Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи

NYT: Украйна няма мощна отбранителна линия
Обновена: 2 мар 2024 18:05 | 2 мар 2024 17:53, Александър Попов
176
Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските войски продължават да правят малки, но бързи успехи извън Авдиевка. Това може да се обясни отчасти с намаляването на западната помощ за Украйна, но има друг проблем за войските на Киев. Зад Авдиевка са построени елементарни линии от окопи, коментира The New York Times, на който се позовава агенция УНИАН.

Тези линии нямат допълнителни укрепления, които биха могли да забавят руските танкове и да помогнат за защитата на главните пътища и важни височини. Украинското командване съобщи, че войските се придвижват от Авдиевка към укрепени отбранителни линии извън града. Руските войски са превзели три села западно от Авдеевка в рамките на една седмица и атакуват друго. Американски служители са загрижени, че Украйна не е укрепила отбранителните си линии навреме или достатъчно добре. Сега украинските въоръжени сили може да се сблъскат с последствия, тъй като руските части бавно, но се придвижват извън Авдиевка. Британското разузнаване каза в четвъртък, че руските войски са напреднали на около 6 км от центъра на Авдиевка през последните две седмици, малък, но изключително бърз напредък в сравнение с предишни офанзиви. „Украинските командири имаха достатъчно време да подготвят отбрана близо до Авдиевка. Районът е атакуван от 2014 г. и Украйна едва го контролира, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване преди две години. Но украинската отбрана извън Авдиевка показват елементарни изкопни работи, често със свързваща окоп за достигане на пехотни войски до огневи позиции“, пише изданието.

Укрепване на руската отбрана

Липсата на надеждни украински окопи в района е особено забележима в сравнение със силната руска отбрана, която осуети настъплението на Киев през лятото. Руските укрепления край южното село Върбово показват колко мощна е защитата на окупаторите. Върбово има концентричен пръстен от укрепления. Започва с изкоп, достатъчно широк за спиране на танкове и бронирани машини. След това има мрежа от драконови зъби и разклонени окопи за пехотата. Сателитни изображения от февруари показват слоеста руска защита западно от Вербово с хиляди кратери от снаряди, видими в околните полета.

„Много скъп вариант“

Има много възможни причини за очевидната липса на украинска защита. Украински официални лица може да са били твърде съсредоточени върху настъпателните операции през изминалата година, за да отделят необходимите ресурси за изграждане на множество окопи и капани за танкове, казаха американски служители и военни експерти. "Кой беше заинтересован и кой разглеждаше изграждането на отбранителни линии като опция - защото това е много скъп вариант? Никой", каза пенсионираният полковник от украинската армия Сергей Грабски, отбелязвайки, че по това време Украйна е разполагала с малко ресурси.

Възможно е да е имало и психологически елемент, казаха американски служители. Ако украинските сили трябваше да минират силно определени райони, за да възпрепятстват руския напредък, това би било мълчаливо признание, че е малко вероятно те да провеждат в бъдеще настъпателни операции в същия район. Те всъщност биха приели, че територията остава под окупация.

Докато Москва започна изграждането на отбранителни линии на юг повече от шест месеца преди контранастъплението на Киев, Украйна започна да планира нови укрепления едва преди три месеца. Отговорността за изграждането на първата отбранителна линия ще падне върху военни части, разположени в района, докато следващите отбранителни линии ще бъдат изградени от цивилните власти с помощта на частни изпълнители, казаха официални лица. Премиерът на Украйна Денис Шмихал каза, че тази година около 30 милиарда гривни са отделени за укрепване. На териториите в източната част на Донецка област, където се намира Авдиевка, „ще бъде отделено максимално внимание“, заяви президентът Владимир Зеленски по време на посещение на фронтовата линия в края на ноември. Той отбеляза „необходимостта от засилване и ускоряване на изграждане на съоръжения." Паси Паройнен, анализатор в Black Bird Group, който анализира сателитни изображения и съдържание в социалните медии от бойното поле, каза, че „нищо съществено не се е случило“ след посещението на Зеленски. Извън Авдиевка „се подготвят нови позиции, но те все още не са особено страхотна отбранителна линия“ и не са сравними по мащаб с руските укрепления на юг.

Украинските власти казаха, че няма достатъчно хора, способни да извършват строителни работи. В средата на януари местните власти в западната област Ивано-Франковск заявиха, че търсят 300 работници, готови да помогнат за изграждането на укрепления в района на Донецк. "Нямаме достатъчно инженерни единици. И дори тези единици, които имаме, нямат оборудване", каза Грабски.

