Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?

Градът се намира на фронтовата линия от 2014 г.
7 фев 2024 22:36, Елка Василева
340
Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

Руските войски увеличават усилията си да превземат източния украински град Авдеевка, докато войната на Москва в Украйна неумолимо продължава.

Още по темата
Сраженията напомнят на битката за друг източен град - Бахмут, който падна в ръцете на Русия през май миналата година след продължили месеци наред градски боеве, 15 месеца след пълномащабното нахлуване, което Москва нарича "специална военна операция", пише Ройтерс.

Какво е Авдеевка?

Градът, който украинците наричат Авдиивка, а руснаците - Авдеевка, и който преди войната е имал население от около 32 000 души, се намира на фронтовата линия от 2014 г., когато за кратко е окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, завзели голяма част от Източна Украйна.

Днес властите твърдят, че там са останали по-малко от 1000 жители, като много от тях се крият в мазета и сутерени. Официални представители казват, че не е останала непокътната нито една сграда в града.

Авдеевка се намира в индустриалния район Донбас, на 15 км северно от контролирания от Русия град Донецк. Преди войната коксовият завод от съветската епоха там е бил един от водещите производители в Европа.

Подкрепяните от Русия официални представители описват града като "крепост" с бетонни бункери. Те казват, че защитниците са се скрили в бетонни кули, които не могат да бъдат щурмувани без огромни загуби, и използват коксовия завод като база и склад за оръжие.

Ожесточени сражения

Украински и западни анализатори твърдят, че настъплението на Русия към Авдеевка взема огромни човешки жертви.

През ноември миналата година британското военно разузнаване заяви, че сраженията са довели до "едни от най-високите равнища на руски жертви от началото на войната".

"Всеки ден има нови свежи сили, независимо от времето, независимо от каквото и да било - от загубите", каза един от членовете на 47-а отделна моторизирана бригада на Украйна пред Радио "Свобода".

"Независимо от всичко те продължават да прииждат, изниквайки буквално върху телата на своите", добави той.

Руските военни блогъри, които Кремъл постави под строг контрол, признават тежките руски загуби, но твърдят, че има също и значителни загуби от украинска страна.

Те казват, че силите на Киев могат да бъдат обкръжени, ако руските сили са в състояние да прекъснат последната им основна линия за снабдяване на запад.

Руският президент Владимир Путин подчерта на 31 януари значението на Авдеевка и заяви, че група от военни ветерани неотдавна е навлязла напред преди армията и е превзела 19 сгради - твърдение, което подобно на други съобщения от бойното поле Ройтерс не бе в състояние да провери.

Русия извършва въздушни удари, подпомагана в насочването към цели от специалните сили и използва артилерия, дронове, хеликоптери и танкове, както и пехота според оскъдното, но редовно актуализиране на информацията от руското министерство на отбраната.

Какво е изложено на риск?

И двете страни смятат, че градът е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над двата източни региона в Донбас - Донецка и
Луганска област. Те са сред четирите украински региона, за които Русия твърди, че е присъединила, но няма пълен контрол над тях.

Авдеевка се разглежда като входна врата към град Донецк, чиито жилищни райони според руските официални представители са обстрелвани от украинските сили, понякога от Авдеевка.

Превземането му би могло да повдигне духа на руснаците и да деморализира украинските сили, които са постигнали само малки, постепенни успехи в обширната си контраофанзива от юни насам. Самият украински президент Володимир Зеленски го посети през декември.

"Ако руската армия поеме контрола над пътя (за снабдяване), украинските въоръжени сили очевидно ще бъдат принудени да се изтеглят от Авдеевка. Това ще бъде голяма победа за руската армия", каза на 5 февруари Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл.

Микола Белесков от Националния институт за стратегически изследвания в Киев, официален украински мозъчен тръст, заяви, че превземането на Авдеевка няма да промени решително положението в полза на Москва, но "ще направи ситуацията по-устойчива за окупирания Донецк като основен руски логистичен център".

