Европейците песимисти за шансовете за победа на Украйна във войната

Най-вероятният изход е споразумение на двете страни чрез преговори
21 фев 2024 20:55, Елка Василева
146
Европейците песимисти за шансовете за победа на Украйна във войната
Снимка: архив, БГНЕС

Според публикувано днес социологическо проучване, извършено в 12 държави от Европейския съюз, европейските граждани са песимистично настроени по отношение на шансовете на Украйна да спечели войната с Русия и смятат, че най-вероятният изход е постигане на споразумение между двете страни чрез преговори, предаде Франс прес.

Според проучването, проведено през януари за мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения, само 10% от анкетираните прогнозират украинска победа.

Около 20% от анкетираните очакват Русия да победи, а 37% смятат, че войната ще завърши с някаква форма на компромис между двете страни.

Най-оптимистично настроени относно шансовете на Украйна за победа са Полша, Швеция и Португалия, а най-песимистично - Гърция, Унгария и Италия.

Публикуването на това проучване съвпада с втората годишнина от руското нахлуване в Украйна, в момент, когато страната се бори срещу една Русия, окрилена от ерозията на западната подкрепа за Киев и перспективата за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Около 31% от участниците в проучването смятат, че Европа трябва да помогне на Украйна да си върне окупираните от Русия територии, а 41% подкрепят идеята ЕС да подтикне Киев да преговаря за мирно споразумение с Москва.

Въпреки това 41% от анкетираните смятат, че ЕС трябва да увеличи или да запази подкрепата си за Украйна на сегашното равнище в случай на прекратяване на подкрепата от страна на САЩ при евентуален избор на Тръмп за президент.

Мнозинството от европейците (56%) биха били разочаровани от избора на Доналд Тръмп, а 43% преценяват, че това би направило победата на Украйна по-малко вероятна.

В проучването са анкетирани около 17 000 души в Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, посочва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие не разбрахте ли, че войната не е за да се победи Русия, а за да се унищожат източноевропейските народи? Нацистите знаят, че не могат да унищожат Русия, затова са се захванали да унищожават останалите православни народи, което е по-постижима цел. Въпросът е защо вие им помагате да ви унищожават? МалоумниЛи сте, зли ли сте, какви сте? Помогнахте на нацистите да унищожат целия православен украински народ, не ви ли е срам?
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 12, Е как да няма как не виждаш ли че напредва.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
67% за отговорили нещо, а останалите 33 % какво са думали ?
11
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин вече е загубил войната! Просто не го е осъзнал. Няма начин да воюваш срещу целия цивилизован свят и да се надяваш да спечелиш.
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В ЕС над 500 МИЛИОНА души, те ми анкетирали 17 000, а днес.ру написали "европейците са песимисти". Алооу, в квартала ми живеят повече хора от анкетираните!!! Много некоректна журналистика. Правят се откровени внушения и се създава благоприятна почва за руска дезинформация. Впрочем това е тенденция за този сайт.
9
1
 
13
 
! Отговори
Европейците преди 2 месеца
Освен бомби да започнат да пращат на Украинците и бинтове и лекарства.
8
0
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 2 месеца
Към НУЛА клонят и твоите молекули мозък! Нищо ли не можеш да измислиш, м?!?
7
12
 
6
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 месеца
И рашките казват, че Русия губи войната. Четете техните сайтове.
6
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И все пак Украйна ще спечели. Колкото повече се проточва войната, толкова по-големи репарации ще плащат руснаците.
5
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много интересно че в този сайт се публикуват само изгъзици в които винаги Русия и Путин са победители срещу Украйна. Нещо което няма как да стане при всичките мерзости и откровен геноцид който Русия извърши в Украйна.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ква победа европейци ,подарихте на Украйна милиарди и без оръжия останахте,наивници ))
3
3
 
15
 
! Отговори
Уpcyлaтa на EK-тo преди 2 месеца
Koи ca тия, koи ca тия? Begнara caнkции, cъg и Marнитckи!
2
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС одобри 50млрд за Украйна САЩ ще одобрят 60млрд и още куп оръжия и изпращат. До момента руските загуби са над 400 000 военнослужещи 6500 танка над 300 самолета и още куп техника. Реално шансовете на Русия клонят към нула.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не са песимисти, а реалисти.