Залужни: Дроновете и електронната война ще решат победата

Предимството на Русия е в мобилизационните възможности
Обновена: 2 фев 2024 09:29 | 2 фев 2024 09:26, Петър Бойчев
149
Залужни: Дроновете и електронната война ще решат победата

Украйна трябва да се адаптира към намаляването на военната помощ от своите ключови съюзници и да се съсредоточи все повече върху технологиите, ако иска да спечели войната си срещу Русия. Това заявява главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний в есе, публикувано от The Economist и цитирано от CNN.

В момент на слухове за бъдещето си Залужни се обръща и към предизвикателството на масовата мобилизация, която се оказа източник на напрежение между него и президента Володимир Зеленски. Генералът не споменава за отношенията му с президента, нито докладите, че Зеленски е готов да обяви уволнението му след четири години на поста, ход според източник, който може да дойде до дни.

Още по темата
Залужни подчертава важността на безпилотните летателни апарати и възможностите за електронна война като приоритет за Украйна. Охарактеризирането на ситуацията от Залужни като война на позицията - такава, която се определя от изтощение и липса на движение на бойното поле - се равнява на признание, че украинското контранастъпление, започнало с голяма инерция по-рано през 2023 г., на практика е приключило.

Очакванията по-рано през годината бяха високи, че Украйна може да атакува и да продължи напред, провеждайки маневрена война, за да си върне значителна територия, загубена от Русия през 2022 г., отбелязва CNN.
Залужни вярва, че военните лидери на Украйна трябва да вземат предвид поредицата от разочарования и отвличане на вниманието и извън бойното поле.

Косвено той споменава неуспеха на Съединените щати да договорят нов пакет от военна помощ за Украйна, както и факта, че събитията в Близкия изток от октомври са отклонили международния фокус в друга посока. "Слабостта на режима на международните санкции означава, че Русия все още е в състояние да разгърне своя военно-промишлен комплекс в преследване на война на изтощение срещу нас", коментира украинският военен.

"Трябва да признаем значителното предимство, на което Русия се радва в мобилизирането на човешки ресурси, и как това се сравнява с неспособността на държавните институции в Украйна да подобрят нивата на състава на нашите въоръжени сили без използването на непопулярни мерки", пише още той. В едно общество, което вероятно не е склонно да излага голям брой млади мъже и жени директно на опасност, дистанционно управляваните дронове осигуряват по-приемлив тип бойна операция, както той признава, отбелязва CNN.

Технологията, пише той, "се гордее с несъмнено превъзходство над традицията". Убеждението на Залужни е, че безпилотните летателни апарати, заедно с други високотехнологични способности, са революционизирали не само бойните операции, но и цялостния подход към стратегията. Само краят на "остарялото, стереотипно мислене" може да помогне на съвременните армии да постигнат победа във войната, пише той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истината е, че на някои кръгоиве в Украйна не им хареса разпределението на съветските богатства след независимостта. За това и си назначиха Зеленски и си предизвикаха войната, за да могат да преразпртеделят каквото могат. Ама сметкитре излязаха криви май - няма да остане нищо за преразпределяне.
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една *** преди да изяде един орех си го мери дали ще излезе отзад накрая. Тея преди да предизвикат Русия на война премериха ли си я отзад, дали ще излезе? Струва ми се, че и маймунчетата са по - умни от укропитечетата...Щял да ги подкрепя запада... Ами мизерията, в която живеете и ще живеете още дълги години кой ще ви компенсира? Кой ще компенситра загубените ви в мизерия и война години? Но, щом така си решила ти, добре, украино.
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Досега що не го решихте то не баха Хамарсси Петриоти Джевелини Леопарди сега до дроновете опряхте . Само изнудвате Европа за пари гнусни фашисти
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И да вземете превес с технологията пак няма нищо да стане.Стигне ли се дотам, ще има тактическо ядрено оръжие от руска страна.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да чувате китайците да взимат мнение във войната вече не ,хората са умни гледат да си изхранят народа и това е.
131
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Кравар Евроатлантик Борис Надеждин е нормален политик. Доста изказвания съм слушал по руските медии. Да има някои идеи че всичко западно е по-добро от руското, но извинете след налагане на колко станаха 23 000 икономически рестрикции и руснаците си живеят живота значи нещо в пропагандата всичко най-добро е на запад нещо куца. Като цяло Достоен кандидат за президент.
130
5
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Русофилите подкрепяте ли Борис Надеждин? Има ли някой русофил тука дето не е промит от путинската пропаганда и има визия за Русия различна от болшевишката мизерия?
129
3
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 месеца
До дни сигурно няма да го има. Зеленски вече му е написал уволнението. За Украйна на фронта нещата никак не са добре и някой трябва да е виновен. Засега кандидат за уволнение е Зеленски. Да видим обаче какво мислят в САЩ.
128
4
 
