Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?

Градът се намира на фронтовата линия от 2014 г.
7 фев 2024 22:36, Елка Василева
340
Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

Руските войски увеличават усилията си да превземат източния украински град Авдеевка, докато войната на Москва в Украйна неумолимо продължава.

Още по темата
Сраженията напомнят на битката за друг източен град - Бахмут, който падна в ръцете на Русия през май миналата година след продължили месеци наред градски боеве, 15 месеца след пълномащабното нахлуване, което Москва нарича "специална военна операция", пише Ройтерс.

Какво е Авдеевка?

Градът, който украинците наричат Авдиивка, а руснаците - Авдеевка, и който преди войната е имал население от около 32 000 души, се намира на фронтовата линия от 2014 г., когато за кратко е окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, завзели голяма част от Източна Украйна.

Днес властите твърдят, че там са останали по-малко от 1000 жители, като много от тях се крият в мазета и сутерени. Официални представители казват, че не е останала непокътната нито една сграда в града.

Авдеевка се намира в индустриалния район Донбас, на 15 км северно от контролирания от Русия град Донецк. Преди войната коксовият завод от съветската епоха там е бил един от водещите производители в Европа.

Подкрепяните от Русия официални представители описват града като "крепост" с бетонни бункери. Те казват, че защитниците са се скрили в бетонни кули, които не могат да бъдат щурмувани без огромни загуби, и използват коксовия завод като база и склад за оръжие.

Ожесточени сражения

Украински и западни анализатори твърдят, че настъплението на Русия към Авдеевка взема огромни човешки жертви.

През ноември миналата година британското военно разузнаване заяви, че сраженията са довели до "едни от най-високите равнища на руски жертви от началото на войната".

"Всеки ден има нови свежи сили, независимо от времето, независимо от каквото и да било - от загубите", каза един от членовете на 47-а отделна моторизирана бригада на Украйна пред Радио "Свобода".

"Независимо от всичко те продължават да прииждат, изниквайки буквално върху телата на своите", добави той.

Руските военни блогъри, които Кремъл постави под строг контрол, признават тежките руски загуби, но твърдят, че има също и значителни загуби от украинска страна.

Те казват, че силите на Киев могат да бъдат обкръжени, ако руските сили са в състояние да прекъснат последната им основна линия за снабдяване на запад.

Руският президент Владимир Путин подчерта на 31 януари значението на Авдеевка и заяви, че група от военни ветерани неотдавна е навлязла напред преди армията и е превзела 19 сгради - твърдение, което подобно на други съобщения от бойното поле Ройтерс не бе в състояние да провери.

Русия извършва въздушни удари, подпомагана в насочването към цели от специалните сили и използва артилерия, дронове, хеликоптери и танкове, както и пехота според оскъдното, но редовно актуализиране на информацията от руското министерство на отбраната.

Какво е изложено на риск?

И двете страни смятат, че градът е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над двата източни региона в Донбас - Донецка и
Луганска област. Те са сред четирите украински региона, за които Русия твърди, че е присъединила, но няма пълен контрол над тях.

Авдеевка се разглежда като входна врата към град Донецк, чиито жилищни райони според руските официални представители са обстрелвани от украинските сили, понякога от Авдеевка.

Превземането му би могло да повдигне духа на руснаците и да деморализира украинските сили, които са постигнали само малки, постепенни успехи в обширната си контраофанзива от юни насам. Самият украински президент Володимир Зеленски го посети през декември.

"Ако руската армия поеме контрола над пътя (за снабдяване), украинските въоръжени сили очевидно ще бъдат принудени да се изтеглят от Авдеевка. Това ще бъде голяма победа за руската армия", каза на 5 февруари Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл.

Микола Белесков от Националния институт за стратегически изследвания в Киев, официален украински мозъчен тръст, заяви, че превземането на Авдеевка няма да промени решително положението в полза на Москва, но "ще направи ситуацията по-устойчива за окупирания Донецк като основен руски логистичен център".

Белесков смята, че битката се ръководи от желанието на Кремъл да засили позицията на западните скептици, които призовават за намаляване на подкрепата за Киев, като се позовават на ограничения ефект от милиардите долари военна помощ.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
17
 
6
 
! Отговори
смеехххх преди 3 месеца
Уж втората армия па не може едно село да превземе
217
16
 
33
 
! Отговори
Альоо преди 3 месеца
"Защо Русия иска да превземе Авдеевка в Украйна?" Да поясним: Русия ИСКА ДА СИ ВЪРНЕ изконната руска територия! За това!
216
12
 
18
 
! Отговори
Джони Инглиш преди 3 месеца
Тая глупост я четем при всяко превземане на град или село от руската армия. Ще ви кажа защо. Защото ще бъдат превзети всички украински градове и села , които са поставени като задача на военната операция.
215
16
 
33
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Гледам снимката на наркоманчето и се сещам, че където и да си направи селфи, след няколко седмици града става под руски контрол. Явно си ги прави за последен спомен.
214
22
 
25
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Целият източен бряг на Днепър+Одеса. Но Путин е мекушав и си поставя ниски цели. Логично е цяла Украйна да бъде унищожена като държава.
213
7
 
7
 
! Отговори
Стига глупости преди 3 месеца
До NEW Z Fашизъм: Толкова може да ти роди кратуната, затова и такива ги ражда.
212
18
 
16
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Авдиивка е на фронтовата линия от 2014та година, ама Путин каза че след още 2 седмици ще го вземат! Вервайте му!
211
27
 
