Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи

NYT: Украйна няма мощна отбранителна линия
Обновена: 2 мар 2024 18:05 | 2 мар 2024 17:53, Александър Попов
176
Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи извън Авдиевка. Това може да се обясни отчасти с намаляването на западната помощ за Украйна, но има друг проблем за войските на Киев. Зад Авдиевка са построени елементарни линии от окопи, коментира The New York Times, на който се позовава агенция УНИАН.

Тези линии нямат допълнителни укрепления, които биха могли да забавят руските танкове и да помогнат за защитата на главните пътища и важни височини. Украинското командване съобщи, че войските се придвижват от Авдиевка към укрепени отбранителни линии извън града. Руските войски са превзели три села западно от Авдеевка в рамките на една седмица и атакуват друго. Американски служители са загрижени, че Украйна не е укрепила отбранителните си линии навреме или достатъчно добре. Сега украинските въоръжени сили може да се сблъскат с последствия, тъй като руските части бавно, но се придвижват извън Авдиевка. Британското разузнаване каза в четвъртък, че руските войски са напреднали на около 6 км от центъра на Авдиевка през последните две седмици, малък, но изключително бърз напредък в сравнение с предишни офанзиви. „Украинските командири имаха достатъчно време да подготвят отбрана близо до Авдиевка. Районът е атакуван от 2014 г. и Украйна едва го контролира, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване преди две години. Но украинската отбрана извън Авдиевка показват елементарни изкопни работи, често със свързваща окоп за достигане на пехотни войски до огневи позиции“, пише изданието.

Укрепване на руската отбрана

Липсата на надеждни украински окопи в района е особено забележима в сравнение със силната руска отбрана, която осуети настъплението на Киев през лятото. Руските укрепления край южното село Върбово показват колко мощна е защитата на окупаторите. Върбово има концентричен пръстен от укрепления. Започва с изкоп, достатъчно широк за спиране на танкове и бронирани машини. След това има мрежа от драконови зъби и разклонени окопи за пехотата. Сателитни изображения от февруари показват слоеста руска защита западно от Вербово с хиляди кратери от снаряди, видими в околните полета.

„Много скъп вариант“

Има много възможни причини за очевидната липса на украинска защита. Украински официални лица може да са били твърде съсредоточени върху настъпателните операции през изминалата година, за да отделят необходимите ресурси за изграждане на множество окопи и капани за танкове, казаха американски служители и военни експерти. "Кой беше заинтересован и кой разглеждаше изграждането на отбранителни линии като опция - защото това е много скъп вариант? Никой", каза пенсионираният полковник от украинската армия Сергей Грабски, отбелязвайки, че по това време Украйна е разполагала с малко ресурси.

Възможно е да е имало и психологически елемент, казаха американски служители. Ако украинските сили трябваше да минират силно определени райони, за да възпрепятстват руския напредък, това би било мълчаливо признание, че е малко вероятно те да провеждат в бъдеще настъпателни операции в същия район. Те всъщност биха приели, че територията остава под окупация.

Докато Москва започна изграждането на отбранителни линии на юг повече от шест месеца преди контранастъплението на Киев, Украйна започна да планира нови укрепления едва преди три месеца. Отговорността за изграждането на първата отбранителна линия ще падне върху военни части, разположени в района, докато следващите отбранителни линии ще бъдат изградени от цивилните власти с помощта на частни изпълнители, казаха официални лица. Премиерът на Украйна Денис Шмихал каза, че тази година около 30 милиарда гривни са отделени за укрепване. На териториите в източната част на Донецка област, където се намира Авдиевка, „ще бъде отделено максимално внимание“, заяви президентът Владимир Зеленски по време на посещение на фронтовата линия в края на ноември. Той отбеляза „необходимостта от засилване и ускоряване на изграждане на съоръжения." Паси Паройнен, анализатор в Black Bird Group, който анализира сателитни изображения и съдържание в социалните медии от бойното поле, каза, че „нищо съществено не се е случило“ след посещението на Зеленски. Извън Авдиевка „се подготвят нови позиции, но те все още не са особено страхотна отбранителна линия“ и не са сравними по мащаб с руските укрепления на юг.

Украинските власти казаха, че няма достатъчно хора, способни да извършват строителни работи. В средата на януари местните власти в западната област Ивано-Франковск заявиха, че търсят 300 работници, готови да помогнат за изграждането на укрепления в района на Донецк. "Нямаме достатъчно инженерни единици. И дори тези единици, които имаме, нямат оборудване", каза Грабски.

