Залужни: Дроновете и електронната война ще решат победата

Предимството на Русия е в мобилизационните възможности
Обновена: 2 фев 2024 09:29 | 2 фев 2024 09:26, Петър Бойчев
149
Залужни: Дроновете и електронната война ще решат победата

Украйна трябва да се адаптира към намаляването на военната помощ от своите ключови съюзници и да се съсредоточи все повече върху технологиите, ако иска да спечели войната си срещу Русия. Това заявява главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний в есе, публикувано от The Economist и цитирано от CNN.

В момент на слухове за бъдещето си Залужни се обръща и към предизвикателството на масовата мобилизация, която се оказа източник на напрежение между него и президента Володимир Зеленски. Генералът не споменава за отношенията му с президента, нито докладите, че Зеленски е готов да обяви уволнението му след четири години на поста, ход според източник, който може да дойде до дни.

Още по темата
Залужни подчертава важността на безпилотните летателни апарати и възможностите за електронна война като приоритет за Украйна. Охарактеризирането на ситуацията от Залужни като война на позицията - такава, която се определя от изтощение и липса на движение на бойното поле - се равнява на признание, че украинското контранастъпление, започнало с голяма инерция по-рано през 2023 г., на практика е приключило.

Очакванията по-рано през годината бяха високи, че Украйна може да атакува и да продължи напред, провеждайки маневрена война, за да си върне значителна територия, загубена от Русия през 2022 г., отбелязва CNN.
Залужни вярва, че военните лидери на Украйна трябва да вземат предвид поредицата от разочарования и отвличане на вниманието и извън бойното поле.

Косвено той споменава неуспеха на Съединените щати да договорят нов пакет от военна помощ за Украйна, както и факта, че събитията в Близкия изток от октомври са отклонили международния фокус в друга посока. "Слабостта на режима на международните санкции означава, че Русия все още е в състояние да разгърне своя военно-промишлен комплекс в преследване на война на изтощение срещу нас", коментира украинският военен.

"Трябва да признаем значителното предимство, на което Русия се радва в мобилизирането на човешки ресурси, и как това се сравнява с неспособността на държавните институции в Украйна да подобрят нивата на състава на нашите въоръжени сили без използването на непопулярни мерки", пише още той. В едно общество, което вероятно не е склонно да излага голям брой млади мъже и жени директно на опасност, дистанционно управляваните дронове осигуряват по-приемлив тип бойна операция, както той признава, отбелязва CNN.

Технологията, пише той, "се гордее с несъмнено превъзходство над традицията". Убеждението на Залужни е, че безпилотните летателни апарати, заедно с други високотехнологични способности, са революционизирали не само бойните операции, но и цялостния подход към стратегията. Само краят на "остарялото, стереотипно мислене" може да помогне на съвременните армии да постигнат победа във войната, пише той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
9
 
! Отговори
да преди 3 месеца
към дроновете, защото нямате хора, избиха ги и наемници няма вече...не бой се русия има много войска, а победа ще има...на кукуво лято! новото е маневрена война - значи фърляй бомбата и бягай! голяма тактика имат укрофашистите! няма що!
115
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ракетния катер Ивановец се нагълта с вода и отиде да акомпанира на крайцера Масква. Съдбата на 15 членния екипаж е неясна, велика Русия мълчи като риба по въпроса. Явно се срамува. Много е тежко когато противник без флот, беше откраднат през 2014г от Русия потопява регулярно черупниците на руския флот.
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
е, у виртуалния свят на The Last of Us може и да се случи фантазето, *** по степите - надали...
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 82 ОБМР Е ти не се знае дали не са потопили някое старо корито като предното дето уж било пълно с дронове от Иран пък после украинците ги разцепиха с такива .Май руснаците си пускат от време на време нещо старо да се унищожи ,а иначе руснаците на договор в армията се увеличават
112
10
 
5
 
! Отговори
Хунка преди 3 месеца
Трюмовете на ракетния кораб ''Ивановец'' са били пълни с украински пленници, които са щяли да ги качат на Ил-76, за да ги предадат на ВСУ - съобщи ТАСС.
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 113Е свалил е твоите опорки щото сумата всяка година ще се ратифицира щото е уж се дават за 3 години пък не се знае другата на къде ще духа вятърът и дали ще ти изсъхнат гащите,с които си бършеш сълзите за Урколандия
110
12
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Още ли ви е приятел унгареца,след като си свали гащите и напълни каскетите ви с връх? Остава само да си ги наложите! Опорката Орбан е в небитието!
109
12
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Кирило Буданов изпраща много поздрави на тея дето са родили и одгледали моряците(сравнително млади и беспорно здрави) на поредното потопено руско корито(70 мил.долара)"ИВАНАВЕЦ". Ай честито!!!
108
1
 
13
 
! Отговори
009 преди 3 месеца
"Настъплението" за почна не с голяма инерция, а с големи обещания и гръмки фрази. И стига до под кривата круша.
107
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Есето не е на Залужни. Киев си има хора, които пишат подобни неща. Публикувано е от името на Залужни. Явно се примиряват, че помощта от Запад ще секне и ще останат сами. Да се готвят за Пълна и Безусловна Капитулация.
106
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То дронове добре,ама персонала е на привършване.
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много вярно ще постъпятруснаците да публикуват отделно човешките останки от катастрофиралия самолет, до всяка група да сложат протокол с ДНК анализа. После да публикуват както снимки на живо кажените така и детайли от веществените доказателства и да кажат. Опечалени роднини, Заповядвайте с лични документи до 5 от семейството на загинал украински пленник в едно с ваши снимкови албуми и лични документи. Не место ще направи всекуму от вас безплатен ДНК тест и ще сравниме по таблицата кой е кой.
104
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Незнайко, Те едни "пленници" са украинците, леле-мале, руснаците ги обслужват медицински напълно безплатно, хранят ги, поят ги, стоят на топло и сигурно. Поне трябва да работят нещо здравите от тях, както е в затворите!
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 95 Ама нали беше дал фира отдавна и това бил двойник бе кълвач? То бива да сте т ъ и ,ама чак пък да си збравите опорките по които сте писали и сте взимали стотинки,това вече си е излагация отвсякъде.
102
1
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 3 месеца
ПРЕДИ 1943 Г. В СССР Е ИМАЛО ОБЩО 10 000 ГЕРМАНСКИ ВОЕННОПЛЕННИЦИ (СЕГА В РФ ИМА 15 000 УКРАИНСКИ ВОЕННОПЛЕННИЦИ). В КРАЯ НА ВОЙНАТА СССР ИМА НАД 4 МИЛИОНА ПЛЕННИЦИ. ДАЛЕЕ ЗРОЗУМИЛО....
101
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинци, ако ви хванат и пратят на фронта, не стойте, предавайте се на руснаците и изобщо не се връщайте, докато приключи този конфликт, за да живеете! Да отива Зеленски на фронта!
100
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма да спечелите срещу Русия, Зеленски просто ви праща на смърт, съвсем съзнателно, че украинците ще бъдат убити, сега му е щукнало на Зеленски, да обере парите на украинците и зад граница, добре , че западните държави, не му разрешават засега! Един път вече, Коломойски ограби всички пари на украинците чрез частната си банка, стига толкова, време е , да плащат сметката за ограбените и убитите славяни!
99
5
 
7
 
! Отговори
Победата?!? преди 3 месеца
Белото не прощава.
98
3
 
9
 
! Отговори
Техас разбира преди 3 месеца
Единственото, което остава, е хамстерът Валера да подари на зеления наркет "Валтер" с един патрон.
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 93 Е не разбра ли ,че тия простотии се изтъркаха