Русия имаше много повече оборудване, материали и опитен персонал при изграждането на своите отбранителни линии. През последните дни няколко украински журналисти осъдиха липсата на силни отбранителни линии извън Авдиевка в рядка публична критика към военните. Забавянето на изграждането на укрепления означава, че украинските войски сега може да бъдат оставени да укрепват своите отбранителни линии, докато са под обстрел от руската армия, което прави задачата по-трудна. Грабски отбеляза, че сега Русия пречи на украинските войски да укрепят отбраната си, като ги бомбардира безмилостно, включително с контролирани авиационни бомби, които могат да пробият дори добре подготвени укрепления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ПИЯВИЦА В ЕС СМУЧЕЩА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ФОНДОВЕТЕ СПРЯМО ЧЛЕНСКИЯ ВНОС ТЯ Е ТОВАР ЗА ЕС!! АЗ СЪМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА ДЪРЖАВИ ОТ ЕС ,А НЕ ЗА ТЯХНОТО ОСТАВАНЕ! И УНГАРИЯ И ГЪРЦИЯ ИЗОБЩО НЯМА ДА ЛИПСВАТ НА ЕС! ПРОКЛЕТ ДА СИ ЗА ЛЪЖИТЕ СИ , ЧЕ СЪМ ПОДКРЕПЯЛ НЕДОРАЗУМЕНИЕТО БРИТАНИЯ ДА ОСТАНЕ В ЕС И ДАНО БОГ ТЕ НАКАЖЕ СЪС ПРЕИЗБИРАНЕ НА ДЖО БАЙДЪН ЗА 2-РИ МАНДАТ КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ!
85
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да пожелаем успех на братската руска армия. Пещерният расизъм на Запада трябва да бъде лекуван за да може всички народи по света да имат правото да бъдат независими и равнопоставени в международното общение. Светът ще се промени към по-добро.
84
1
 
4
 
! Отговори
До Ким / АнонимеН преди 2 месеца
Аз не съм путинист. Това, че винаги си бил за излизане на Великобритания от ЕС не значи, че не си писал коментари как Великобритания НИКОГА няма да излезе сама от ЕС, "експерте"! Сигурно мазоли ти излезнаха на пръстите тогава, както и сега. Същото ще се случи и сега, толкова ще се сбъднат "експертните" ти коментари. И пак ти казвам - шизофренията е болест!
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До скоро в Северната ни съседка,по стените на сградите и по плакати,пишеха:-"Молдова еРумъния".АмаПриднестровието,като поиска помощ от Москва,взеха да ги трият.Поляците пък пак затвориха пропускателните си пунктове по границата с Укрия.В Источна Европа съвсем се объркаха.Еднини искат само "медът"а"жилото"да е за другите.Те пък искат 50/50,ама забравят за салфетката на Чърчил: 30/70.
82
2
 
12
 
! Отговори
До Ким / АнонимеН преди 2 месеца
Нали помниш как преди години, точно както сега, постваше един след друг коментари, ден след ден, поне 300 коментара написа. Как Великобритания НИКОГА няма да излезе от ЕС. Какво стана експерт? Между другото, болните хора трябва да се лекуват. Шизофренията е болест.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Герои на Чалгария, да бягаме преди пълната победа на Хилядолетния Чалгарийски Райх! Напред към Бахамите! Пролетната офанзива към тропическите острови започна!
80
2
 
8
 
! Отговори
хехе преди 2 месеца
Миналата нощ в Украйна е регистриран земен трус ,отговарящ на 3,6 бала.Това е изключително рядко явление в този район.Източници ,пожелали анонимност, са споделили, че в най-големия украински подземен обект е извършен експериментален ядрен опит! Явно и други търсят "бързи успехи"..
79
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За руснаците разбрахме,малки успехи,а оленка и зелевски,какво направиха с контраофанзивата
78
2
 
20
 
! Отговори
Военкор преди 2 месеца
Продължава руското настъпление западно от Авдеевка в Донецка област, по-нагоре при Артьомовск се напредва на запад с цел овладяване на гр Константиновка, в Запорожие при Вербовое русите почти са превзели Работино.Да пожелаем успех в боя на храбрите руски богатири!
77
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На Запад,хората все по-често се питат.Защо да подкрепяме Украйнския режим,нито са в ЕС нито в НАТО,а напротив, политиката им дори е в ущърб на Западна Европа и започнаха стачки и протести.
76
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чакайте сега! Нали преди седмица напълно достоверното ВСУ обясняваше, че отстъпвали стратегически от Авдиевка на по-добре укрепени линии, а самата Авдиевка нямала стратегическо значение? Пак се оплете нашето "Министерство на Истината" като пате в калчища. При толкова нискокачествена пропаганда от западна страна на кремъл не му трябва особенно много да работи за да ни убеди колко ни лъжат всеки ден.
75
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко Зеленски добре се е окопал с имението във Флорида и скоро ше се оттегли в заслужена почивка.
74
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Украйна нямала мощна отбранителна линия"Украйна няма абсолютно нищо,това е една прокси държава захранвана наглосаксонците и окупирана от една хунта ***!
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слушайте Арестовик как обърна плочата. Прогнозира до края на март да стане много по лошо, май почти катастрофа, лятото или началото на есента да свърши филма
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До беZЛично мнение Със сигурност живеят по-добре от скот овете като теб.
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Чепу. Знаем. Не е от сега. Но това не променя хода на военните действия нали ? С плюсчета и минусчета Русия няма да гътнат както си фантазират.
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Укрите започнаха да рекламират и хвалят отбранителната линия опасваща Киев.
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дрътите писатели-думокрадци да си търсят пионерските връзки.
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нал Авдеевка немаше значение ?
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Северните ни съседи,отвъд Дунава,започнаха да се ослушват,след речта(репченето на Макрон,за натовски войски в укрия)На тях думите му им звучат,като :-"казвам ти дъще,сещай се снахо" т.е.стягайте се за источния фронт.Той и нашия министер взе да му приглася,ама като му замириса на оставка се възгещиса и бързо се отрече от казаното,зер такава служба с такива тлъсти комисионни веднъж в живота се случва.