Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?

Градът се намира на фронтовата линия от 2014 г.
7 фев 2024 22:36, Елка Василева
340
Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

Руските войски увеличават усилията си да превземат източния украински град Авдеевка, докато войната на Москва в Украйна неумолимо продължава.

Още по темата
Сраженията напомнят на битката за друг източен град - Бахмут, който падна в ръцете на Русия през май миналата година след продължили месеци наред градски боеве, 15 месеца след пълномащабното нахлуване, което Москва нарича "специална военна операция", пише Ройтерс.

Какво е Авдеевка?

Градът, който украинците наричат Авдиивка, а руснаците - Авдеевка, и който преди войната е имал население от около 32 000 души, се намира на фронтовата линия от 2014 г., когато за кратко е окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, завзели голяма част от Източна Украйна.

Днес властите твърдят, че там са останали по-малко от 1000 жители, като много от тях се крият в мазета и сутерени. Официални представители казват, че не е останала непокътната нито една сграда в града.

Авдеевка се намира в индустриалния район Донбас, на 15 км северно от контролирания от Русия град Донецк. Преди войната коксовият завод от съветската епоха там е бил един от водещите производители в Европа.

Подкрепяните от Русия официални представители описват града като "крепост" с бетонни бункери. Те казват, че защитниците са се скрили в бетонни кули, които не могат да бъдат щурмувани без огромни загуби, и използват коксовия завод като база и склад за оръжие.

Ожесточени сражения

Украински и западни анализатори твърдят, че настъплението на Русия към Авдеевка взема огромни човешки жертви.

През ноември миналата година британското военно разузнаване заяви, че сраженията са довели до "едни от най-високите равнища на руски жертви от началото на войната".

"Всеки ден има нови свежи сили, независимо от времето, независимо от каквото и да било - от загубите", каза един от членовете на 47-а отделна моторизирана бригада на Украйна пред Радио "Свобода".

"Независимо от всичко те продължават да прииждат, изниквайки буквално върху телата на своите", добави той.

Руските военни блогъри, които Кремъл постави под строг контрол, признават тежките руски загуби, но твърдят, че има също и значителни загуби от украинска страна.

Те казват, че силите на Киев могат да бъдат обкръжени, ако руските сили са в състояние да прекъснат последната им основна линия за снабдяване на запад.

Руският президент Владимир Путин подчерта на 31 януари значението на Авдеевка и заяви, че група от военни ветерани неотдавна е навлязла напред преди армията и е превзела 19 сгради - твърдение, което подобно на други съобщения от бойното поле Ройтерс не бе в състояние да провери.

Русия извършва въздушни удари, подпомагана в насочването към цели от специалните сили и използва артилерия, дронове, хеликоптери и танкове, както и пехота според оскъдното, но редовно актуализиране на информацията от руското министерство на отбраната.

Какво е изложено на риск?

И двете страни смятат, че градът е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над двата източни региона в Донбас - Донецка и
Луганска област. Те са сред четирите украински региона, за които Русия твърди, че е присъединила, но няма пълен контрол над тях.

Авдеевка се разглежда като входна врата към град Донецк, чиито жилищни райони според руските официални представители са обстрелвани от украинските сили, понякога от Авдеевка.

Превземането му би могло да повдигне духа на руснаците и да деморализира украинските сили, които са постигнали само малки, постепенни успехи в обширната си контраофанзива от юни насам. Самият украински президент Володимир Зеленски го посети през декември.

"Ако руската армия поеме контрола над пътя (за снабдяване), украинските въоръжени сили очевидно ще бъдат принудени да се изтеглят от Авдеевка. Това ще бъде голяма победа за руската армия", каза на 5 февруари Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл.

Микола Белесков от Националния институт за стратегически изследвания в Киев, официален украински мозъчен тръст, заяви, че превземането на Авдеевка няма да промени решително положението в полза на Москва, но "ще направи ситуацията по-устойчива за окупирания Донецк като основен руски логистичен център".

Белесков смята, че битката се ръководи от желанието на Кремъл да засили позицията на западните скептици, които призовават за намаляване на подкрепата за Киев, като се позовават на ограничения ефект от милиардите долари военна помощ.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
7
 
29
 
! Отговори
Не е СМЕХ а плач преди 3 месеца
Ukraina по заявлвния на Зеленски имаше войска от 800 000 до 1 200 000. Руснаците започанха с около 200 000 души. Русия събра още 300 000 когато нещата се закучиха... Е добре защо Окраина трябва да мобилизира още 500 000 за да се изравни с русия??? Как и да го смятате, тия цифри явно показват кой колко губи... Дори да се приеме долната граница от 800 000 украинци начална бройка, извода е катастрофални загуби за Окраина.
157
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западните аналитици твърдяха също че руснаците разглабяли битова техника
156
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ukraina по заявлвния на Зеленски имаше войска от 800 000 до 1 200 000. Руснаците започанха с около 200 000 души. Русия събра още 300 000 когато нещата се закучиха... Е добре защо Окраина трябва да мобилизира още 500 000 за да се изравни с русия??? Как и да го смятате, тия цифри явно показват кой колко губи... Дори да се приеме долната граница от 800 000 украинци начална бройка, извода е катастрофални загуби за Окраина.
155
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смисълът на "Милиардите" долари изобщо не е малък. Джуджистан се обезкървява буквално и преносно. Ще рухне изведнъж. Факт, известен и на двете страни. Докато смисълът за хамеруканците е ясен, не разбирам смисъла, който влагат рашките в самоунищожението си.
154
1
 
