Зеленски беше избран на антикорупционна платформа през 2019 г., много преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Както президентът, така и неговите помощници представиха неотдавнашните уволнения на висши служители, особено това на Иван Баканов, бивш ръководител на Службата за държавна сигурност, през юли 2022 г., като доказателство за усилията им да се справят с подкупите.

Служители на службите за сигурност твърдят, че настоящото разследване датира от август 2022 г., когато длъжностни лица са подписали договор за артилерийски снаряди на стойност 36,45 млн. евро с оръжейната фирма "Лвовски арсенал".

След като получат плащането, служителите на компанията е трябвало да прехвърлят средствата на фирма, регистрирана в чужбина, която след това да достави боеприпасите в Украйна.

Стоките обаче така и не са доставени, а парите са изпратени по различни сметки в Украйна и на Балканите, твърдят разследващите. Главният прокурор на Украйна заявява, че средствата са били конфискувани и ще бъдат върнати в бюджета за отбрана на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
11
 
14
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Това не може да е вярно! Лъжи! Това са постановки на Пyтлep и кремлинските сатрапи от КГБ! Украинските чиновници са съвестни и не крадат много!
97
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
3) - Мъжете са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство за хулиганство.ХРАНИ КУЧЕ ДЯ ТЕ ЛАЕ!
96
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
2) - Установено е, че това са двама украинци, съответно на 40 и 43 години, със статут на бежанци.При извършената проверка двамата мъже започнали да крещят на полицейските служители, да ги обиждат, заплашват и заканват. Неколкократните полицейски предупреждения са пренебрегнати от украинците. Заради поведението им се наложило и задържането им въпреки оказаната яростна съпротива и проявената агресия, предаде БНТ.
95
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
1) - Двама украински граждани са заплашвали и обиждали полицаи в заведение в курортния комплекс Слънчев бряг, съобщиха от полицията в Бургас.Около 22:30 ч. в събота в Районното управление в Несебър е получено съобщение за инцидент в ресторант в Слънчев бряг. Двама чужденци се опитали да се сбият с друг 40-годишен клиент на заведението.
94
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В една корумпирана държава каквато е Украйна, показните акции са винаги срещу кокошкарите.
93
17
 
1
 
! Отговори
До 118 преди 3 месеца
Това ли ти каза мутрофанова по телефона от посолството на "Драган Цанков" 28?
92
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Окраинци те да си заминават за Окрайна. Стига сме ги хрантутили. За миналата година са изяли 50 млн от бюджета.
91
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Божее, тези са заплакали за 40 млн.$! Получават на месец по 1 млрд., част от въоръжението изтича към Близкия Изток, израелски войници се натъкнаха на западно оръжие в складове на Хамас, което означава реекспорт. Наскоро имаше съобщения в медиите за 3 жилища на Зеленски - в доста хубави и скъпи курорти. Посочете ориентировъчната стойност на тези хасиенди . Проверете за такива на близки до президента и командирите на ВСУ. Тази война вече две години се води.Време е вече някои хора на високи пост
90
1
 
22
 
! Отговори
ЧИЧО САМ преди 3 месеца
А после се чудиш защо ти спряхме парите и само балъците все още да ти дават помощи !
89
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленото ги е откраднало и са пи швейцарски банки.
88
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Окрайна умре...
87
2
 
26
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 3 месеца
Вън наглите окраинци!
86
2
 
18
 
! Отговори
Не е вярно преди 3 месеца
Две или даже три нули липсват
85
1
 
13
 
! Отговори
Мръсна шваба преди 3 месеца
Шваб е по-вреден за Европа от Хитлер.
84
19
 
1
 
! Отговори
До Москва и изодзад преди 3 месеца
До Анонимен 95 Като Путин му изтече времето на власт , цирка свършва. Да може да е и след 6 години чак. Но това дето им се случи през 90те май ще е цвете за мирисане от това, което ги очаква. Просто Путин е изградил такава система, че без него всичко ше си е.е мамата. Нали се сещате, че без него войната свършва за 1 седмица. Ако примерно не стане президент в края на март, какво мислите че ще стане със Великата втора отечествена война
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия кога крадат, нали уж има война
82
4
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
един вид след "нема нищо" при пожара в новосибирск, сега ше има "Виновно е глобалното затопляне" и "топенето на ледовете в арктика"
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нееее може да бъде! Я, дайте да им изпращаме повече пари и да хрантутим по-луксозно техните мързеливци у нас!
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само 40?Малко ми се виждат.
79
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На най-корумпираната страна цял свят праща пари, това ако не е лудост като види човек джиповете на тези дето дойдоха тук и му е ясно стандарта там никога не е бил висок