Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?

Градът се намира на фронтовата линия от 2014 г.
7 фев 2024 22:36, Елка Василева
340
Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

Руските войски увеличават усилията си да превземат източния украински град Авдеевка, докато войната на Москва в Украйна неумолимо продължава.

Още по темата
Сраженията напомнят на битката за друг източен град - Бахмут, който падна в ръцете на Русия през май миналата година след продължили месеци наред градски боеве, 15 месеца след пълномащабното нахлуване, което Москва нарича "специална военна операция", пише Ройтерс.

Какво е Авдеевка?

Градът, който украинците наричат Авдиивка, а руснаците - Авдеевка, и който преди войната е имал население от около 32 000 души, се намира на фронтовата линия от 2014 г., когато за кратко е окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, завзели голяма част от Източна Украйна.

Днес властите твърдят, че там са останали по-малко от 1000 жители, като много от тях се крият в мазета и сутерени. Официални представители казват, че не е останала непокътната нито една сграда в града.

Авдеевка се намира в индустриалния район Донбас, на 15 км северно от контролирания от Русия град Донецк. Преди войната коксовият завод от съветската епоха там е бил един от водещите производители в Европа.

Подкрепяните от Русия официални представители описват града като "крепост" с бетонни бункери. Те казват, че защитниците са се скрили в бетонни кули, които не могат да бъдат щурмувани без огромни загуби, и използват коксовия завод като база и склад за оръжие.

Ожесточени сражения

Украински и западни анализатори твърдят, че настъплението на Русия към Авдеевка взема огромни човешки жертви.

През ноември миналата година британското военно разузнаване заяви, че сраженията са довели до "едни от най-високите равнища на руски жертви от началото на войната".

"Всеки ден има нови свежи сили, независимо от времето, независимо от каквото и да било - от загубите", каза един от членовете на 47-а отделна моторизирана бригада на Украйна пред Радио "Свобода".

"Независимо от всичко те продължават да прииждат, изниквайки буквално върху телата на своите", добави той.

Руските военни блогъри, които Кремъл постави под строг контрол, признават тежките руски загуби, но твърдят, че има също и значителни загуби от украинска страна.

Те казват, че силите на Киев могат да бъдат обкръжени, ако руските сили са в състояние да прекъснат последната им основна линия за снабдяване на запад.

Руският президент Владимир Путин подчерта на 31 януари значението на Авдеевка и заяви, че група от военни ветерани неотдавна е навлязла напред преди армията и е превзела 19 сгради - твърдение, което подобно на други съобщения от бойното поле Ройтерс не бе в състояние да провери.

Русия извършва въздушни удари, подпомагана в насочването към цели от специалните сили и използва артилерия, дронове, хеликоптери и танкове, както и пехота според оскъдното, но редовно актуализиране на информацията от руското министерство на отбраната.

Какво е изложено на риск?

И двете страни смятат, че градът е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над двата източни региона в Донбас - Донецка и
Луганска област. Те са сред четирите украински региона, за които Русия твърди, че е присъединила, но няма пълен контрол над тях.

Авдеевка се разглежда като входна врата към град Донецк, чиито жилищни райони според руските официални представители са обстрелвани от украинските сили, понякога от Авдеевка.

Превземането му би могло да повдигне духа на руснаците и да деморализира украинските сили, които са постигнали само малки, постепенни успехи в обширната си контраофанзива от юни насам. Самият украински президент Володимир Зеленски го посети през декември.

"Ако руската армия поеме контрола над пътя (за снабдяване), украинските въоръжени сили очевидно ще бъдат принудени да се изтеглят от Авдеевка. Това ще бъде голяма победа за руската армия", каза на 5 февруари Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл.

Микола Белесков от Националния институт за стратегически изследвания в Киев, официален украински мозъчен тръст, заяви, че превземането на Авдеевка няма да промени решително положението в полза на Москва, но "ще направи ситуацията по-устойчива за окупирания Донецк като основен руски логистичен център".

Белесков смята, че битката се ръководи от желанието на Кремъл да засили позицията на западните скептици, които призовават за намаляване на подкрепата за Киев, като се позовават на ограничения ефект от милиардите долари военна помощ.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
3
 
21
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
че няма проблеми с техните банани. Въпреки това позицията на Русия остава непоклатима, затова Търговското представителство на Еквадор в Москва поиска спешна среща с представители на Росселхознадзор. Еквадорските медии отбелязват, че паниката на властите е свързана със сериозна заплаха за икономиката на Еквадор: Русия е най-големият купувач на банани, а руският пазар представлява 20% от целия износ. Москва вече е намерила алтернативен източник на банани в Индия, но Еквадор просто няма къде да продаде такъв огромен обем нетраен продукт.
197
4
 