Белесков смята, че битката се ръководи от желанието на Кремъл да засили позицията на западните скептици, които призовават за намаляване на подкрепата за Киев, като се позовават на ограничения ефект от милиардите долари военна помощ.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
0
 
! Отговори
mgs преди 2 месеца
До Еврейн (Да де, ама..Ти май си на друга планета, заедно с готвача...
237
0
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 месеца
Какъв " колосален" успех на безаналоговите ( по тъпотии) .....да се смее ли човек или да плаче - нещастници!!!!!!
236
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи да сме наясно за да се приключи тая воина трябва курбан ,руснаците вече видяха че хората които пожалиха в Беркут отново отидоха да воюват .Сега в Авдеевка са елитните части, наемниците ,хората които започнаха тая воина,въоръжение което няма как да се изтегли или замени ,липсват муниции и места за ранените .Аз ако съм на руснаците ще нулирам цялото място с фабове и няма да позволя нито един да се измъкне жив оттам.Да са мислили преди да влезнат в прегръдката на мечката
235
2
 
2
 
! Отговори
като Бахмут преди 2 месеца
И там Наркоманчето позираше.
234
1
 
4
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 месеца
да де, ама укронациститите няма да се изтеглят от Авдеевка...ще си останат там...завинаги. Вагнеровци ще се погрижат за това
233
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжат ви за западни скептици и пропаганда. Авдеевка е страхотно укрепен район, изградени инженерни бункери и подземни тунели. Ако прочете мнение - руснаците превзеха едно село - не им вярвайте. Изключително громотно градена отбрана със западни консултанти. Вкоксо-химическия завод има складове с оръжия.
232
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Натовско въоръжение за милиарди не помогна на укрите в Авдеевка срещу руските ракети с чипове от перални. Смятайте какво ще стане, ако минат на чипове от телевизори.
231
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледайте Интервюто на Такър Карлсън с Владимир Путин ще излезе на този сайт: https://tuckercarlson/
230
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин иска да се похвали поне с една победа през последната година пред блеещите 140 милиона руски овце.
229
16
 
4
 
! Отговори
ПТН-ХЛО преди 2 месеца
Превземането на авдеевка е единствената възможност на_путьо да абявит пабьеда за да не му бъде пръснат мозъка от приближение му още преди "изборите". И да отложи разпада на расийскайя фидирация с още година-две.
228
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Авдеевка е най-укрепеният район на УВС. Подготвяна от 2014 за отбрана, градът е буквално превърнат в крепост, която обаче ще падне до дни, и с него - режимът на мосю Зеленски, който ще трябва да бяга с куфарите пари към Флорида
227
3
 
3
 
! Отговори
ВЛАДО преди 2 месеца
И аз имам такова селфи . Че и по добро от неговото. А имам само 1 година опит с photoshop
226
8
 
7
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 месеца
Да помогнем на руските братя
225
5
 
13
 
! Отговори
Селфи за сбогом преди 2 месеца
Си прави терориста на последния тоталитарен режим наркомана зеленодоларOFF.
224
5
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 2 месеца
За да си похвалят че имат поне една победа. Избори наближават.
223
6
 
21
 
! Отговори
Няма такава преди 2 месеца
Държава Украйна,колко пъти да ви кажат че,това е Руска територия.
222
4
 
21
 
! Отговори
Георгиев преди 2 месеца
А тези от руската географска област Украйна, дето искат да си я направят държава, измислиха ли си вече език или продължават да говорят на полско-руски диалект?! Аз говоря и полски и руски, но този измислен микс е неразбираем!
221
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До NEW Z Fашизъм... В Русия , войни и алкохол , а в Запада ---дрога и дж-анДария .И каква е разликата , че не мога да Ф-ключЪ?
220
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЖАЛКО и за Варшава , за втори път ще бъде като през ВСВ.Работата отива на ядреното ,... ако се се намесят Англия и Франция , през Полша , а те ЩЕ СЕ НАМЕСЯТ .
219
4
 
21
 
! Отговори
Кратък отговор: преди 2 месеца
Защото Авдеевка е конгломерат на Донецк, който избра да се присъедини към РФ чрез референдум. Други въпроси? :D