Кметът на Киев Кличко към Германия: Дайте ни ракети с голям обсег

Исканите "Таурус" са високоточни, стигат до 500 км
22 фев 2024 15:05, Петър Бойчев
150
Кметът на Киев Кличко към Германия: Дайте ни ракети с голям обсег
Снимка БГНЕС

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че оценява досегашната германска военна помощ за Украйна, но каза, че вече е време канцлерът Олаф Шолц да изпрати на страната му ракети с голям обсег, предаде ДПА.

В интервю, което даде наскоро за германската новинарска агенция, Кличко каза, че "един от най-важните въпроси" за Украйна е дали Германия ще достави исканите крилати ракети "Таурус".

"Ние защитаваме страната си. И затова се нуждаем от "Таурус". Можем да ги използваме за унищожаване на руска военна логистика", обясни Кличко. Кметът на Киев добави, че в крайна сметка очаква положително решение от германското правителство.

През май миналата година Украйна поиска от властите в Берлин крилати ракети "Таурус", които са високоточни и имат обхват от 500 километра. Украинската армия иска да ги използва за удари срещу руски позиции и военни складове далеч зад фронтовата линия.

"Германия накрая се събуди и ни помага много", коментира Кличко отказите на Шолц по-рано да изпрати други мощни оръжия на страната му.

Германският канцлер обаче продължава да блокира доставките на ракети "Таурус" за Украйна, защото се опасява, че оръжието с големи възможности може да бъде използвано от украинските сили за нанасяне на удари по ключови руски цели и по този начин да ескалира напрежението между Берлин и Москва.

Виталий Кличко призова и останалите съюзници на Украйна да продължат да я подкрепят, предаде БТА. Бившият световен шампион по бокс определи задънената улица, в която попадна Конгресът в САЩ що се отнася до отпускането на нова военна помощ за Киев, като "огромна заплаха за демокрацията".

"Не трябва да губим. Защото в противен случай целият демократичен свят ще загуби", каза Кличко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
13
 
! Отговори
България над всичко преди 2 месеца
какво общо има тая измислена държава Украйна с понятието "демокрация"!?никой не е длъжен с нищо на тия н'ацисти и колкото по-бързо Русия ги унищожи, толкова по-скоро ще настъпи мир
66
3
 
10
 
! Отговори
Не е истина преди 2 месеца
Като чета коментарите не е истина, не е истина колко военолюбци има тук и желаят глобален конфликт. Хора помислете! Давате ли си сметка, че ние нямаме елементарна готовност да участваме в глобален конфликт и недай си боже на наша територия да отблъскваме нападение. Не можем като в началото на ВСВ да обявим "неутралитет" и да се ослушаме, защото сме част от НАТО и автоматично влизаме като воюваща страна. Не можем, нямаме капацитет. При ТСВ разходите за колективна отбрана и нападение ще скочат!!!
65
5
 
16
 
! Отговори
Asan преди 2 месеца
Имали бълъци още да му се връзват на тоя *** боксьор кличко
64
1
 
14
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
Не дърпайте дявола за опашката,само Трета световна война да не стане войната не е да ходиш на плажа и на ваканция или на работа, а извънредно сериозно и лошо нещо ,което не трябва да се допуска като общо ами кой знае ще стане наистина света е настръхнал и кой знае какво ще стане и може и Трета световна война да запалят
63
4
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 месеца
И докога все някой е длъжен да ви дава оръжия и пари на вас? П'pocя'ци!
62
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 58, а всъщност колкото повече руска пап-лач си остави костите в каловете на Украйна, толкова по-добре за света
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лукчо, наясно съм. Описваш обективно събитията.
60
4
 
12
 
! Отговори
Има начин преди 2 месеца
Има начин да се разберат. Обтегнати са отношенията не на Запада с Русия, а на САЩ с Русия и то конкретно на демократическата партия и нейният елит. Не е тайна, че в ЕС са марионетките. Ако стане Тръмп президент ще се размине с Третата световна. Просто ще се разберат някак си. САЩ ще натиснат ЕС и ще се свърши. Но стане ли Байдън жална ни майка. В момента може да звучи парадоксално, но и руснаците чакат изборите зад Океана. И вчера Путин говори за преговори, но САЩ не искат да има мир! Запомнете!
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 53, много знаеш защо са се предали немците през Първата световна война (всъщност не са се предавали, а са потърсили мир)! Първо хвани прочети някоя книга по темата - примерно "Първата световна война" от Дейвид Стивънсън, и може и да разбереш защо войната е свършила така! Между другото автора обръща специално внимание на пробива при Добро поле, като ключов момент за капитулацията на Ценрталните сили...
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Paзшиpявaнeтo нa вoювaщитe cтpaни тлacka kъм TCB-тo...
57
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За МИР и дума да не става ! Ракети,снаряди,бтр-и и само смърт ! До последния хохал !
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да губи каквото си иска този демократичен свят. И колкото повече укрофашисти и еврорасти бъдат убити толкова по-добре.
55
3
 
15
 
! Отговори
аха преди 2 месеца
Дайте, дайте, дайте, дайте! Аз друго досега не чух от зелената хунта. Ай сиктир бе, байгън вече от тях! Поне нещо да бяха свършили, а те рашите ги помляха при цялата помощ от Запада и съотношение на жертвите 7:1. Загубеняци.
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво стана с Призрека на Киев бе Клечо? Той ли ще ги кара тия ракети???
53
4
 
11
 
! Отговори
Не виждам преди 2 месеца
Толкова са обтегнати отношенията между Запада и Русия, че не виждам решение освен Трета световна. И там каквото стане. Просто няма как да се разберат по мирен път.
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този е много ***.Боксьор без мозък.Вместо да си мълчи и тарикатската да мина от към страната на победителя сам си копае гроба
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Немците са се предали през ПСВ не заради високи загуби на войници, а заради неспособност да снабдяват фронта с боеприпаси. Войната досега трябваше да е свършила по същата причина. Ако немците бяха оревали света навремето да им доставят още снаряди, може би войната щеше да се точи чак до 1940 и щеше да свърши с друг изход. Като нямаш ресурс да се биеш, защо въобще започваш?!?
50
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахах, нашите копейки как се молят на Германия да не давала ракети... Абе копейки, нали щяхте да нападате Европа?!? Тогава няма да има "не искам", "не мога"! Ще хвърчат всякакви ракети от всякъде! Каквото си посеете такова ще жънете!
49
5
 
23
 
! Отговори
Германия преди 2 месеца
Германия с единият крак е в лай..ната заради санкциите и взривения Северен Поток и липсата на евтините руски ресури, а с другия е в г...ната на Зеленото човече, което само вика Дай Дай Дай! Благодарение на това, че последните 10 години до Ковида натрупаха запаси сега оцеляват. Ама края му се вижда и рецесията там *** на вратата. И Алтернатива за Германия впрочем също!
48
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някакво проучване показа, че за миналата година в окрайна се появили нови над две хиляди милионери...