2
 
! Отговори
до 22 годишната преди 3 месеца
Имаш ли профил в онли фенс. Дай да те видим. Моя уййййййй е толкова сантиметра колкото са ти годините. Взех телефона и ще ти звънна . Мой да разбием един ИЛ62 на кревата
153
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А, Набито се появи, циртирайки и префразирайки мои думи отправени към него преди години ;)))Наби. никога не си бил оригинален пич. Винаги си копирал и префразирал. Така е по - лесно, нали?
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не сис е пробвала при някой дърт руски олигарх, че говориш за съветска импотенция? Не бих се учудил ;)
151
6
 
18
 
! Отговори
Рендету преди 3 месеца
Ся, много накратко. Авдеевка и Мариопол бяха гордосата на укропитеците като Отбранителни укрепления строени Осем Години, железобетонни съоръжения! Авдеевка е малко градче от селски тип много близо до Донецк, от там се водеше и все още се води обстрел предимно по граждански обекти, и жилищни квартали в Донецк! След падането на Авдеевка се освобождава голям брой числен състав на ВС на РФ и се открива простор към Славянск и Крематорск!
150
2
 
4
 
! Отговори
до 206 преди 3 месеца
Първо е научи да пишеш на Български и след това отивай да подаваш сигнали до ГДБОП.Ако си Българка значи си неграмотна Българка.
149
10
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Новите опорки на рус0р0бите спуснати от посолството на "Драган Цанков" 28 е да се набеждават за украинци всички които казват истината за блатото наречено русия и късокракия кремълски диктатор.Тези червенопитеци са много жалки, но добрата новина е че са една шепа и скоро ще бъдат изритани към любимата им блатная.
148
4
 
5
 
! Отговори
рушка курва преди 3 месеца
недоразумения като тъкар и дончу белината могат да баламосват нискочелиРушофили вегетиращи около рушкияПародиен център.
147
6
 
5
 
! Отговори
до 187 преди 3 месеца
Внимавай тогава какво приказваш на улицата защото утре Тъкър си пуска интервюто , Тръмп става президент и такива евроатлантици като теб няма да са желани в САЩ. Да не ти вземат паспорта. Загрежен съм за теб защото и в БГ няма да си добре дошъл !
146
7
 
6
 
! Отговори
Слава на Русия! преди 3 месеца
Вечна слава!
145
0
 
9
 
! Отговори
До 181 преди 3 месеца
Отиди в посолството и кажи , искам да съм ви слуга на заплата защото дядо ми е бил слуга, майка ми е била слуга,баща ми и той е бил слуга. 100% ще ти дадат виза. На тях слуги им трябват !
144
5
 
6
 
! Отговори
177 заради идиоти преди 3 месеца
и русофили като теб визите за САЩ няма да паднат. Други въпроси?
143
1
 
4
 
! Отговори
Марица преди 3 месеца
Късно е да се оплаква Авдеевка, финито, liberated.
142
8
 
9
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 3 месеца
70 хил Укронацисти загубиха живота си в Авдеевка. Общо от началото на войната гонят 1.5млн. В момента има едни 15-20 хил от които половината ще бъдат избити ,другата повина ще паднат в плен. Според информация от сутринта само 700 метра делят Руската армия да затвори пъдя им за доставки на боеприпаси и продоволствия.Може вече да са го затворили и 20 хил войска да е паднала в чувала !!!
141
6
 
13
 
! Отговори
България стана преди 3 месеца
Кенеff именно заради такива като този който смята, че е Русия такъв. Ние се превърнахме в кенеff заради продажници и национални предатели. Паднаха ли визите за сащ, приеха ли ни в Шенген ?
140
5
 
7
 
! Отговори
До Пуделандия преди 3 месеца
Кой съд бе мойто момче. Един съд за да бъде легитимен първо трябва да има нужната власт за да може да приложи собствените си закони.След като неможе значи е напълно нелигитимен. Нямаш ли власт , нямаш право да съдиш!! И аз мога да съдя наред . Но имам ли власт да си приложа и изпълня присъдите?!? Много си бос,много си наивен,много си глу.пав. Не случайно си жълто-син !!
139
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има достатъчно снимки и видео за да види, който иска, че именно така првят руснаците. Както и снимки от град Грозни през чеченските войни.