"Снежния леопард" ген. Сирски – новият главнокомандващ украинската армия

Той е една от ключовите фигури на украинските сили
9 фев 2024 13:53, Елка Василева
161
"Снежния леопард" ген. Сирски – новият главнокомандващ украинската армия
Снимка: архив, БГНЕС

Генерал-полковник Олександър Сирски, който е начело на украинските сухопътни сили от 2019 г., бе назначен за главнокомандващ въоръжените сили близо две години след началото на войната срещу Русия. Той заменя Валерий Залужни.

Още по темата

Ройтерс посочва някои факти за Сирски, една от ключовите фигури на украинските сили още от началото на пълномащабната руска инвазия.

Ранни години

Сирски е роден през юли 1965 г. в руската Владимирска област, която тогава е част от Съветския съюз. Той живее в Украйна от 1980 г. Както много други негови връстници в украинските въоръжени сили, той учи в Москва – във Висшето военно командно училище. Мнозина от онези, учили с него, сега са руски командири. Той се дипломира през 1986 г. и служи пет години в съветската артилерия. Някои военни анализатори смятат, че тактиките му на бойното поле отразяват йерархичната му съветска подготовка.

Снежния леопард

Сирски пое ръководството на украинските сухопътни сили през 2019 г. Преди това той командва украинските войски, сражаващи се срещу подкрепяния от Москва бунт в Донецка и Луганска област в Източна Украйна, избухнал през 2014 г. Тогава получил и позивната си "Снежния леопард".

Най-големите победи

Някои от най-големите победи на Украйна по време на пълномащабната инвазия на Русия бяха постигнати под командването на Сирски. Той бе начело на успешната отбрана на столицата Киев в началните месеци и през април 2022 г. получи званието Герой на Украйна – най-високото в страната. През юли 2022 г. Сирски планира и ръководи мълниеносна контраофанзива, която изтласка руските войски от град Харков и отвоюва обширни територии в източната и югоизточната част на страната.

Бахмут

В началото на миналата година Сирски бе начело на украинската отбрана на град Бахмут в източната част на страната, където бяха убити хиляди войници от двете страни в една от най-кръвопролитните битки във войната досега. Някои военни анализатори поставиха под въпрос дали си е струвало да бъдат убити и ранени толкова много хора в битката за опустошения град. Сирски заяви, че упоритата украинска отбрана на Бахмут е нанесла вреда на цялостните военни усилия на Русия, като е задържала на това място наемническата група "Вагнер".

Бойният дух на войниците

Сирски заяви, че приоритетът му е бойният дух на войниците му, с които той редовно се снима при посещения на фронта. Той каза пред западни медии, че спи по четири часа и половина на нощ и разпуска с посещения във фитнес. Сирски е женен и има двама синове.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Човека създал месомелачката в Артьомовск, където 70 000 укрита наториха земята, а над 100 000 станаха инвалиди. Човека е привърженик на идеята за атакуващи вълни от жива сила, за да победим противника. Последното укри да тръпне в очакване. Хехехе.
20
1
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 4 месеца
От къде ги намирате тия с такива екзотични прякори ?
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам за леопарда, но войниците му готнаричат месаря, за това, че не цени техния живот. Залужни беше отстранен защото разбра, че не е възможна победа на Украйна. Оказва се, в крайна сметка, руската школа е за предпочитане.
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първата военна маневра на снежния леопард ще бъде героично отстъпление от Авдеевка, след като Русия унищожиха всички танкове-леопарди.
17
4
 
10
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 4 месеца
За театъра, разигран от зеленски и британските тайни служби в Буча защо нищо не се говори ?!? Май публиката разбра, че постановката е набързо и лиши скалъпена ?!?
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Олександър !? Дали майка му така го е наричала?
15
2
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 месеца
Този е ДЪРТ .Като Байдън е .Война се печели с млади момчета - Тагарев има идея която е добра - да се арестуват деца и да се пратят на Фронта срещу Русия .
14
4
 
8
 
! Отговори
Бончо преди 4 месеца
Тези ги кръщават кат нашите *** по телевизията престъпниците - Пешо Късия, Иво Снежния, Кольо Бързия... Дайте малко повечко въображение, бре!!!
13
4
 
11
 
! Отговори
Erich Rommel преди 4 месеца
Този на пустинна лисица, фелдмаршал Ерих Ромел ли се прави с това снежен леопард? О, божке, божкеле.
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Виден Бандеровец сложи Зеленски начело на ЗСУ. Явно нещата са много зле за Киев. Поздравът, който Зеленски наложи за задължителен в армията е бандеровски - "Слава Украини, Героям слава". Докато Бандеровщината не се забрави със закон, Войната няма да приключи.
11
5
 
15
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 4 месеца
Помните ли баш кога най-ни обясняваха, че руснаците са зверове, клоуна зеленски идва да се моли в София. Беше посрещнат от НУЛА укри, въпреки че се знаеше кой ден и час ще е в София на площада. Това говори всичко за него!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сирский командва украинските войски, сражаващи се срещу опълченците в Донецка и Луганска области. Тогава получи прозвището "Дебалцевски котелников", а по-късно - "генерал 200".
9
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
"Груз 200" е прякорът на генерал Сирски. А дано!
8
3
 
10
 
! Отговори
СС преди 4 месеца
Докато не му писне и на него от игричките на зеления, или докато не го застигне оловото. Тоест временно явление.
7
5
 
17
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 4 месеца
"...успешната отбрана на Киев в началоно...". То няма нападения над Киев в началото. Имаше една колона от 60 км. техника, която постоя 3 дни и си тръгна, защо ни заблуждавате ?!? А този новия генерал вероятно е поставен от сащ, за да загуби войната и изрита клоуна! Схемата е по-дълбока. Вижте къде е учил, къде е работил...
6
15
 
7
 
! Отговори
Германец преди 4 месеца
Мачкай opрки, Сирски!!! За оръжието и мунициите не се притеснявай :)
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Арията открито каз ане на Зеленски и три месеца не може да синозгони генерала Демокрацията е юъртва в тази страна.
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредната гавра с украинския народ, на който ни най-малко не му се воюва с Русия. Ама квото каже чичо Сам-б0клука, щото наркомана си продаде държавата.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
хаха, 200 200 200
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хахахаххахахахахах! Американският фарс в Украйна продължава :D