"Снежния леопард" ген. Сирски – новият главнокомандващ украинската армия

Той е една от ключовите фигури на украинските сили
9 фев 2024 13:53, Елка Василева
161
"Снежния леопард" ген. Сирски – новият главнокомандващ украинската армия
Снимка: архив, БГНЕС

Генерал-полковник Олександър Сирски, който е начело на украинските сухопътни сили от 2019 г., бе назначен за главнокомандващ въоръжените сили близо две години след началото на войната срещу Русия. Той заменя Валерий Залужни.

Още по темата

Ройтерс посочва някои факти за Сирски, една от ключовите фигури на украинските сили още от началото на пълномащабната руска инвазия.

Ранни години

Сирски е роден през юли 1965 г. в руската Владимирска област, която тогава е част от Съветския съюз. Той живее в Украйна от 1980 г. Както много други негови връстници в украинските въоръжени сили, той учи в Москва – във Висшето военно командно училище. Мнозина от онези, учили с него, сега са руски командири. Той се дипломира през 1986 г. и служи пет години в съветската артилерия. Някои военни анализатори смятат, че тактиките му на бойното поле отразяват йерархичната му съветска подготовка.

Снежния леопард

Сирски пое ръководството на украинските сухопътни сили през 2019 г. Преди това той командва украинските войски, сражаващи се срещу подкрепяния от Москва бунт в Донецка и Луганска област в Източна Украйна, избухнал през 2014 г. Тогава получил и позивната си "Снежния леопард".

Най-големите победи

Някои от най-големите победи на Украйна по време на пълномащабната инвазия на Русия бяха постигнати под командването на Сирски. Той бе начело на успешната отбрана на столицата Киев в началните месеци и през април 2022 г. получи званието Герой на Украйна – най-високото в страната. През юли 2022 г. Сирски планира и ръководи мълниеносна контраофанзива, която изтласка руските войски от град Харков и отвоюва обширни територии в източната и югоизточната част на страната.

Бахмут

В началото на миналата година Сирски бе начело на украинската отбрана на град Бахмут в източната част на страната, където бяха убити хиляди войници от двете страни в една от най-кръвопролитните битки във войната досега. Някои военни анализатори поставиха под въпрос дали си е струвало да бъдат убити и ранени толкова много хора в битката за опустошения град. Сирски заяви, че упоритата украинска отбрана на Бахмут е нанесла вреда на цялостните военни усилия на Русия, като е задържала на това място наемническата група "Вагнер".

Бойният дух на войниците

Сирски заяви, че приоритетът му е бойният дух на войниците му, с които той редовно се снима при посещения на фронта. Той каза пред западни медии, че спи по четири часа и половина на нощ и разпуска с посещения във фитнес. Сирски е женен и има двама синове.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 месеца
Значи Путин трябва пък да върне Суровикин. Ще си паснат двамцата.
40
10
 
1
 
! Отговори
Германец преди 4 месеца
"Известен е с провалянето на големи сражения" -- Добри новини за РуZZия, значи? Никакви пречки не останаха магучаята да стигне до Киев за три дни :)
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако им трябват още генерали на фронта, изпратете им фелдмаршал Тагаренко и останалите *** - генерал Радев, генерал Янев, Райхсмаршал Шкембе войводата и фелдфебел Джамбазки. Зиг Зеленски и Зиг Зиг Лаурел и Харди!
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ОРЕЛ - върни се! Не мога сър ,ОРЕЛ ИМА ЖЕНА И ДЕЦА.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Снежния съсел търси сиренце :)))
36
6
 
16
 
! Отговори
токмак преди 4 месеца
Лично взривил язовирната стена Каховка. Благодарете на него българи, че ще драйфате от зарази по черноморието години наред.
35
6
 
13
 
! Отговори
Мда преди 4 месеца
Пътят на Залужни към президентството е отворен, въпросът е дали ще спечели избори или Тръмп ще го назначи. Пред Зеленски има две възможности-тихо да се оттегли в някой от многобройните си имоти по екзотични места или да загине геройски при някой "руски" удар.
34
7
 
9
 
! Отговори
Пич преди 4 месеца
"Я, тоя бил архитекта на "месомелачката" Бахмут. Където измряха стотици хиляди украинци без абсолютно никаква причина понеже Бахмут го загубиха" - желязна логика, муурзилке! Тоест всички наши революционери, които са избити от аскера по време на революционните борби за освобождение са измрели без "абсолютно никаква причина" защото така или иначе в крайна сметка не са освободили градовете, за които са се сражавали? Не е лесно да си руски лизаач.
33
4
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 месеца
"Снежния леопард" Всъщност Сирски го наричат "Генерал 200" - идва от термина "товар 200", с който се озжачават убитите на бойното поле. Известен е с провалянето на големи сражения.
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ся ще има нас... рания леопард като го подпукат руснаците
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Понеже чета заглавията само споменаха ли в статията обкръжението в дебалцево 2015 януари февруари
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Снежния леопард! Огнена вода! Я стига!
29
1
 
3
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 4 месеца
Германец, вчера Набек обеща да развие микроелектрониката в Германия. Щял да изпревари дори Тайланд в тази област. Напразно от залата му подсказваха, че е на "Т", но не е Тайланд. Той беше захапал и не пускаше. Добре, че не каза, че ще изпревари Тонго.
28
2
 
15
 
! Отговори
Ха ха преди 4 месеца
Генерал СнАжния Льопард беше назначен за главнокомандващ от президент Напудреното Носле.....
27
1
 
5
 
! Отговори
Другият преди 4 месеца
Му индиански псевдоним ще бъде "Калният опосум по гръб вие жално към залязващата окраина".
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Марш в окопите укр . п.о.д.л.о.г.и.
25
2
 
14
 
! Отговори
Ау преди 4 месеца
Я, тоя бил архитекта на "месомелачката" Бахмут. Където измряха стотици хиляди украинци без абсолютно никаква причина понеже Бахмут го загубиха. За тоя явно човешките животи на украинците не струва нищо.
24
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много правилно решение на Зеленски. И Залужний е способен военачалник, но ген. Сирски е точният човек за настоящата ситуация.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Генерал 200 ще яде С-300 .Му ха ха .МАЧКАЙ ВОВА!
22
4
 
10
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 4 месеца
нашия тагаринчо си договори министерското място миналия месец, като беше в сащ. Никой не може да го барне - ще раздава, разпродава и дарява всичко българско и родно на нацистите докато може! Това е!