Русия имаше много повече оборудване, материали и опитен персонал при изграждането на своите отбранителни линии. През последните дни няколко украински журналисти осъдиха липсата на силни отбранителни линии извън Авдиевка в рядка публична критика към военните. Забавянето на изграждането на укрепления означава, че украинските войски сега може да бъдат оставени да укрепват своите отбранителни линии, докато са под обстрел от руската армия, което прави задачата по-трудна. Грабски отбеляза, че сега Русия пречи на украинските войски да укрепят отбраната си, като ги бомбардира безмилостно, включително с контролирани авиационни бомби, които могат да пробият дори добре подготвени укрепления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По всички точки "Украйна няма, а Русия има". И какъв резултат очаквате?
105
3
 
34
 
! Отговори
. преди 2 месеца
Между другото , убитите цивилни от 22 Февруари 2022 досега са малко над 10 000 цивилни в Украйна. Знаете ли колко са избитите палестинци от 7-ми Октомври до днес ? 30 035 , с подкрепата на САЩ , сами си правете изводите , всеки според своята съвест. Лека нощ !
104
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Парите за укрепления отидоха за закупуването на скъпи вили и къщи в чужбина ,а също за скъпи коли и всевъзможни глезотийки за управляващата хунта в Киев и техните слуги,а ние пращаме ли,пращаме ли пари ...и докога така,кой,кой ще ми каже...
103
2
 
32
 
! Отговори
Геле преди 2 месеца
С трици отбрана не се получава. Немат хора за армията щото селата опустяват а гражданята си барат демокрацията
102
4
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
До Анонимен 109/ ТИ И НЕЗНАЕШ! ЧУДИШ СЕ КАКВА ЛЪЖА ДА ИЗМИСЛИШ В ПОЛЗА НА РЕЖИМА!
101
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
бабите в автобуса говореха, че командващият на украинските ВВС, си направил селфи до горяща трева покрай магистралата и веднага се похвалил със свален руски СУ34!
100
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"НИК АнонимеН се появи тук след 2020-ТА ГОДИНА КОЕТО Е СЛЕД излизането на Британия от ЕС! " -- Ако това беше така, нямаше как да знам, че си писал тогава по темата. Оплете се нещо. :)
99
8
 
1
 
! Отговори
Военна Аритеметика преди 2 месеца
Колко малки бързи бойни успехи се равняват на един яваш яваш бавен боен успех. Да вземем пример ако един 5 тонен снярад ракета лето със скорост 10 пъти звуковата скорост и измине 15 000км, колко къси ръжно пренасяния на 5 тонното бомбилу ще е нужно да се премести крачка по крака за да стигне за същето време в същата цел и то без да бъдат засичали от радари, другари и господари.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"НИК АнонимеН се появи тук след 2020-ТА ГОДИНА КОЕТО Е СЛЕД излизането на Британия от ЕС! " ---- Иска ти се да е така. Още тогава беше със същия Ник и същите главни букви. :))))
97
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонимеН ти се нуждаеш от психо пич! Байдрън е пенсия новия президент се казва Тръмп и Ус-райна изчезва от картата на света има нова страна Новорусия ! Направи си сам *** сега
96
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е това вече не е интересно. Дайте по добре колко е най-малкото бебе в Украйна изнасилено от руските зверове - на 3 седмици или на 3 дни?
95
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАТОто изпълнява така нареченото Котра-отстъпление за да се прегрупира около Лвов и да заеме отбрана на полската граница
94
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мухлясалите западни доктрини на сдържане и противопоставяне изгубиха своето значение след т.нар. "студена война". Съвременните поколения не ги разбират. НАТО мирише на нафталин от гардероба на бабите ни. Чичаците от тези кухи времена трябва да се оттеглят и да отстъпят място на новите поколения политици.
93
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Португалците пък са големи хитреци.Като стане"напечено" положението,веднага си спретват политическа криза и така бегат от проблемите на ЕС.Инак футболното им първенство е на 6.Брадати тарикати има навсякъде.
92
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мирен свят не се гради с военни съюзи. Военните съюзи в човешката история винаги са водили до кръвопролития. НАТО няма място в един мирен, модерен свят.
91
3
 
36
 
! Отговори
Bond преди 2 месеца
Колкото и да го предъвкват мисирките, Русия показва на Нато и Окрайна как се прави "конранаступ" и то посред зима.
90
1
 
25
 
! Отговори
Евро Атлантик преди 2 месеца
Какво стана с контранастъплението?!?
89
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"АЗ СЪМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА ДЪРЖАВИ ОТ ЕС " --- Dрисьо, никой, най малко Великобритания, не пита шизофрениците какво е тяхното мнение за външната им политика.
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западът трябва да се научи, че съюзи не се изграждат против някого. Съюзите не са за някой да доминира над някой друг.
87
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е похвата на нажите джурналисти да представят разгрома на НАТО като украйнците ама малко отсъпили а пък рунаците малко настъпили ? Ами това малко на техните теротории е разстоянието на от София до Стара Загора за тях ако е малко за нас е половината България , Ами те ей така малко по малко ще стигнат и до Варшава и тогава пак ще е малко и Варшава няма да е стратегически град а символичен