Залужни: Дроновете и електронната война ще решат победата

Предимството на Русия е в мобилизационните възможности
Обновена: 2 фев 2024 09:29 | 2 фев 2024 09:26, Петър Бойчев
149
Залужни: Дроновете и електронната война ще решат победата

Украйна трябва да се адаптира към намаляването на военната помощ от своите ключови съюзници и да се съсредоточи все повече върху технологиите, ако иска да спечели войната си срещу Русия. Това заявява главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний в есе, публикувано от The Economist и цитирано от CNN.

В момент на слухове за бъдещето си Залужни се обръща и към предизвикателството на масовата мобилизация, която се оказа източник на напрежение между него и президента Володимир Зеленски. Генералът не споменава за отношенията му с президента, нито докладите, че Зеленски е готов да обяви уволнението му след четири години на поста, ход според източник, който може да дойде до дни.

Още по темата
Залужни подчертава важността на безпилотните летателни апарати и възможностите за електронна война като приоритет за Украйна. Охарактеризирането на ситуацията от Залужни като война на позицията - такава, която се определя от изтощение и липса на движение на бойното поле - се равнява на признание, че украинското контранастъпление, започнало с голяма инерция по-рано през 2023 г., на практика е приключило.

Очакванията по-рано през годината бяха високи, че Украйна може да атакува и да продължи напред, провеждайки маневрена война, за да си върне значителна територия, загубена от Русия през 2022 г., отбелязва CNN.
Залужни вярва, че военните лидери на Украйна трябва да вземат предвид поредицата от разочарования и отвличане на вниманието и извън бойното поле.

Косвено той споменава неуспеха на Съединените щати да договорят нов пакет от военна помощ за Украйна, както и факта, че събитията в Близкия изток от октомври са отклонили международния фокус в друга посока. "Слабостта на режима на международните санкции означава, че Русия все още е в състояние да разгърне своя военно-промишлен комплекс в преследване на война на изтощение срещу нас", коментира украинският военен.

"Трябва да признаем значителното предимство, на което Русия се радва в мобилизирането на човешки ресурси, и как това се сравнява с неспособността на държавните институции в Украйна да подобрят нивата на състава на нашите въоръжени сили без използването на непопулярни мерки", пише още той. В едно общество, което вероятно не е склонно да излага голям брой млади мъже и жени директно на опасност, дистанционно управляваните дронове осигуряват по-приемлив тип бойна операция, както той признава, отбелязва CNN.

Технологията, пише той, "се гордее с несъмнено превъзходство над традицията". Убеждението на Залужни е, че безпилотните летателни апарати, заедно с други високотехнологични способности, са революционизирали не само бойните операции, но и цялостния подход към стратегията. Само краят на "остарялото, стереотипно мислене" може да помогне на съвременните армии да постигнат победа във войната, пише той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
7
 
! Отговори
до при Тодор Живков преди 3 месеца
Браво на теб червени боте, ти да не си изкуствен интелект пишеш едно и също по сто пъти на ден от години или просто ти хло...па дъ.....ската
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 76 Е ти явно нямаш мозък и си мислиш ,че и другите нямат за това не спираш с украинските глупости
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Боби е тоя тролей не си гледа неговите загуби пък всички знаем,че се гледат украинските и после се цитират някакви руски или иначе казано щом ние имаме толкова значи и противника има същите Това е от първия ден на войната.А зелето не спира с моглизацията
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
рекорд, руснаците демилитазираха 584 000 фашистки урки а други 780 000 ги направиха инвалиди
72
7
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
У Россия е толкова хорошо. Парно няма, яйца няма, мужиците изчезнаха, ама хорошо. В руския мир било най-добре, ама кажете го на африканците - да бегат в Россия, не в Европа!
71
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Барон Мюнхаузен НЕТОЧНО Бароне, първо руснаците имат от 3:1 до 10:1 преимущество в артилерия (тук не се включват Авиация, Крилати ракети и Дронове) от там и многократно по-големи жертви при Украинците. Второ за 2023 Китай е продал на РФ 17(седемнадесет) пъти повече дронове и чаркалаци за дронове сравнено с Ъкрайна. В РФ има няколко вече относително големи производители на дронове. Елитните са фирмата ЗАЛА на концерна Калашников произвежда придобилите нарицателно дронове Ланцет...
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 70 Е виждаме само украински просяци дето само се обясняват това било онова било и от две години реват за кирливата Украйна
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 67Ами ще има.Един път им спират субсидиите после и оскъпяват горивото щото уж наложили санкции на Русия пък пак купуват дизел произведен от руски петрол,но на по-високи цени и накрая някой си внася стоки на безценица и подбивa пазара
68
2
 
7
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 3 месеца
При Тодор Живков когато бяхме с Русия Народна Република България беше 9 милиона, днес Eврогейска България я има, я няма 5 милиона от които едва 3 милиона са етнически българи.
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Белгия, Франция, Италия и Германия са си наред, но фермерите са заслепени от бруталната путинска пропаганда и затова прават размирици.
65
7
 
2
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 месеца
Загинали в.а.т.е.н.к.и до момента-350 хиляди !!!Плачете русофили за вашите братя,гинат от дроновете...
64
0
 
0
 
! Отговори
до Хора преди 3 месеца
Никой не крие нищо едно време скриха за Чернобил и сега хората гинат от рак но по 50-55 години.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смешници, продължават си с горила тактиката, въобще не се замислят даже, че най-важен е човешкия фактор :))) Рашките винаги трудно тръгват, обаче пропуснеш ли момента бавно ще те смажат :))) Та вие дори не можете да си мобилизирате населението, какви дрончета сънувате :)))
62
3
 
8
 
! Отговори
Хора преди 3 месеца
На фона това което става в ЕС,Белгия,Франция,Германия,такива бунтове и погром никога не е имало, у нас се крие истината за бунтовете в ЕС а ни занимават с Украйна.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А победата за кого ще решат ?
60
2
 
5
 
! Отговори
,Братчед преди 3 месеца
Далеч не е Зеленски и Залужни да определят кой кого да яде в този буркан с паяците. Просто техните кравари-господари периодично се навират в лицата на своите лакеи, за да са по-ядосани и да не забравят какво иска стпанинът от тях.
59
4
 
5
 
! Отговори
Пушечно Месо на сащ преди 3 месеца
Украински тв канал "1+1":убити и безследно изчезнали украйнски военни към м.10.23г.1 300 000.
58
3
 
0
 
! Отговори
Смелите водят! преди 3 месеца
Една подлатвар сеесмърт в Укере. Една подласмрат унищожи полетата на Укере. Еднагаднатвар донесесмърт и огън и жупел във всеки дом, село и град. Е къ да му не спретне Народо Атентат с кофасутришнилайна и му я нахлупят на рапата. И кой ще го прегърне после в ЕУто, кой ръка ще му подаде. единствено фонфонлайнайнен зарад синузита нема да разбере кой от делегациятаелайняринът и цунк по бузката.облизък и намигване,Волтомртрчо пак си леля яло кисело зеле и сух пипер а от дека ти е месцето, А от ДЕКА
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс предупреди украинския президент Владимир Зеленски през януари 2023 г., че Съединените щати са наясно с неговата корупция.