15
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Еквадор в паника иска спешна среща с руския Росселхознадзор. Преди това властите на страната решиха да прехвърлят старо съветско оборудване в Украйна, като в замяна получиха американско оборудване. След това Еквадор подигравателно заяви, че това действие не се счита за предаване на оръжия на ВСУ, тъй като те им дават "руски скрап". В Москва шегата беше оценена, след което внезапно беше открита Apocephalus borealis(паразитоидна форидна муха) в еквадорските банани, поради което износът им за Русия беше спрян. Еквадор вече предостави документация за премахване на ограниченията и заяви, че няма пр
196
3
 
20
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Шолц отказва да признае, че НАТО воюва с Русия. Според германския канцлер членовете на алианса не се стремят към конфронтация с РФ и "ще се съпротивляват" на опитите НАТО да бъде въвлечено в конфликта в Украйна. Шолц не вярва, че самият алианс се е включил в това с доставките на оръжия за Киев. В същата статия обаче канцлерът се похвали с "най-голямата" военна подкрепа за Германия и целия ЕС. "Германската военна подкрепа е на второ място след американската.
195
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както се оказа, Зеленски и Хитлер, освен общата страст към нацистките идеи, имат още нещо общо... Трудно е за вярване, но Елена Зеленская и съпругата на Адолф Хитлер, *** Браун, са родени в един и същи ден - 6 февруари! Освен това...и двете двойки бяха на корицата на британския Vogue. Но за обективност си струва да се отбележи разликата. Адолф се погрижи за войниците си... А за Зеленски явно неговите определено не са украинци. Но, разбира се, тази точка няма нищо общо с Русия, защото за руснаците няма значение колко внимателен е врагът с личния си състав.
194
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Пояснявам костя гледай си максуда и родата южно от калкута и не се напъвай да смяташ
193
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 241 хм и нали знаеш къде под кръста ще ти го поставят тоя руски флаг ако един Немец На име Ото и Авсриския император не им разрешиха да ходят зад дунав Един крим 2.0 тип 1854 но тоя път с Прусия и Австрия като добавка към Британия Франция Сардиния и Турция как ти се вижда )))
192
4
 
0
 
! Отговори
само факти преди 3 месеца
До Анонимен 238 на Един НЕМЕЦ от 12 поколения в държавата На по това време от 78 милиона в която имало едно етни4еско малцинство от 27 милиона московити разбирасе ако същата тая държава не бе попре4ила на Египетските мелюци 50 гопдин по рано да минат босвора и да довършат Отоманската империя би станало и половин век по рано да не говорим за разните ромски изпълнения от блатостан попре4или в крайна сметка на Империята на Хадсбургите да вземат Константинопол 2 века по рано ..
191
4
 
9
 
! Отговори
до 239 преди 3 месеца
Принципно е така. Третата българска държава е създадена де факто от руската империя. Нали затова 3 март е националния ни празник? Защото много лесно е можело да продължим да съществуваме, но под руски флаг примерно. Вместо това обаче, сякаш на пук на османската и британска империи - Пляс! - България в центъра на балканите. Така че не се засягай толкова от този факт.
190
14
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
.... четирите украински региона, за които Русия твърди, че е присъединила, но няма пълен контрол над тях.... Хахахааа е това руската психиатрия :)))))))))) Даже са първата икономика в Европа с БВП по-малък от Италия :)))))))))))))))))
189
13
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 246 преди 3 месеца
На това ли ви учат в Санкт Петербург, че Русия е създала България??? Дори и Копейкин ще се откаже от вас!
188
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 245. Хан Аспарух доста ще се о4уди, че за 5 века всички българи са го забравили. Забравили са даже, че са имали държава. На кого дължим факта, че я имаме отново?
187
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 245 ще отвори задния вхот на путин Един ссср завот неможете взе и ви се вижда окрепена линия мажино на квадрат
186
2
 
13
 
! Отговори
до 240 Колко години преди 3 месеца
ще трае битката за Авдеевка ли? Мисля, че до месец ще е приключила. Всичко сочи, че ВСУ не могат да удържат повече, най-вече заради липса на личен състав. Логистичните причини също са сериозен фактор.
185
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 267. Не те ли е срам? А България е държава, създадена от Русия и това е исторически факт. Не знам дали е изкуствена и какво разбираш под това.
184
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защото Авдеевка е много силен укрепен район и превземането му ще отвори оперативен простор до Днепър. Отговорих ли ви?
183
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пише за 10000 на украинска войска в града, предвиждани загуби 70%, с огромно политическо значение.
182
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
русия е искуствена държава създадена с декрет на кпсс 1991 година
181
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До селянин бе ще си седите там просейки хуманитарна помощ в резерват 200 км блата около москва накрая
180
7
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
Украйна е изкуствена държава, създадена с декрет от Владимир Илич.
179
17
 
10
 
! Отговори
Колев преди 3 месеца
Тази Авдеевка ще влезе в учебниците на руските военни резили,