7
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 месеца
Този укрофашист е дал на задна.Но поне си е запазил майчиното име Валерий.Защото всички долни хохли са си наслагали някакви евроджендърско-славянски имена, като Володимир и Оленя Зелевски...До края на годината ще си върнат руските имена и ще кротуват всички фашистки укропи.Тези ,които останат живи.
127
4
 
7
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 2 месеца
Току що прочетох ,че някакъв укропитек от генералитета на фашистката армия ген.Микола Маломуж е потвърдил,че укропитеците са унищожили 90% от професионалната руска армия.На фронта имало само млади и неподготвени руски бойци.Та си викам ,защо още не сме прогонили дезертьорите-навлеци обратно към Оссрайнината?Тъкмо ще ни олекне на бюджета ,пък и долните укропи ще помогнат на контранаступа!А Залужни и натресен на фашистите от краварите.Точно като притивния плъх Тагаренко.
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе тоя сега командвали ВСУ или не е командва, нещо се обърках. Ама за тая работа са виновни журналята.
125
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 119 - имат кораби руснаците - потопяват им ги. На украинците що не им потопяват? Ами щото нямам нищо за потопяване.Затова пък доста танкове загубиха- и едните и другите. Като дойдат ефките в украйна ще има самолети за сваляне. Седи мирно и чакай - шоуто наближава. Не си мисли че това са някакви самолети-чудо които не падат. До сега не е имало война в която да няма загуба на техника и жива сила. Няма и да има.
124
0
 
5
 
! Отговори
Когато подминеш 60г преди 2 месеца
Ще ти е ясно това което на мен ми е ясно - тука всички генерали се смятат за командири от съветската армия и са по-големи реваншисти от Путин ! 100 % гаранция ,че на 9 09 във семействата им е официален празник . П.П. това не е тайна !
123
1
 
2
 
! Отговори
Когато подминеш 60 г преди 2 месеца
Ти е все едно дали ще те управлява Путин или Малдзедун ! Да му мислят младите който не искали да се изпеавят на директна схватка със врага , е да ама врага не идва да те черпи една бира и един качак ,а идва да ти ги вземе и да ти каже как да живееш че да си по-полезен на него ,ан е да си клатиш краката , Ясно е че не ви се бие ,тогава бягаите да ама *** и там ще дойде и дано да дойде ,че кокото и да бягате накрая да се биете .
122
0
 
1
 
! Отговори
кой е виновен преди 2 месеца
Искрено съжалявам за младите момчета на борда на Ивановец.
121
2
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
До Анонимен (6): Минусите няма да го спасят. За Хага е (ако има късмет, разбира се).
120
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Украинцы устали от войны и военные, и гражданские.В то время как Украина стремится пополнить свою истощнную армию, среди е гражданского населения растт раскол, пишет NPR. Спустя почти два года после начала украинского конфликта усталость ощущают как солдаты ВСУ, так и мирные граждане. Между тем по всей Украине растущее осознание того, что кровавый конфликт на истощение может затянуться на долгие годы, поставило на первое место вопрос о том, кто должен быть обязан воевать, как долго и в каком качестве.Источник: https://rusvesna.su/news/1706794216
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До по долното мнение. Според тебе ние приятелска страна ли сме на Русия ?
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От вчера нямаме Излъчване/Сигнал на телевизия България он еър. Обаче никаква информация защо сме наказани така и каква е нашата вина ?!?
117
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин обича Ердоган и Севернокорейсите и тем. подобни,а България обявява за неприятелска.