37
 
! Отговори
NEW Z Fашизъм преди 3 месеца
В кратуните на болшинството руснаци има единствено войни и алкохол... Руснаците се доказаха като наи-калпавия и фашизиран участник от конгломерата СССР
210
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Върховната Зрада на Украйна прие на първо четене закон, който хората вече нарекоха "за могилизация" на населението... Като цяло, мъжете на Украйна да се приготвят - ловният сезон за тях официално е почти открит...
209
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съобщава се, че руснаците са стигнали до източните покрайнини на Новомихайловка благодарение на новите системи РЕБ, които са помогнали за неутрализирането на FPV безпилотните самолети на зомбитата на киевската хунта, които днес са неговото основно отбранително оръжие. Най-вероятно тези системи ще се появят масово и в други области. Може би, предвид резултатите, те се използват и в района на Авдеевка.
208
12
 
38
 
! Отговори
Вече са в града преди 3 месеца
За Авдеевка Путин специално забрани директен щурм за превземането, защото това е укрепен район, който украинската армия е създавала за осем години гражданска война. Казват, че в Авдеевка има бетонни бункери с по два-три етажа надолу в земята. За Киев този район e важен защото от него от години обстрелват жилищни квартали в Донецк далеч от фронтовата линия само за да предизвикат жертви и разрушения. Ще бъде превзет като Бахмут - метър по метър.
207
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Южна Донецка посока. Друго селище, което привлича вниманието на много руснаци, е Новомихайловка. След редица неуспешни атаки на Новомихайловка, руските бойци все пак успяха да пробият отбраната на зомбакнацистишена на изток. Сега се водят тежки боеве в източните покрайнини на селището, руските витязи превземат къща след къща. Има настъпление.
206
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Основното политическо събитие на този месец ще се състои, уви не днес. Тъкър Карлсън обяви, че интервюто му с руския президент Владимир Путин ще бъде излъчено на 8 февруари в 18:00 EST, тоест българско време 9 февруари в 1:00 часа. Разбира се, всичко това е насочено към американска публика, така че изданието ще бъде в САЩ. Съобщава се, че RT (Russia Today) първи ще публикува интервюто.
205
5
 
29
 
! Отговори
5 преди 3 месеца
пролуки в отбраната. Киевският наркокартел добре осъзнава небоеспособността на споменатите резерви и ги използва като жива преграда за ВС на РФ, печелейки време за елитните фашистки части. Положението на зомбакнацистишена в Авдиевка може да се нарече критично, но те все още не възнамеряват да се предават и не отстъпват. Да бъдат благословенни руските бойци, които в най-трудните битки унищожават фашистката *** на киевския наркокартел и вече напредват в самата Авдеевка.
204
4
 
26
 
! Отговори
4 преди 3 месеца
километра и това е врамките на територията на самия град. Зомбитата на киевската хунта са силно притеснени, че части на ВС на РФ се придвижват към Индустриалният квартал, който е както маршрутът за снабдяване на южната група на киевската хунта, така и "пътят на живота", по който тази най-южна групировка може да се оттегли от градът. Руските военни TG канали съобщават, че качеството на живата сила на противника продължава да намалява, значителна част от пристигащите резерви не са подготвени за бойни действия, очевидно тези резерви са от мобилизираните граждани, които се опитват да запушат пролу
203
4
 
20
 
! Отговори
3 преди 3 месеца
(югоизточно от Авдеевския коксов завод) и продължиха.Киевската хунта съобщава на ресурсите си, че това е придружено от фалшиви атаки за заблуда, както и целенасочено, но много концентрирано използване на средства за поразяване в посоката на основната атака. Руската авиация и артилерия нанася удари по позиции на зомбитата в Авдеевка. И работят по такъв начин, че те го нарича "истински ад". В северната част на града ВС на РФ провеждат щурмови действия по улиците Чистякова, Донецкая, Леси Украинка, Сапронова, Першотравнева и Степная. Напредъкът през последните няколко дни е няколко квадратни кил
202
4
 
20
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
организирайки нападение след нападение.Сега, след като зомбираната по натовски стандарт биомаса понесе сериозни загуби и заплахата от север стана по-сериозна, на югоизток зомбитата на киевската хунта вече не водят щурмови операции, а позиционни боеве. На югозапад от Авдеевското направление руските бойци атакуват позиции на зомбитата в центъра на Первомайски, има напредък. Най-интересното сега се случва на северния фланг, където ВС на РФ атакуват позициите на зомбитата и се опитват да разрежат Авдиевка на няколко части. ВС на РФ пробиха към надлеза над жп линията(югоизточно от Авдеевския коксов
201
4
 
23
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Авдеевско направление. Днес това е основният участък на фронта, който се следи от всеки, който се интересува от СВО. ВС на РФ провежда масирана офанзива срещу най-известния укрепен район на зомбитата на киевският наркокартел от който от години се обстрелва Донецк. През последните две седмици зомбакнацистишена източи почти всичките си резерви в опити да щурмува позициите на ВС на РФ в югоизточната част на Авдеевка. След пробива в района на "Царская охота" руските бойци заеха позиции на улиците Соборная, Спортивная, Чернишевская и зомбитата неистово се опитват да изтласкат руските витязи, органи
200
3
 
19
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
Но откриването на новият завод ще помогне на Avtotor да увеличи производството на автомобили до 100 000 единици годишно. Според някои оценки германците са инвестирали около 100 милиона евро в изграждането на завода. Сега тези пари ще служат на руската икономика.
199
4
 
18
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Бившият завод на BMW ще започне работа в Калининград. Подготовката приключи, стартира началният пуск. Заводът беше завършен в края на 2021 г., но в крайна сметка германците отказаха да открият предприятието. Сега компанията ще започне да работи под ръководството на руския автомобилен производител "Автотор". Какви автомобили ще се сглобяват там, все още не се съобщава.