Европейците песимисти за шансовете за победа на Украйна във войната

Най-вероятният изход е споразумение на двете страни чрез преговори
21 фев 2024 20:55, Елка Василева
146
Европейците песимисти за шансовете за победа на Украйна във войната
Снимка: архив, БГНЕС

Според публикувано днес социологическо проучване, извършено в 12 държави от Европейския съюз, европейските граждани са песимистично настроени по отношение на шансовете на Украйна да спечели войната с Русия и смятат, че най-вероятният изход е постигане на споразумение между двете страни чрез преговори, предаде Франс прес.

Според проучването, проведено през януари за мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения, само 10% от анкетираните прогнозират украинска победа.

Около 20% от анкетираните очакват Русия да победи, а 37% смятат, че войната ще завърши с някаква форма на компромис между двете страни.

Най-оптимистично настроени относно шансовете на Украйна за победа са Полша, Швеция и Португалия, а най-песимистично - Гърция, Унгария и Италия.

Публикуването на това проучване съвпада с втората годишнина от руското нахлуване в Украйна, в момент, когато страната се бори срещу една Русия, окрилена от ерозията на западната подкрепа за Киев и перспективата за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Около 31% от участниците в проучването смятат, че Европа трябва да помогне на Украйна да си върне окупираните от Русия територии, а 41% подкрепят идеята ЕС да подтикне Киев да преговаря за мирно споразумение с Москва.

Въпреки това 41% от анкетираните смятат, че ЕС трябва да увеличи или да запази подкрепата си за Украйна на сегашното равнище в случай на прекратяване на подкрепата от страна на САЩ при евентуален избор на Тръмп за президент.

Мнозинството от европейците (56%) биха били разочаровани от избора на Доналд Тръмп, а 43% преценяват, че това би направило победата на Украйна по-малко вероятна.

В проучването са анкетирани около 17 000 души в Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, посочва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
21
 
2
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 3 месеца
Европейците още немогат да осъзнаят че падне ли Украйна пада и Европа. Русия няма да спре до Украйна! Ще нахлуе и окупира европейските държави една по една. Както направи с Украйна. Европейски лидери и военни отдавна предупреждават за това. Балтийските републики съседни на Русия започнаха изграждането на отбранителни линии със стотици бункери. Нещата са сериозни.
33
0
 
4
 
! Отговори
Продавач преди 3 месеца
Както се изцепи едно немскол.но"ще оставим.Украйна 1 г,дръж се,маце ,докато натаманим оръжията".Ако изобщо ГИ.Те и интересчиите зад Гьола.Има една хубава бг поговорка,нещо беше от типа "като ти опре яйцето до една деликатна част "...В рашка ,по принцип има недостиг на яйца , не знам дали немци,енглези ще представят собствени и хранителен стандарт.Ще им се наложи да кандидатстват обаче пред новия купувач като цъфне пред техните тържища!
32
0
 
13
 
! Отговори
Мисирка от НОВА преди 3 месеца
Не е вярно,в нашата обективна медия,където с бтв въртим 10 едни и същи гости с една гледна точка Украйна побеждава всеки ден.След това Пеевски и Боко борят корупцията,а гнома Атанасов от БКП бори комунизма и паметниците.
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не трябваше да ръчкате руската мечка...
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз не знам колко недалновидни може да са повечето включително Зеленски за да си помислят че Украйна имаше някакъв шанс изобщо. Това си беше ясно от самото начало. Грешка беше че Украйна буквално си предизвика Русия а още по-голяма грешка им беше че се фръцнаха на преговорите в Турция когато имаха възможност да си запазят територията и да си спестят огромните жертви и разрушения които понесаха за времето от тогава. А на политиците в Европа им стана навик да застават на губещата страна...
29
2
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
10% от анкетираните прогнозират победа за Украйна. Всеки десети хвърчи из облаците. Не е много. Не е и малко. Явно населението на ЕС не пращи от много акъл.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До агент Мъдлър ЦРУ 27. Тей ли стана верну ? А ти отде знайш ?
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 26. Нищо не визира, даже и не знае всичките държави които си изброил.
26
8
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 месеца
Войната тепърва почва момчета. Рашките им се ще да свърши всичко, като кошмар, ама нема..
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 12 Под целия цивилизован свят визираш САЩ, Германия,Англия и още 5-6 страни в Европа ли ве, кравар?
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 24. Много си спрел бе. Той беше един отдавна и вече го опяха.
23
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом руски воени пилоти почнаха да се предават на Украйна барабар с хеликоптерите си..значи мача не върви добре. През ВСВ така правеха германските еойници към края на войната. Предаваха се на Американците заедно с танковете си.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички прекрасно знаем, че Киев загуби на секундата, в която Пан Зеленски реши, че няма да преговаря и ще се бие. Упорството на Панът води до нови и безмислени жертви, но няма да промени крайният резултат, освен, че Киев ще загуби още територии.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 21. Кажи бе побъркания какво те яде ?
20
17
 
3
 
! Отговори
Анал Лютви преди 3 месеца
Ох едно русофилче ще си хвана. Доволно ще остане. Ох батко. Путин Путин ще охка. Смятай.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 10. Брей, още един издирвач са извъди... А защо после, а не сега още ?
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе той Европейския съюз не беше ли 27 държави, а тук интервюирали 12???
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щях да съм много ядосан, ако не доджвах данъци и ЕС ми ги раздаване за каквото и да е социални проекти.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 11. Така е, все на някой му кисело гроздето при изследвания на обществено мнение.
15
3
 
13
 
! Отговори
Интересно преди 3 месеца
Тези европрйци явно нямат спомени от Втората световна война ! Тогава само СССР можа да се протовопостави на Германия ! И днес само Русия може да прави каквото си поиска , защото всичките природни ресурси ги има и няма да проси други за тях ! Всички запенени полУтици в България са били слаби ученици , а и днес са недоразвити плазмодии !