Залужни: Дроновете и електронната война ще решат победата

Предимството на Русия е в мобилизационните възможности
Обновена: 2 фев 2024 09:29 | 2 фев 2024 09:26, Петър Бойчев
149
Залужни: Дроновете и електронната война ще решат победата

Украйна трябва да се адаптира към намаляването на военната помощ от своите ключови съюзници и да се съсредоточи все повече върху технологиите, ако иска да спечели войната си срещу Русия. Това заявява главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний в есе, публикувано от The Economist и цитирано от CNN.

В момент на слухове за бъдещето си Залужни се обръща и към предизвикателството на масовата мобилизация, която се оказа източник на напрежение между него и президента Володимир Зеленски. Генералът не споменава за отношенията му с президента, нито докладите, че Зеленски е готов да обяви уволнението му след четири години на поста, ход според източник, който може да дойде до дни.

Още по темата
Залужни подчертава важността на безпилотните летателни апарати и възможностите за електронна война като приоритет за Украйна. Охарактеризирането на ситуацията от Залужни като война на позицията - такава, която се определя от изтощение и липса на движение на бойното поле - се равнява на признание, че украинското контранастъпление, започнало с голяма инерция по-рано през 2023 г., на практика е приключило.

Очакванията по-рано през годината бяха високи, че Украйна може да атакува и да продължи напред, провеждайки маневрена война, за да си върне значителна територия, загубена от Русия през 2022 г., отбелязва CNN.
Залужни вярва, че военните лидери на Украйна трябва да вземат предвид поредицата от разочарования и отвличане на вниманието и извън бойното поле.

Косвено той споменава неуспеха на Съединените щати да договорят нов пакет от военна помощ за Украйна, както и факта, че събитията в Близкия изток от октомври са отклонили международния фокус в друга посока. "Слабостта на режима на международните санкции означава, че Русия все още е в състояние да разгърне своя военно-промишлен комплекс в преследване на война на изтощение срещу нас", коментира украинският военен.

"Трябва да признаем значителното предимство, на което Русия се радва в мобилизирането на човешки ресурси, и как това се сравнява с неспособността на държавните институции в Украйна да подобрят нивата на състава на нашите въоръжени сили без използването на непопулярни мерки", пише още той. В едно общество, което вероятно не е склонно да излага голям брой млади мъже и жени директно на опасност, дистанционно управляваните дронове осигуряват по-приемлив тип бойна операция, както той признава, отбелязва CNN.

Технологията, пише той, "се гордее с несъмнено превъзходство над традицията". Убеждението на Залужни е, че безпилотните летателни апарати, заедно с други високотехнологични способности, са революционизирали не само бойните операции, но и цялостния подход към стратегията. Само краят на "остарялото, стереотипно мислене" може да помогне на съвременните армии да постигнат победа във войната, пише той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
5
 
11
 
! Отговори
Даааа! преди 3 месеца
Нищо подобно, Залужни ! Само наркотиците ще решат войната ! А Украйна даде убежище на боса на коката и хероина - Брендо , за да има сега неограничен достъп до дрога за войниците си ! Само дрогирани войници ще се съгласят да бранят наркотичния си псевдопрезидент, вместо да бранят родината си и близките си !
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 90 Ами аз не викам за Путин,а да си разкараш украинската простотия
94
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Войната е решена много отдавна , тоя не знае ли !
93
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 95 Е аз виждам само жълти дето се пробутат тук щото си мислят че България им е новата Урколандия
92
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Червените близачи какво ще правите като Путин даде фира, едно мавзолейче на жълтите павенца?
91
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НЕ БЕ ЗАЛУЖНИ АТОМНИТЕ БОМБИ ЩЕ РЕШАТ КРАЯ НА КОНФЛИКТА, БОРБАТА Е МЕЖДУ ЕВРОПА И АМЕРИКА СРЕЩУ РУСИЯ А УКРИТЕ СА САМО ПУШЕЧНО МЕСО А АЗГО МИСЛИХ ЗА УМЕН ТОЗИ ЗАЛУЖНИ
90
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АНГЕЛ Шмангеле къде си ги измислят такива сказки, даже в руския телеграм не пишат такива глупости. Я кажи какво стана с три дни до Киев и една седмица до Берлин.
89
4
 
15
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 3 месеца
Зелката уволни Залужни защото генерала искаше да се кандидатира за президент и се противопостави когато разбра че изборите 2024 няма да се състоят заради войната. В такъв момент да уволняваш човек на толкова ключов пост само защото ти е конкурент си е престъпление. Но по добре защото новия главнокомандващ ще ускори капитолацията на Укрия!
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този не го ли удари един кинжал в бункера заедно с хамериканските му колеги ? Дайте едно интервю на живо,една негова снимка от тази година......
87
8
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
До Анонимен Точно старата ми изкуфяла баба викаше за Путин. Барабар и ти с бабите.
86
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Новият повишен в чин подводница руски кораб се казва "Ивановец". Още не се знае от Кремъл какво ще кажат - сам ли е потънал, заради лошото време ли е било, пленници ли е превозвал, ракети ли са били - чакаме да се посмеем.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 87 Ви баба ти краварка такива ги плещи,ама тя е вече стара и изкуфяла
84
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 85 Е има за Залужни,че със зелето се сдърпаха о сега не се знае кой кого
83
5
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Кой ще подкрепи Путин на изборите? От руснаците, които искат специална операция, половината подкрепяха Гъркин, другата половина - Пригожин.
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има ли новини за Герасимов? И него ли го пенсионираха на украинските полета.
81
6
 
2
 
! Отговори
Абсолютно преди 3 месеца
Е прав. Искиствения интелект въоръжен с дронове и бомби вече ще води войните на хората, а машините ще ни избират правителствата.
80
7
 
11
 
! Отговори
до Барон Мюнхаузен преди 3 месеца
Не бе я ги кажи направо 1 милион руски жертви да ти олекне хаха. За такива невежи като вас каквото им предостави укропропагандата всичко е вярно. Ако можеш да четеш на английски провери истинските цифри на Руските жертви. Напиши Russian casualties in Ukraine. Mediazone count updated и ще останеш много разочарован. То всичко ще стане ясно като свърши конфликта после Укрите ще реват много за чудовищните си загуби.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 80 И що ревеш като украинските ботове го правят същото ,какво почукало такова се и обадило
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
абе тия дни освен пробива на ленинградската Блокада през ВСВ, та не неше ли и победата на ЧА при сталинград, ако е така руснаците си честват 80 години от тези две огромни победи, стрували на руските и немските народи огромни чертви, победи след които ЧА прегазва нацистките войски по пъта си за Берлин. Да Блокадата почти 3 година когато в гра за ден са умирали от болесети и глед на ден по 2ама, а след 200 дневна сталиградска битка Хитлер губи 1/4 от войската си и 2 мильона пленници.
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голем есеист в областта на научната фантастика. Гро зен и тъ ъп. Иначе щял да побеждава. Да ги денацифицира всичките както заслужават.